FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Emeric Ienei va fi operat pe cord deschis » Care sînt concluziile preliminare ale investigaţiei medicale

Articol de - Publicat sambata, 22 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 septembrie 2012 20:21

UPDATE 16:47 Jenei va fi operat mîine sau luni. Cele două artere sînt blocate în proporţie de 100%, respectiv 80%.

UPDATE 15:39 Emeric Ienei urma să participe joi, de la ora 17, la expoziţia organizată de FC Bihor pentru a celebra „110 ani de fotbal în Bihor, 40 de ani de FC Bihor”. "A fost miercuri pe la club si i-am dat invitaţia. La expoziţie nu a mai ajuns, dar  nu ne-am gîndit niciun moment că ar fi bolnav. Nici nu a dat impresia, pentru că a fost foarte bine dispus şi arăta foarte bine la întîlnirea de miercuri. Suntem alături de el şi îi dorim multă sănătate”, a declarat Şerban Morcan, preşedintele FC Bihor.

Fostul său elev de la Steaua, Zsolt Muzsnay, acum antrenor la Kinder Paleu, liderul din Liga 4 Bihor, a rămas surprins să audă că „nea Imi” este în spital la Cluj. „Am vorbit cu dînsul sîmbăta trecută, cînd a fost la meciul nostru. Se simţea bine şi nu a dat niciun moment impresia că ar avea  probleme. Îi doresc multă sănătate şi îl aşteptăm să îşi revină cît mai repede pentru că fotbalul românesc are nevoie de sfaturile sale”, a spus Musznay. (Teodor Biriş, Oradea)

UPDATE 14:38 Concluziile preliminare ale investigaţiei medicale: sînt două artere înfundate, care necesită să fie înlocuite, urmînd să se hotărască de cîte operaţii de bypass este nevoie.

UPDATE 14.10 Marius Lăcătuş a vorbit despre situaţia delicată în care se află antrenorul care a adus cel mai mare succes din istoria unei echipe de fotbal din România, Emeric Ienei: "Sper ca lucrurile să evolueaze bine şi nea Imi să fie bine. Am vorbit cu fata dînsului, mîine sau poimîine va fi operat şi îi va pune bypass-uri. I s-a făcut o coronarografie, totul va fi bine. Nu este nimic grav. În curînd se va face bine şi ne vom vedea 100%", a spus Marius Lăcătuş la GSPTV.

UPDATE 13.48 Sîmbăta trecută, la ultima acţiune publică la care a luat parte, Ienei a acordat trofeul Iuliu Bodola celui mai promiţător tînăr jucător maghiar din judeţul Bihor. În acel moment, el nu acuza probleme de sănătate: "Sînt bine, nu am probleme, mă simt în regulă". În ultimii ani, Ienei nu a fost spitalizat nicio zi, el menţinîndu-se într-o condiţie fizică bună, în ciuda vîrstei.

CARE ESTE PROCEDURA CHIRURGICALĂ
Specialistul cardiolog Viviana Cioringa a comentat pentru GSP.RO situaţia în care se regăseşte Emeric Ienei: "Este vorba despre o operaţie pe cord deschis. În acest caz, se întrerupe toată circulaţia în corp şi se trece pe circulaţia sanguină extra-corporală. Arterele înfundate sau stenozate vor fi înlocuite. Este un risc destul de crescut, cu precădere la pacienţii care au o vîrstă înaintată şi suferă de insuficienţă renală, diabet sau alte patologii".

La pacientii care sunt candidati pentru acest tip de chirurgie, rezultatele sunt de obicei excelente, 85% dintre ei au o reducere semnificativa a simptomelor, un risc mai mic pentru infarct miocardic ulterior si scaderea riscului de deces in urmatorii 10 ani de la operatie, notează sfatulmedicului.ro.

3 CAZURI SIMILARE DIN SPORT
» În august 2011, Cornel Dinu a suferit o operaţie asemănătoare, bypass coronarian, la spitalul Floreasca din Bucureşti. Intervenţia a durat 8 ore şi a fost un succes.

» Pe atunci acţionar al clubului Dinamo, Cristi Borcea a suferit un bypass coronarian în martie 2012, după ce a avut o arteră înfundată. Operaţia s-a desfăşurat la spitalul Floreasca şi a decurs fără probleme.

» În octombrie 2011, la vîrsta de 70 de ani, fostul internaţional maghiar şi cîştigător al Balonului de Aur, Florian Albert, a decedat în urma unei operaţii similare.


INTERNAT DE URGENŢĂ LA CLUJ

Emeric Ienei a fost diagnosticat cu probleme destul de mari la inimă şi va fi operat pe cord. Ienei a ajuns aseară de urgenţă la Institutul Inimii din Cluj, unde a fost trimis de medicii din Oradea. Doctorii au descoperit că fostul mare antrenor are două artere înfundate şi s-a decis că intervenţia chirurgicală este necesară. El va fi operat cu siguranţă la Cluj, însă nu se ştie dacă astăzi sau mîine, fiindcă medicul specialist care va efectua operaţia nu se află încă în oraş.

Ienei a fost diagnosticat cu cardiomiopatie ischemică, adică tulburări ale sistemului cardio-vascular. Ienei va trece printr-o operaţie de bypass coronarian, un tratament prin care vena sau artera bolnavă este înlocuită cu o alta recoltată din altă parte a corpului.

CINE ESTE EMERIC IENEI
Emeric Ienei s-a născut la Agriş, pe 22 martie 1937. Şi-a început cariera în fotbal la Flamura Roşie Arad. Timp de 12 ani, între 1957 şi 1969, a evoluat pentru Steaua, iar în 1972 şi-a început cariera de antrenor. A condus Steaua în şase mandate, fiind şi selecţionerul României la turneul final al Cupei Mondiale din 1990 şi al Campionatelor Europene din 2000. 

Cel mai mare succes din cariera reputatului antrenor este cucerirea Cupei Campionilor, în 1986, la Sevilla, unde Steaua a învins FC Barcelona la loviturile de departajare.

Emeric Ienei ca antrenor al Stelei
- 6 titluri de campion al României
- 5 Cupe ale României
- Cupa Campionilor Europeni

Emeric Ienei ca jucător al Stelei
- 254 de meciuri şi 7 goluri
- 3 titluri de campion al României
- de trei ori cîştigător al Cupei României

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (31)
spartandinamovist
spartandinamovist  •  23 Septembrie 2012, 18:01

Multa sanatate nea Emi ... sa ne traiesti multi ani Dumnezeu sa te ajute si sa te intareasca ...MULTA SANATATE

costacurta
costacurta  •  22 Septembrie 2012, 20:28
Postat de juv3ntin pe 22 Septembrie 2012, 19:18

Ce om deosebit este Emeric Ienei. Lordul fotbalului romanesc.

DEOSEBIT ESTE PUTIN SPUS, NU L-AM INTALNIT NICIODATA, DAR AM AUZIT CA ESTE UN CARACTER APARTE.

alinstrajescu
alinstrajescu  •  22 Septembrie 2012, 20:13

Bafta cu operatia si multa sanatate. Sa ne traiesti nea EMI!!!

Vezi toate comentariile (31)
Comentează