FOTBAL  »  Superliga  »  NAPOLI - STEAUA 1-0

Drama carierei de antrenor: întotdeauna aproape de performanţă, niciodată acolo » Ghinion, numele tău e Marius Lăcătuş!

Articol de , - Publicat vineri, 17 decembrie 2010 00:00

Antrenorul Stelei nu a revenit ieri cu echipa la Bucureşti, a făcut o noapte albă în camera de hotel de la Napoli, iar ieri a plecat în Spania, la soţie şi la fiica lor.

Blestemat? Încă neexperimentat? Slab antrenor? Ghinionist? Sînt întrebări care îl bîntuie pe Marius Lăcătuş după meciul de miercuri seară, de la Napoli. Antrenorul Stelei a plecat prăbuşit de la stadion şi, spre deosebire de restul delegaţiei, a rămas în camera de hotel.

MM, Narcis, Edi Iordănescu şi jucătorii au plecat cu o cursă charter la Bucureşti. Lăcătuş, nu. A rămas singur în hotelul Royal. A făcut o noapte albă după încă o deziluzie a carierei lui de antrenor. O noapte în care a rememorat ultimii 3 ani şi jumătate ca tehnician, în care s-a aflat în cîteva rînduri foarte aproape de mari performanţe, dar a ratat de fiecare dată, indiferent că a fost vorba Steaua, echipa lui de suflet, sau de FC Vaslui.

Dimineaţă a eliberat camera şi a plecat direct în Spania, la Oviedo. Acolo, a fost aşteptat de soţie, Mariana, şi de fiică, Alexandra. Împreună cu ele, va reveni la Bucureşti şi săptămîna viitoare la merge la munte pentru a se relaxa. Şi pentru a mai uita, cît de cît, de un nou coşmar al carierei lui de antrenor.

CÎND A PIERDUT PE MÎNA ALTORA
Locul 3, dar interzis în Europa
Paradoxal, primul mare rezultat obţinut de Lăcătuş ca antrenor a fost, de fapt, o mare decepţie. În campionatul 2002-2003, a reuşit s-o ducă pe FC Braşov pînă pe locul 3, poziţie care însă l-a scos, în cele din urmă, din Europa. Motivul? Dinamo, care n-a terminat pe primele două locuri, a cîştigat Cupa României şi i-a luat locul lui Lăcătuş în Cupa UEFA.

Retrogradare incredibilă
Primul şoc ca antrenor pentru Lăcătuş a venit la 4 ani după ce s-a apucat de această meserie. Era "principal" la Ceahlăul şi şi-a jucat rămînerea în prima ligă în chiar ultima etapă. A fost un meci pe teren propriu cu Dinamo. Dacă învingea, se salva sigur. La egal, depindea de alţii. S-a terminat 0-0, iar Ceahlăul a retrogradat deoarece adversara directă, FCM Bacău, a revenit incredibil de la 0-2 la Galaţi şi s-a terminat 2-2! Lăcătuş a rămas încremenit pe bancă zeci de minute, acel moment fiind la un pas să-l determine să renunţe la cariera de antrenor.

CÎND A PIERDUT PE MÎNA LUI
Titlu ratat la potou
Primul trofeu ratat a fost în sezonul 2007-2008. A făcut un retur excepţional cu Steaua, a recuperat o diferenţă de 11 puncte faţă de liderul CFR, a ajuns pe primul loc şi mai avea de trecut un singur hop pentru a cîştiga titlul, chiar derby-ul cu Dinamo. Exact ca şi la meciul cu Napoli, avea două variante din trei: victoria şi egalul.

A urmat un meci de coşmar, Steaua a pierdut cu 2-1, iar Lăcătuş avea puterea să recunoască la acea vreme că a comis o eroare gravă: l-a folosit ca fundaş dreapta pe Nicoliţă, iar Bratu a zburdat pe partea lui. "Am greşit, niciodată în cariera mea n-o să mai joc cu Nicoliţă fundaş dreapta", spunea Lăcătuş.

Finală irosită la penalty-uri
După fix doi ani de la coşmarul cu Dinamo, Lăcătuş disputa primul său meci cu trofeul pe masă. Finala Cupei României ca tehnician al lui FC Vaslui. Adversară CFR Cluj. S-a ajuns la loteria penalty-urilor după un meci controlat aproape în întregime de oamenii lui Lăcătuş. La penalty-uri însă, Vasluiul a pierdut, dar Lăcătuş a comis o nouă mare eroare, dezvăluită chiar de el.

"Îmi făcusem lista cu cei 5 executanţi, dar a venit la mine Milisavljevici şi m-a rugat să-l las să bată el primul penalty. Am cedat, l-am lăsat şi a ratat. De aici înainte să-mi fie învăţătură de minte, voi decide doar eu în astfel de momente", a declarat Lăcătuş pentru GSP.

CÎND A PIERDUT DIN CAUZA GHINIONULUI
Victorie mare ratată în minutul 97
Lăcătuş s-a întors pe banca Stelei în septembrie acest an şi chiar la primul meci a ratat din nou o uriaşă ocazie să învingă un nume mare al Europei şi să o apropie pe Steaua de primăvara europeană. Steaua a avut 3-0 cu Napoli după primele 15 minute, dar meciul s-a terminat 3-3 după o eliminare stupidă a lui Kapetanos şi după un gol încasat de trupa lui Lăcătuş în al 7-lea minut de prelungiri, chiar în ultima secundă, imediat arbitrul fluierînd finalul jocului.

Calificare uriaşă ratată în minutul 92
Ultimul meci din acest an a încheiat un 2010 deziluzionant pentru Lăcătuş. Meciul care îi putea îmbogăţi CV-ul cu o performanţă importantă, calificare în primăvara europeană, a fost ratat într-un mod frustrant pentru el. A încasat gol în minutul 92, cu 180 de secunde înainte de final. A terminat pe locul 3 în grupă, iar primăvara europeană i-a fost interzisă.

10 ani şi jumătate au trecut de cînd Lăcătuş a debutat în meseria de antrenor, în iulie 2000 fiind instalat ca "principal" la FC Naţional

0 trofee a cîştigat Lăcătuş ca antrenor, spre deosebire de cariera de jucător, în care a cucerit 21 de trofee, toate cu Steaua

"Pot spune că cel mai dureros moment al carierei mele de antrenor e meciul cu Dinamo pierdut în 2008, cînd am şi ratat titlul"
Marius Lăcătuş

"Se poate vorbi de ghinion la meciul de la Napoli, dar şi în tur. Dacă s-ar fi terminat 3-2 în tur, dacă s-ar fi jucat 11 contra 11, dacă, dacă, dacă... Acum, totul e istorie, nu se mai poate face nimic"
Marius Lăcătuş

"Simt un regret enorm după această înfrîngere cu Napoli. E un moment delicat, peste care se trece cu greu"
Marius Lăcătuş

E BLESTEMAT?
Moment dramatic şi ca secund
Chiar şi cel mai dureros eşec al echipei naţionale din ultimii 10 ani se leagă şi de numele lui Marius Lăcătuş! În campania pentru EURO 2004, România a pierdut calificarea în minutul 94 al unui meci susţinut în Danemarca, scor 2-2. Lăcătuş era atunci secundul lui Iordănescu!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (19)
adrivali
adrivali  •  17 Decembrie 2010, 19:22

Mai lasati-o moale cu cat stie sau nu Lacatus sau cu cat noroc sau ghinion are. Toate astea i se trag la cat de "bulangiu", sa nu spun altfel, a fost cat a fost fotbalist. Cate coate in gura a dat, cati pumni, culminand cu piciorul rupt lui Ardeleanu de la FCM Bacau in vazul tuturor, in mod INTENTIONAT, ca asa a vrut el si fiindca steaua pierdea. Si pentru toate acelea nu a patit nimic. ROATA SE INVARTE! Mie imi pare bine ca e antrenor la steaua, cu aceasta ocazie nu va juca NIMIC! Ast

steaua1986forever
steaua1986forever  •  17 Decembrie 2010, 17:25

dan - uite ce "obiectiv" a fost Sumudica. De aia nu a fost el niciodata un fotbalist mare ci doar un sub-mediocru si de aia nu o sa ajunga NICIODATA antrenor: pentru ca are minte mai putina decat o furnica. Daca esti rapidist mai vechi si cunosti situatia ...poti sa te interesezi ce spuneau colegii despre sumudica cand era jucator la rapid. Ia intereseaza-te. O sa ramai surprins. E un "claudiu raducanu" dar fara goluri si fara noroc.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  17 Decembrie 2010, 17:22

homonculus - daca discutam de cum a fost acum 2-3 ani iti zic eu foarte simplu: niste echipe fara coloana vertebrala si fara valoare (dinamo si rapid) au dat meciurile PE BANI la cfr cluj. Apoi au urmat niste meciuri cu "ceferitele de serviciu" - Bistrita & Co. care ne-au TOCAT dar au jucat extrem de lejer cu cfr. Dintr-un foc baietii portocalii de la cfr au avut 6 puncte de la "cinstitii" rapid si dinamo si inca vreo 7-8 puncte pe "prietenie". Greu sa bati asa

Vezi toate comentariile (19)
Comentează