FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

exclusiv Dumitru Costin: „Cei care au decis să închidă porțile stadioanelor sunt niște idioți” + „NBA n-ar fi permis niciodată o mangleală ca în cazul Farul - FCSB”

Dumitru Costin
Dumitru Costin

Articol de - Publicat luni, 25 octombrie 2021 17:05 / Actualizat luni, 25 octombrie 2021 17:21

Discurs violent din partea lui Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical și cel care conduce și sindicatul fotbaliștilor, la adresa celor care au hotărât să nu mai permită participarea publicului la competițiile sportive.

  • Costin susține că după ce Parlamentul va vota legea obligativității Certificatului Verde și la locul de muncă, atunci și jucătorii se vor supune acestei reguli, inclusiv la antrenamente
  • De ce șeful BNS nu susține modelul din NBA și în Liga 1, acela ca niciun sportiv să nu mai poată juca dacă e nevaccinat, dar îl acuză pe șeful FRF: "Burleanu pentru noi e Iohannis doi"

Întreg sportul românesc, și fotbalul, s-a întors la condițiile pe care le-a traversat mai bine de un an, acelea de a desfășura toate competițiile, indiferent că sunt în sală sau în aer liber, fără spectatori. Primele partide care au intrat sub incidența noilor restricții au fost cele 3 meciuri de fotbal de luni: Chiajna - FC Brașov din Liga 2, Clinceni - UTA și CFR - Sepsi din Liga 1. Măsura a fost criticată cu vehemență de multe persoane importante din fotbalul românesc, în frunte cu Mircea Rednic și Sorin Cârțu.

În plus, există un foarte mare semn de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla în fotbal atunci când Parlamentul va vota legea care impune obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă. Se vor supune sau nu și fotbaliștii acestei legi? 

În momentul de față, în fotbal e activ un protocol care le permite jucătorilor să joace dacă au vaccin sau au trecut prin boală, aceste categorii nici nu mai au nevoie de test, iar celor care sunt nevaccinați să se testeze, însă la 14 zile (PCR) sau la 7 zile (rapid). 

Certificatul verde care ar urma să fie introdus la locul de muncă prevede test PCR (72 de ore) sau rapid (48 de ore), care ar urma să fie suportat de fiecare fotbalist în parte, chiar și pentru prezența la antrenament?

Pentru a răspunde și a comenta aceste lucruri, GSP l-a contactat pe Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical, dar și cel care conduce AFAN, sindicatul fotbaliștilor din România.

Dumitru Costin: „Cei care au decis să închidă porțile stadioanelor sunt niște idioți” + „NBA n-ar fi permis niciodată o mangleală ca în cazul Farul - FCSB”
Pentru cel puțin o lună, stadioanele vor sta din nou goale

- Domnule Costin, bună ziua!

- Bună ziua, ce s-a mai întâmplat în fotbal?

- Dar câte nu se întâmplă! De exemplu, fotbalul, dar nu doar fotbalul, a rămas fără spectatori!

- Cei care au decis să închidă porțile stadioanelor sunt niște idioți.

"Au depășit orice măsură cu această decizie"

- Au făcut-o pentru a opri răspândirea...

- Oprește-te! Poate n-ai înțeles ce am zis, cei care au decis așa sunt niște cretini! Au depășit orice limită cu această măsură!

- Dar de ce sunteți așa categoric, ce argumente aveți?

- Am fost duminică după-amiază la Sala Polivalentă, la meciul de handbal CSM București - Buducnost. Dar joi, când e Dinamo - Veszprem nu mai pot. Care e logica? Cum să interzici prezența măcar a vaccinaților într-o proporție să zicem de 30 la sută? Eu nu pot să înțeleg cum se iau aceste măsuri. Ei nu s-au consultat cu nimeni de specialitate, au decis așa, de la sine putere, gata, închidem stadioanele, închidem sălile. N-au nicio consecvență, nicio continuitate în măsuri, nicio coerență, după care se miră de ce populația nu se vaccinează și nu dă curs mesajelor venite din partea unei autorități. Păi, când vezi astfel de decizii cretine, te întrebi data viitoare dacă să mai iei în seamă ce ți se spune.

"În Madison Square Garden s-a jucat cu 20.000 de spectatori"

- Așa s-a procedat și pe afară!

- Vă explic eu cum e pe afară și le explic și acestor așa-zise autorități. Am un foarte bun prieten, care s-a întors recent de la New York. A fost și la un meci de baschet acolo, la New York Knicks - Boston Celtics! Știți unde s-a jucat? În celebra Madison Square Garden. Știți ce capacitate are? 19.812 locuri! Știți câți spectatori au fost? 19.812!

- Bun, dar acolo procentul de vaccinare e de aproape 70%, la noi doar 40%!

- Păi, și la noi de ce să nu lași accesul, repet, în proporție de 30% din capacitatea stadionului sau a arenei pentru cei vaccinați? Mai ales pe stadioane, unde e în aer liber.

Dumitru Costin: „Cei care au decis să închidă porțile stadioanelor sunt niște idioți” + „NBA n-ar fi permis niciodată o mangleală ca în cazul Farul - FCSB”
Imagine din NBA cu tribunele pline ochi

- Dar în SUA accesul în sală s-a permis doar pentru vaccinați?

- Celor vaccinați, trecuți prin boală sau testaților. Aceștia din urmă aveau posibilitatea să se testeze chiar la intrarea în arenă. Dar la acel meci înțeleg că 99% dintre spectatori erau vaccinați.

- Testarea pe banii spectatorului, bănuiesc!

- Bănuiești greșit! Gratis! Repet, gratis, ca să audă și oamenii care conduc România. De fapt, în Statele Unite, mergi pe stradă și când ai chef, te oprești și poți face test, la diverse puncte create de stat, iar totul e gratis, nu pe spatele populației, cum e în România.

2,1teste, per locuitor, a realizat până acum SUA, România are un nivel de numai 0,7, iar cele mai ridicate niveluri le au Danemarca (14,6) și Austria (10,4)

45de lei costă cel mai ieftin test rapid în România, efectuat la una dintre clinicile private

"Testarea nu e gratuită fiindcă statul are interes să prospere anumite companii"

- Spuneți că și România ar putea să susțină testarea populației în mod gratuit?

- Absolut, da! Știți că, în momentul de față, România are încă neaccesați vreo 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană, fonduri disponibile pentru luarea unor măsuri care să producă reducerea impactului pandemiei? 300 de milioane! Păi, cu banii ăștia rezolvai toate problemele legate de personal și logistică și îți ajungeau să testezi toată populația României de câteva ori chiar. Dar tu, stat român, nu vrei asta, vrei legi prin care să constrângi populația să meargă să achite din buzunar testele.

- Și de ce și-ar dori statul așa ceva?

- Că are interes să prospere anumite firme, societăți care au ajuns la cifre de afaceri de milioane de euro de pe urma testelor. Statul privește acest lucru ca pe un business, nu ca pe o problemă de sănătate publică. Nu vor să tulbure aceste companii, care au în spate oameni care, ce credeți, sunt conectați tot la aparatul politic. E un cerc vicios la care România nu renunță și nu se decide să-l rupă nici atunci când e vorba despre sănătatea oamenilor.

"Fotbaliștii se vor supune legii cu Certificatul verde"

- Un alt subiect interesant în fotbal va fi cel referitor la Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, după ce Parlamentul va vota legea respectivă. Credeți că fotbaliștii se vor supune și ei sau ei nu intră sub incidența acestei legi, mai ales că majoritatea sunt plătiți pe contracte de activitate sportivă?

- Acela va fi un moment al adevărului pentru fotbalul românesc. Eu cred că și fotbaliștii se vor supune acestei legi. Nu văd cum ar putea cineva să susțină că ei nu sunt la locul de muncă atunci când joacă, dar și atunci când se antrenează. Unde să-i încadrezi? Doar nu-i cataloghezi ca prestatori de servicii, nu? În acel moment, un fotbalist va mai putea să se antreneze și să joace doar dacă are Certificat verde, adică dacă e vaccinat, trecut prin boală sau test, dar test PCR la 72 de ore sau rapid la 48 de ore, nu ca acum, când aceste teste se fac la 14 și 7 zile.

- După părerea dumneavoastră, FRF ar putea introduce obligativitatea următoare: un fotbalist mai poate juca doar dacă e vaccinat, dacă nu e, să i se interzică să intre pe teren?

- FRF ar putea, dar nu o va face. Nu vezi ce fel de oameni conduc acolo? Nu-și vor asuma să-și pună pe nimeni în cap, cei de la FRF se comportă fix ca și cei din fruntea statului, nu sunt cu nimic diferiți. De fapt, Burleanu pentru noi este Iohannis doi.

"NBA n-ar fi permis niciodată o mangleală ca în cazul Farul - FCSB"

- Modelul din NBA i-ar permite FRF...

- Iarăși trebuie te opresc. NBA și-a permis să oblige jucătorii să se vaccineze fiindcă are o afacere de miliarde. Generează sume colosale, achită sume colosale. NBA nu-și permite să vină astăzi să anunțe că un meci e amânat, cum a fost la Farul - FCSB! Credeți că în NBA ar fi permisă o asemenea mangleală cum s-a întâmplat în Liga 1 cu acest meci? Niciodată! Oamenii de acolo au fost clari: avem o afacere, vă plătim regește, dacă vreți banii ăștia, astea sun regulile. Le acceptați, bine. Nu le acceptați, iarăși bine, la revedere, pa! La noi e amatorism, cum să ne comparăm cu NBA?

40%din veniturile totale înregistrate de NBA sunt produse de disputarea meciurilor, conform Forbes.ro

44de jucători din NBA au un salariu de cel puțin 25 de milioane de dolari în acest sezon, comparativ cu 12 în Campionatul de Fotbal Nord-American și 7 în Liga de Baseball, analiză realizată de Forbes.ro

- Păi și în Liga 1 de nu s-ar putea lua o astfel de decizie?

- Pentru că aici tu deja îți bați joc de jucători. După ce că nu-i plătești, după ce că îi amâni la comisii cu lunile, după ce că nu le oferi practic nimic decent, acum să mai vii și să-i mai și constrângi să se vaccineze, asta nu mi se pare în regulă. În NBA câștigi zeci, dacă nu sute de milioane, iar cel care te plătește regește te pune să alegi între vaccinare și a merge să faci altceva, mi se pare OK. La noi joci pe degeaba, e alt mediu, altă situație. Eu cred că tu, FRF, trebuie să oferi posibilitate și de testare jucătorilor, eventual să o suporți tu, ca federație, așa cum statul ar trebui să o facă în cazul populației. Dar cum nici Iohannis n-a făcut-o, nici Burleanu nu o va face. Dacă un fotbalist nu vrea să se vaccineze, trebuie să mergi să vorbești cu el, să-l întrebi de ce nu o face, să-i explici, să-i răspunzi la întrebări, să oferi justificări și dacă tot nu vrea și nu vrea, atunci oferă-i posibilitatea de a se testa. Dar smart, nu cu costurile de azi. Deci să uităm în fotbalul nostru de modelul NBA!

79.500de spectatori au fost prezenți la cele 5 meciuri din NBA disputate duminică seara în SUA în orașele: Houston, New York, Oklahoma, Sacramento și Los Angeles

Dumitru Costin: „Cei care au decis să închidă porțile stadioanelor sunt niște idioți” + „NBA n-ar fi permis niciodată o mangleală ca în cazul Farul - FCSB”
La CSM - Buducnost s-a putut intra, respectând distanța

Ce evenimente sportive ar fi produs asistență bună în următoarele 2-3 săptămâni

Meci/ CompetițiaLocațiaSportData
Transylvania OpenClujTenis feminin25-31 octombrie
Baia Mare - CSU CraiovaBaia MareFotbal Cupa României27 octombrie
Dinamo - VeszpremBucureștiHandbal masculin28 octombrie
Poli Timișoara - RapidTimișoaraFotbal Cupa României27 octombrie
CSM București - BrestBucureștiHandbal feminin30 octombrie
Sepsi - DinamoSf. GheorgheFotbal Liga 131 octombrie
Farul - FCSBOvidiuFotbal Liga 14 noiembrie

EXCLUSIV De ce nu mai domină CFR Cluj Liga 1? Explicațiile unei prăbușiri anunțate: „Uitați-vă la echipele mari din Europa, unde mai vedeți așa ceva?”

EXCLUSIV Secretele celei mai bune defensive din Liga 1: „E o plăcere să-i vezi jucând, cred că intră în play-off”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (23)
ucluj2011
ucluj2011  •  26 Octombrie 2021, 14:58
Postat de rock_dog pe 25 Octombrie 2021, 23:01

bah daca ati legalizat acest vaccin de ce nu o faceti si cu cocaina !! diferenta este mare !!! de la coca te simti bine ( visezi ca fcsb este steaua ) ...de la vaccin ti-e rau !!!

100% DE ACORD CU TINE. În altă ordine de idei: Don' "Burleanu pentru noi (CHIAR CĂ E) Iohannis doi"

portardelegenda
portardelegenda  •  26 Octombrie 2021, 12:31

Mai Costine, pai tocmai gratuitatea aia pe care tot o clamezi tu a ridicat o gramada de suspiciuni pentru paranoici. Fac pariu ca daca puneau 50lei vaccinul era bataie ca la promotiile de tigai.

dd_696
dd_696  •  26 Octombrie 2021, 11:35

"o mangleală ca în cazul Farul - FCSB" beaaaeeiiiii n-ati cenzurat cuvantul din titlu! Obositilor

Vezi toate comentariile (23)
Comentează