FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Doar Steaua are şanse mari la Ligă! » GSP a analizat ce şanse au echipele româneşti la calificarea în grupele Ligii Campionilor şi Europa League

Steaua n-a mai ajuns în grupele Champions League din toamna lui 2008
Steaua n-a mai ajuns în grupele Champions League din toamna lui 2008

Articol de - Publicat joi, 05 aprilie 2012 00:00 / Actualizat joi, 05 aprilie 2012 12:19

Numai trupa lui Stoichiţă ar fi cap de serie în play-off-ul Ligii Campionilor dacă va cîştiga campionatul, în timp ce oricine se va clasa pe 2 nu va beneficia de acest statut. În preliminariile Europa League, doar Steaua şi CFR ar avea parte de adversari accesibili în play-off.

Mai sînt 10 etape din acest campionat, iar primele 5 echipe din clasament continuă să viseze la titlul de campioană. Va fi însă primul sezon, după 4 consecutive în care campioana a mers direct în grupele Ligii, în care cîştigătoarea nu va scăpa de tururile preliminare ale Champions League.

Toate cele 5 echipe care vor reprezenta România în 2012-2013 în Europa vor avea de susţinut tururi preliminare pentru a merge atît în Ligă, cît şi în Europa League. Diferenţa dintre ele e dată de tabloul pe care vor accede şi de statutul de cap de serie de care vor beneficia doar unele dintre ele.

ŞANSELE LA LIGĂ PENTRU CAMPIOANĂ

Steaua, singura cap de serie în play-off
O singură echipă dintre cele 5 care se bat la titlu ar urma să aibă statutul de cap de serie în play-off. E vorba despre Steaua, care ar avea adversari accesibili, gen Helsingborg, Zilina sau Dinamo Zagreb. În primul tur preliminar, Steaua ar avea de înfruntat echipe şi mai slabe, exemple Debrecen, Ekranas, Zestafoni.

Celelalte nu vor fi cap de serie
Dacă titlul îl va cuceri orice altă echipă în afară de Steaua, în primul tur preliminar din Ligă va avea parte de aceiaşi adversari ca şi Steaua. Situaţia s-ar complica însă pentru CFR, Dinamo, Vaslui sau Rapid în play-off, unde ar intra în urna a doua şi ar avea parte de echipe mai tari, exemple fiind Basel, Celtic, Sparta Praga.

ŞANSELE LA LIGĂ PENTRU VICECAMPIOANĂ

Aproape imposibil pentru orice echipă
Orice echipă va termina pe locul 2, nu va avea statut de cap de serie nici în primul tur preliminar pe care îl va susţine, nici în play-off. Adversarii sînt de top în ambele tururi şi sînt aceiaşi pentru orice echipă care va fi vicecampioana României în 2011-2012. În primul tur ar fi Şahtior, ŢSKA Moscova, Braga, Ajax, Panathinaikos, iar în al doilea Arsenal, Şahtior, Schalke 04, ŢSKA Moscova, Braga.

ŞANSELE PENTRU EUROPA LEAGUE

Doar Steaua şi CFR vor avea adversari accesibili
Trei echipe din România vor merge în tururile preliminare în Europa League. Statut de cap de serie în play-off vor avea doar Steaua şi CFR, iar adversarul se va alege dintre echipe mai slabe, gen Motherwell şi Zestafoni. Pentru Dinamo, Rapid şi Vaslui misiunea ar fi mult mai grea, pentru că adversarii au nume grele: Lyon, Liverpool, dintre cele mai bune, Austria Viena sau Heerenveen, dintre cel mai slabe.

Steaua s-a prăbuşit 47 de poziţii
Trupa din Ghencea încă mai păstrează statutul de cap de serie, însă din cauza faptului că a coborît foarte multe locuri în topul coeficienţilor, la vară nu va fi în urna favoritelor în play-off-ul Ligii dacă va termina campionatul pe 2. În 2008, Steaua era pe locul 29 în Europa, din punctul de vedere al coeficienţilor, în timp ce acum e abia pe 79.

Adversari în primul tur preliminar din Liga Campionilor

Omonia Nicosia (Cipru)
Debrecen (Ungaria)
Ekranas (Lituania)
Sheriff Tiraspol (Moldova)
Zestafoni (Georgia)
Maribor (Slovenia)

Adversari pentru Steaua în play-off-ul Ligii
Helsingborg (Suedia)
Zilina (Slovacia)
Partizan Belgrad (Serbia)
Sparta Praga (Cehia)
Dinamo Zagreb (Croaţia)

471141-caseta-steaua-preliminarii.jpg

Adversari pentru CFR, Dinamo, Rapid sau Vaslui în play-off-ul Ligii
Basel (Elveţia)
Celtiv (Scoţia)
Sparta Praga (Cehia)
BATE Borisov (Belarus)
Red Bull Salzburg (Austria)

Adversari pentru Steaua şi CFR în play-off-ul Europa League
Cei mai buni: Dnepr (Ucraina), Bursaspor (Turcia), Feyenoord (Olanda)
Cei mai slabi: Horsens (Danemarca), Motherwell (Scoţia), Zestafoni (Georgia)

Adversari pentru Dinamo, Vaslui, Rapid sau altă echipă în play-off-ul Europa Leagye

Cei mai buni: Liverpool (Anglia), Lyon (Franţa), Werder Bremen (Germania), Roma (Italia)
Cei mai slabi: Heerenveen (Olanda), Austria Viena (Austria), Anorthosis Famagusta (Cipru)

8 ani consecutivi a reuşit Steaua să se califice în grupele unei competiţii europene: de 3 ori în Champions League şi de 5 ori în Cupa UEFA şi Europa League

471142-caseta-echipe-liga.jpg
75 de milioane de euro au încasat împreună cele 4 echipe româneşti care au jucat în grupele Champions League în perioada 2006-2011: Steaua, de 3 ori, CFR, de două ori, Urziceni şi Oţelul, cîte o dată

Steaua a adus o treime din puncte

Deşi nici roş-albaştrii nu au mai reuşit să se ridice la performanţele reuşite în perioada 2005-2007, ei au adunat în mod constant puncte. Cel mai slab sezon al lor a fost 2008-2009, cînd au strîns 5,5 puncte.  Dar chiar şi în cel mai prost an al lor, au cîştigat mai multe puncte decît dinamoviştii (5) şi rapidiştii (3,5) în cele mai bune sezoane ale acestora! Steaua a adus 32,3% dintre punctele României în ultimii 5 ani, adică aproape o treime.

471143-grafic-coeficienti.jpg

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (74)
cipriff
cipriff  •  17 Aprilie 2012, 12:27

Daca CFR mergea 8 ani consecutivi in grupele unei competitii ,fiti sigur ca trecea de 5 ori de grupe ,juca si o finala,si detineam cam 89 % din pctele aduse.

semaka
semaka  •  06 Aprilie 2012, 12:22
Postat de alexhaiducu pe 05 Aprilie 2012, 11:00

tot steaua e fruncea!

fruncea din buric

roxana.lucian
roxana.lucian  •  06 Aprilie 2012, 01:08
Postat de matzush pe 05 Aprilie 2012, 19:03

Serios 32% sanse sa mearga steaua in grupe???5-0 cu desculti din israel va suna cunoscut?nici o echipa din romania din romania nu are sanse mai mult de 2% sa intre in grupe si oricare care ii realist imi va dreptate da!!!Poate doar Vaslui care o aratat in europa ca sunt o echipa seriosa si joaca fotbal!!!

Nu pot sa-ti dau dreptate cand spui ca steaua nare sanse sa se califice in europa.Si sti de ce ? Si anul trecut pt calificarea in europa multi au spus ca steaua nu se califica.Dar sa calificat si a trecut si de grupa.Chiar daca sa calificat greu ,dar sa calificat.Tu spui ca a pierdut meciul din israel cu cinci zero.Dar nu uita ca la bucuresti am reusit sa-i batem chiar daca am luat doua goluri.Daca tot spui de meciul ala spune si de meciurile in care steaua a eliminat valencia ,a batuto pe betis sevilia acasa plus alte meciuri.Voi ce ati facut in europa de tot spuneti de steaua ca a pierdut cu cinci zero.Spunemi voi si dinamo de cand nu mai jucati in europa.Pt vaslui tot respectul.

Vezi toate comentariile (74)
Comentează