FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL - STEAUA, AZI, ORA 21:30, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Duel de zile mari: Hagi vs Steaua! » "Regele" e din nou adversarul echipei al cărei suporter s-a declarat întotdeauna

Hagi într-o imagine din 1983, pe cînd evolua încă la Sportul.
Hagi într-o imagine din 1983, pe cînd evolua încă la Sportul.

Articol de , - Publicat duminica, 11 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 10 noiembrie 2012 21:37

În ultimii 30 de ani, Gică a apărut împotriva Stelei şi ca jucător, şi ca antrenor, iar diseară va bifa şi ultima ipostază posibilă ca adversar: manager de club.

A venit şi această ipostază pentru Hagi. Să fie împotriva Stelei şi în ultima calitate posibilă din fotbal. Ca manager al unui club. Viitorul Constanţa - Steaua va fi cel de-al zecelea meci în care Regele va înfrunta echipa despre care spune că "a fost, e şi va fi întotdeauna echipa mea de suflet". Cum au fost precedentele 9 confruntări Hagi-Steaua?

Cronica din '82: "Un junior (Hagi) stopează echipa bucureşteană"
Primul astfel de duel s-a petrecut fix în urmă cu 30 de ani. Mai precis pe 6 noiembrie 1982. Hagi era la Farul Constanţa, avea 17 ani şi 9 luni şi debutase pe prima scenă în urmă cu 7 săptămîni.

A început meciul ca rezervă, a fost introdus la pauză, cînd Steaua conducea pe Ghencea cu 1-0, şi a realizat un meci fabulos, făcîndu-l pe Stelian Trandafirescu să scrie despre Hagi chiar în titlul cronicii din Sportul (facsimil): "Un junior (Hagi) a stopat echipa bucureşteană".

Hagi a marcat un gol fabulos în minutul 88, chiar lui Vasile Iordache, şi a fost declarat cel mai bun om de pe teren, deşi la adversari jucau deja Iovan, Sameş, Majearu şi Balint.

Hagi, despre primul meci jucat împotriva Stelei: "I-am dat un supergol lui Iordache şi apoi am plecat cu tramvaiul din Ghencea"

A marcat şi la ultimul meci contra Stelei
Din vara lui '83 a trecut la Sportul, cu care a jucat nu mai puţin de 6 jocuri împotriva Stelei. La ultimul, cel din septembrie 1986, terminat 2-1 pentru roş-albaştri, Hagi a marcat singurul gol al studenţilor. În ianuarie '87, Hagi a trecut la Steaua, împrumut pentru Supercupa cu Dinamo Kiev, însă a rămas definitiv în Ghencea.

1-2 în duelul cu Steaua lui Olăroiu
După 20 de ani, în 2006, Hagi a revenit ca adversar al Stelei, de această dată ca antrenor. Era "principal" la Poli Timişoara şi a jucat în deplasare cu Steaua lui Olăroiu. Hagi a pierdut atunci, scor 1-2, iar după doar două luni avea să-şi dea demisia de la Poli. Aceea a fost ultima oară cînd s-a aflat faţă în faţă cu Steaua, însă diseară va bifa şi a treia postură ca adversar: de această dată, ca manager al Viitorului Constanţa.

Hagi, o legendă a Stelei
Nu numai că nu şi-a ascuns niciodată slăbiciunea şi simpatia pentru Steaua, dar Hagi a fost unul dintre cei mai mari jucători care au îmbrăcat tricoul roş-albastru. A evoluat în Ghencea timp de 3 ani şi jumătate, în perioada februarie 1987 - iulie 1990, timp în care a realizat nişte cifre uluitoare.

536162-hagi-steaua.jpg

Două recorduri fabuloase ca jucător în Ghencea
Hagi a reuşit, atît timp cît a evoluat pentru gruparea din Ghencea, două lucruri pe care nici un alt fotbalist român nu şi le-a trecut în CV. Ambele performanţe au fost reuşite în cea mai tare competiţie intercluburi din lume, Cupa Campionilor Europeni:

1. Al doilea jucător al competiţiei în 1988-1989. În ediţia în care a ajuns cu Steaua pînă în finala CCE, Hagi a fost declarat al doilea cel mai bun fotbalist al competiţiei. Primul a fost desemnat Marco van Basten, de la cîştigătoarea AC Milan, autor a două goluri şi în finala cu Steaua.

2. Golgeterul CCE în 1987-1988. Cu un an înainte, tot în Cupa Campionilor, a fost un capitol la care Hagi a fost lider. E vorba despre clasamentul golgeterilor, Gică reuşind nu mai puţin de 4 goluri.

" Suporter te faci din două motive: că îţi plac culorile echipei, jucătorii sau că au mentalitate de învingători. Idolii mei au jucat la Steaua. Echipa juca tehnic şi fotbaliştii aveau mentalitate de învingători, lucrurile astea m-au făcut să ţin cu Steaua" (Gheorghe Hagi)

"De la 8 ani şi pînă la ultimul meci, am dat tot pentru Steaua. O iubesc în continuare, chiar dacă nu sînt acolo. Mereu am un gînd bun pentru această echipă" (Gheorghe Hagi)

536163-hagi-adversar.jpg

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
gibonul.ros_albastru
gibonul.ros_albastru  •  11 Noiembrie 2012, 16:08
Postat de poloroman pe 11 Noiembrie 2012, 02:40

cum adica o legenda a stelei?este lansat si cosacrat la echipa cimitirului gayncea???

nu, el a fost luat cu japca la steaua asa cum au fost luati toti jucatorii cu care a obtinut asa zisa performanta cand au stat toti 120 de kin cu fundu in poarta. o echipa creata spre gloria lui ceausescu, o creatie comunista suta la suta.

jalemare
jalemare  •  11 Noiembrie 2012, 10:46

mi-a placut faza cu impumutul definitiv :)) pacat de cariera de antrenor, poate daca nu avea ghinionul ala teribil din dubla cu Slovenia avea si ca antrenor un parcurs extraordinar. inca nu e tarziu!!!

sasquatchro
sasquatchro  •  11 Noiembrie 2012, 09:28
Postat de radu.de.la.faru pe 11 Noiembrie 2012, 09:08

...si acum va fii prima comfruntare al lui HAGI ca MANAGER a unei echipe de fotbal din CONSTANTA impotriva stelei si sa nu va surprinda daca o va si bate pe STEAUA aici la MALUL MARII ...e adevarat : el spune ca iubit steaua si o va iubi mereu dar AICI E CASA LUI, VIATA, EMOTIILE, COPILARIA LUI... IN CONSTANTA

Nu ar fi de mirare sa bata Viitorul, la cum l-a tratat Jiji cred ca are ceva polite de platit... Chiar sunt curios cum se vor mobiliza "copiii" lui Hagi diseara.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează