FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEUA, LUNI, 20:30, DIGISPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

E Steaua cea mai norocoasă echipă? » Patru episoade care dovedesc acest lucru

8 calificări consecutive are Steaua în grupele competițiilor europene, Champions League și Europa League, o performanță unică pentru un club din România
8 calificări consecutive are Steaua în grupele competițiilor europene, Champions League și Europa League, o performanță unică pentru un club din România

Articol de - Publicat sambata, 03 decembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 03 decembrie 2011 11:14

”Norocul proverbial al roş-albaştrilor”, cum s-a exprimat Cornel Dinu, e adus des în discuţie mai ales de către dinamovişti. Gazeta îţi prezintă episoadele care au transformat trupa din Ghencea într-una invidiată de toţi pentru "bulanul" ei.

Steaua a mers în Germania calculînd că trebuie să obţină minimum un punct ca să mai spere la calificare, dar pierzînd s-a trezit că accesul în primăvara Europa League pare şi mai probabil ca înaintea serii de joi.

Cum a fost posibil? Maccabi Haifa a pierdut surprinzător la Larnaca şi a rămas doar un punct între stelişti şi israelieni. Iar programul din ultima rundă îi face pe roş-albaştri optimişti: trebuie s-o bată pe AEK, cea mai slabă din grupă, ca să capete şanse mari pentru accesul în "16"-imile competiţiei. Doar o victorie a lui Maccabi cu Schalke le-ar mai putea strica planul ăsta.

Dinamovişti şi rapidişti s-au arătat şocaţi în comentariile de pe www.gsp.ro: "Doar Steaua putea să aibă un asemenea noroc!". Iar Cornel Dinu le-a atras atenţia alor lui: "Luni, la derby, cel mai mare pericol pentru Dinamo e norocul proverbial al Stelei". Cum au ajuns roş-albaştrii să fie invidiaţi de toţi pentru şansa lor? Gazeta îţi prezintă episoadele în care Steaua a avut norocul de partea ei de-a lungul timpului, dar şi secvenţele în care Steaua s-a lovit de ghinioane incredibile, pe care adversarii omit să le pomenească.

Episoade norocoase din istoria Stelei:
1. Duckadam a salvat patru lovituri de pedeapsă în finala CCE din 1986 şi a cîştigat trofeul. Înainte să-i învingă pe catalani, roş-albaştrii beneficiaseră de o tragere la sorţi excelentă pentru "sferturile" competiţiei, o fază în care au dat peste finlandezii de la Kuusysi Lahti, de care au trecut după 0-0 la Bucureşti şi 1-0 în deplasare. Mai mult, steliştii au avut şansa ca formaţiile din Anglia să lipsească din competiţie în acea ediţie, fiind suspendate după incidentele de pe Heysel.

2. Steaua a mai ajuns o dată în finală, pierdută în 1989, cu 0-4, în faţa Milanului la care jucau Gullit şi Van Basten. Norocul de care a beneficiat echipa atunci? La tragerea la sorţi a semifinalelor a picat cu Galatasaray, de care a trecut cu scorul general de 5-1. Pentru cealaltă semifinală au rămas Milan şi Real Madrid!

3. În 2005, Steaua a picat cu Rosenborg în play-off-ul Champions League, norvegienii find cel mai slab cap de serie pe care îl putea întîlni. Dar trupa antrenată de Protasov a ratat calificarea.

4. În anul următor, roş-albaştrii au ajuns pînă în semifinalele Cupei UEFA, nimerind iar cu cel mai slab adversar posibil, de data asta în "sferturile" competiţiei. Rapid a fost adversarul repartizat Stelei, cel mai slab posibil oponent din totalul de şapte care mai existau în urnă. A trecut de giuleşteni cu două remize, 1-1 în Grant şi 0-0 pe Stadionul "Lia Manoliu".

Ghinioanele care au lovit-o pe Steaua:
1. Finala din 1986, pe care rivalii Stelei o consideră plină de noroc, putea fi, de fapt, mai simplă dacă Steaua n-ar fi avut ghinion. Fiindcă ea a nimerit în ultimul act cu Barcelona, iar jocul s-a disputat în Spania, la Sevilla, deşi avusese la un moment dat şansa să scape de iberici. Trupa blau-grana a trecut în semifinale de IFK Goteborg, o formaţie mai slabă, abia după executarea loviturilor de departajare.

2. În 2006, Steaua a fost la cîteva minute de finala Cupei UEFA, unde o aştepta FC Sevilla. Cîştigase acasă prima manşă a semifinalei cu Middlesbrough, 1-0, şi a condus în Anglia cu 2-1, dar britanicii au întors formidabil, au cîştigat cu 4-2 şi au mers ei în finală. Maccarone a dat golul decisiv exact în ultimul minut!

3. Ultima prezenţă a Stelei în grupele Champions League datează din stagiunea 2008-2009. Atunci a mers în grupe, deşi în play-off a dat peste Galatasaray, cea mai bună echipă din urna celor care nu erau capi de serie. Antrenor era Lăcătuş.

"În finala din '86, Steaua n-a jucat cu nimeni din fotbalul mare în afară de Barcelona, peste care a dat în finală. În rest, unguri, finlandezi. Dar aşa e viaţa, dacă n-ai noroc, nu faci nimic!" (Mircea Lucescu, antrenor)

Dinu ar putea rata derby-ul

Cornel Dinu trebuie să dea lovitura de începere luni, la Derby de România, însă starea de sănătate a soţiei sale l-ar putea împiedica să-şi ducă la capăt promisiunea. Mister trece prin clipe grele în aceste zile, după ce Silvia a fost internată în comă la spital. "Şi-a revenit, dar are momente cînd îşi pierde luciditatea. Dacă soţia lui Cornel nu se va simţi bine, e posibil ca el să nu vină la meci. Cui i-ar arde de fotbal în asemenea situaţie?", au explicat şefii.

Săvulescu vs fani
Dragoş Săvulescu a vorbit ieri, la GSP TV, despre relaţia tensionată dintre galerie şi conducere. "La Mioveni aveam 1-0 şi fanii ne înjurau. Cred că pe ei îi interesează alte lucruri, e posibil să fie cineva în spatele lor. Galeria nu susţine echipa, am avut mari probleme din cauza suporterilor, nu ne-au ajutat deloc în acest sezon. Ei trebuie să înţeleagă că trebuie să susţină echipa, nu pe mine sau pe altcineva din conducere", a zis Săvulescu.

Mai sînt 800 de bilete
Derby de România, de luni, de la ora 20:30, se va disputa cu casa închisă. Aseară, mai rămăseseră doar 800 de tichete: 100 la peluza I, 400 în peluza "Cătălin Hîldan" şi 300 la tribuna 0. Casele de bilete vor fi deschise zilnic, între orele 10:00 - 18:00.

Şampania Dănciulescu de Crăciun
Suporterii dinamovişti îşi pot face un cadou înaintea Sărbătorilor de iarnă. Conducerea "cîinilor" a dat comandă la Casa Panciu pentru a scoate o şampanie dedicată lui Ionel Dănciulescu cu ocazia trecerii pragului de 200 de goluri în Liga 1. Sticlele vor fi scoase la vînzare înainte de Crăciun.

Rusescu e apt
Ilie Stan a tremurat cînd Raul Rusescu a solicitat să fie schimbat contra lui Schalke, dar golgeterul e sănătos şi poate juca împotriva lui Dinamo. El a cedat şi a fost înlocuit în minutul 70 cu Nikolici, fiindcă i se blocase spatele, dar şi-a revenit între timp. Prepeliţă, folosit doar 22 de minute cu Schalke, e şi el disponibil pentru derby şi poate juca 90 de minute fără probleme.

Gigi era invidios pe Bebe! :)
Becali a fost audiat ieri în cazul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării, petrecute între 1996 şi 1999. Gigi le-a zis magistraţilor că nu a avut nici un interes financiar şi n-a obţinut profit din afacerea cu statul, "fiindcă terenul meu era de 30 de ori mai scump şi pot demonstra asta cu acte". De ce a făcut totuşi afacerea? I-a zis judecătorului: "Mă ofticam cînd vedeam acel teren al Armatei, plantat cu lucernă, pe care eu n-aveam voie să pasc oile, dar un cioban, Bebe, putea, că el făcea blaturi! Îl invidiam pe Bebe". :)

INBOX
- Steaua s-a întors ieri din Germania şi jucătorii au fost liberi doar aseară. De azi vor sta închişi în cantonament, unde dorm şi sîmbătă noapte, şi duminică noapte. Stan urmăreşte şi să-i ţină departe de ieşirile în oraş, dar şi să se asigure că fiecare dintre ei respectă programul de refacere după meciul cu Schalke.
- CCA a anunţat delegările pentru meciurile programate sîmbătă în Liga 1 şi printre numele deja "consumate" nu se află cel al lui Cristi Balaj. Băimăreanul e ales să conducă derby-ul dintre Dinamo şi Steaua, de luni.
- Partida Stelei cu Schalke a fost programul cel mai urmărit la TV de 1 decembrie. Meciul a strîns 10,3 puncte de rating, deci peste un milion de telespectatori. Pe locul 3 în topul audienţelor de ziua naţională a României a fost alt joc din grupele Europa League, transmis tot de ProTV, cel dintre FC Vaslui şi Lazio. Meciul moldovenilor a făcut rating 8,4.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (66)
roadster1988
roadster1988  •  04 Decembrie 2011, 13:39

datorita stanei va trebui schimbat regulamentul de desfasurare a comptetitiei.nu este posibil ca echipe valoroase ca larnaca,maccabi,s.a. sa ramana acasa si sa acceada in faza urmatoare echipa pe care acestea au umilit-o

luciann
luciann  •  03 Decembrie 2011, 21:48
Postat de bengosss pe 03 Decembrie 2011, 21:15

"Este Dinu cel mai frustrat om?" - asa se poate traduce titlul asta. Steaua e singura echipa din tara asta care afost capabila sa fructifice sansele pe care le.e avut. Dinamo n.a avut adversar usor in semifinalele Cupei Campionilor in 1990? Anderlecht, si nu ala de l.a zdrobit Steaua, ci o varianta mult mai palida. Desi Dinamo era superechipa, cu M Lucescu antrenor, desi a dominat clar, a pierdut ambele meciuri cu 0-1. Ce vina are Duckadam ca altii sunt fraieri?

O singura corectie, in 90 dinamo a jucat semifinala de Cupa Cupelor!

lucian_melb_au
lucian_melb_au  •  03 Decembrie 2011, 21:28

In in 86 si nu numai cand echipele englezesti aveau interzis in cupele europene, aveam mai multe echipe romanesti in cupe, n-am inteles de ce este ''noroc'' din partea stelei? Poate a fost o conjunctura mai prielnica, dar restul echipelor romanesti...de ce n-au profitat si ele? Altii iau bataie de la echipe ale caror nume nu poti sa-l pronunti dar se enerveaza de norocul stelei. Hai faceti pasi. Articolul e cam fortat, sincer.

Vezi toate comentariile (66)
Comentează