FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV » Cristi Nica e al doilea arbitru, după Vidan, care dă în vileag mafia din arbitrajul românesc

Articol de - Publicat joi, 03 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 02 noiembrie 2011 23:15

Asistentul ploieştean dezvăluie modul incredibil în care a fost scos de fosta conducere de la un meci internaţional pentru a fi înlocuit cu băiatul lui Constantin Gheorghe "Suceavă", vicepreşedinte al CCA la acea vreme


În urmă cu 10 zile, Gazeta Sporturilor publica un interviu în exclusivitate cu primul arbitru care a rupt tăcerea despre metodele discreţionare prin care se realizau promovările arbitrilor sub conducerea fostei CCA. Dezvăluirile lui Adrian Vidan au determinat un alt nume greu al arbitrajului să dea cărţile pe faţă şi să vorbească despre cum şefii fostei comisii îşi împingeau în faţă copiii arbitri şi metodele prin care arbitrii cu experienţă erau trecuţi pe linie moartă. Asistentul Cristi Nica, din Ploieşti, e al doilea asistent care a acceptat o discuţie fără cenzură.

- E adevărat că aţi trimis un mail zilele trecute la CCA în care spuneaţi că...
- Ştiu la ce anume faceţi referire. E adevărat şi vă pot spune exact ce am scris acolo. În vara anului 2010, UEFA a înştiinţat CCA de faptul că Balaj va avea meci în grupele Champions League. Conform procedurii, Balaj a ales asistenţii, pe Zoltan Szekely şi pe mine, iar pe Sebastian Gheorghe, băiatul lui Constantin Gheorghe "Suceavă", l-a trecut ca rezervă în cazul în care unul dintre noi doi devine indisponibil.

- La meci n-aţi mai ajuns dumneavoastră. De ce?
- Pentru că au avut grijă domnii din CCA. Am fost delegat la meciul Gaz Metan - Poli Timişoara, alături de Haţegan şi de Nagy. Observator de arbitri cine credeţi că a fost? Costică "Suceavă". Un meci fără probleme pentru mine s-a transformat într-o tiradă a observatorului, care m-a ţinut o oră şi jumătate după joc să-mi reproşeze întruna vrute şi nevrute. N-am văzut niciodată raportul acelui joc, deşi, conform regulamentului, trebuia să-l primesc. Am aflat ulterior că am fost notat cu 7,9 sau 7,8, ceea ce înseamnă notă foarte, foarte mică şi se acordă doar atunci cînd sînt erori grave, gen eliminări nedictate, goluri anulate eronat.

- Şi ce a urmat?
- La cîteva zile, a fost o şedinţă la CCA cu toţi arbitrii din lot. Înainte de a intra în sală, cineva mi-a zis: «Vezi că sînt foarte supăraţi cei din comisie pe tine!». În sală, Vasile Avram a luat cuvîntul: «Să ştiţi că puteţi încasa note mici şi din cauza comportamentului inadecvat pe care îl aveţi faţă de observator. Ai înţeles, Nica?!". Atunci mi-a fost clar că vor să mă toace.

- De ce?
- Păi, imediat s-a venit şi la meciul propriu-zis pentru Balaj în Ligă, Milan - Auxerre. A fost momentul în care l-au sunat pe Balaj şi i-au sugerat să nu mă mai ia pe mine, ci pe băiatul lui Costică "Suceavă".

- Şi Balaj ce a făcut?
- S-a supus. Poate să confirme şi el pentru că după ce i-am zis şi domnului Crăciunescu aceste lucruri, l-a sunat şi i-a confirmat că aşa i s-a sugerat, să-l ia pe Sebastian Gheorghe, că Nica nu e în formă. Ce rost avea ca Balaj să se complice, mesajul era clar. Realizasem că şi dacă aş fi mers tot eu, pînă la a doua delegare, m-ar fi făcut praf, oamenii urmăreau clar să mă aranjeze.

- După acel joc aţi mai avut probleme?
- Oamenii îşi atinseseră scopul, dar în ultima etapă a campionatului trecut am greşit la un meci Braşov - Rapid, era prima mare eroare după 10 ani, timp în care am fost aproape mereu numărul 1. Mi-a zis Vasile Avram: "Vezi că Mircea Sandu e foarte supărat pe tine pentru ce ai făcut, dar supărat rău de tot. în plus, tot mai mulţi arbitri de centru nu te mai vor pe tine în brigadă pentru că tu vrei să arbitrezi de la linie. Apoi, am informaţii că tu îi spui lui Crăciunescu despre ce se întîmplă în comisie şi despre Marius Avram".

- Şi de ce nu aţi mers direct la Mircea Sandu?
- Asta am vrut să fac, dar cînd i-am zis de intenţie lui Avram, ştiţi ce mi-a zis? «A, stai liniştit, Cristi, că o rezolv eu cu Mircea Sandu, nu-ţi face probleme!».

- Dar la vremea respectivă de ce nu i-aţi cerut explicaţii lui Costică "Suceavă"?
- Ce era să-l întreb, «de ce m-ai scos pe mine şi l-ai băgat pe fiu-tău în locul meu?». Mi i-aş fi pus în cap definitiv. Oricum, aveam informaţii şi semnale că sînt tocat, tocmai fusesem scos de la un meci internaţional, mesajul nu era clar?!

- Dar de cînd s-a schimbat acum comisia, aţi mai vorbit cu Costică "Suceava"?
- Nu şi nici nu mai vreau să am de-a face cu astfel de oameni care au suprimat tot ce înseamnă valoare în arbitrajul românesc. Ascensiunea, promovările nu mai depindeau de valoarea unui arbitru sau asistent, ci de nepotisme şi totul avea ca scop să prospere afacerea de familie.

- Dar lui Balaj i-aţi reproşat vreodată că s-a supus şi v-a scos din brigadă?
- Nu, dar atunci am fost supărat pe el. Ulterior, l-am iertat.


**** "Arbitrajul românesc nu ajunsese atît de jos ca acum nici chiar atunci cînd Gheorghe Constantin «Vîlcea» a fost arestat. Atunci eram la pămînt, dar acum intrasem deja 10 metri sub pămînt"
**** "Prin reacţia mea sper să-i trezesc şi pe alţi arbitri care au multe lucruri de spus. Trebuie să vorbim, să dezvăluim tot ce s-a întîmplat pentru că ce au făcut aceşti oameni din arbitrajul românesc e revoltător"
**** "După ce Vasile Avram şi Constantin Gheorghe «Suceavă» au plecat din fruntea CCA ştiţi ce sentiment am cînd merg la meciuri? Că mi-am regăsit plăcerea şi motivaţia de a arbitra"

9 ani consecutivi a bifat Cristi Nica pe lista FIFA, unde a acces în anul 2003

Cum inversează nepostimele ierarhiile
2008: Nica nr. 1, "Suceavă" jr. out de pe lista FIFA
Acum 3 ani, Cristi Nica era pentru al 3-lea an consecutiv numărul 1 la asistenţi în lista trimisă de CCA la forul mondial. Nu numai că Sebastian Gheorghe nu era în faţa asistentului ploieştean, dar nici măcar nu avea ecuson internaţional.
2011: "Suceavă" jr. nr. 2, Nica nr. 4
Lista FIFA întocmită de fosta CCA, în frunte cu Vasile Avram şi Constantin Gheorghe "Suceavă" şi care e valabilă pentru 2012, îl plasează pe Sebastian pe locul 2, iar pe Cristi Nica abia pe locul 4. Lista a fost întocmită pe 16 septembrie, cu fix o săptămînă înainte ca Vasile Avram să fie reţinut de DNA.


0 asistenţi care să fie fii de foşti arbitri erau pe lista FIFA pînă în 2009

30% din actuala listă FIFA la asistenţi, adică 3 din 10, e formată din copii de foşti arbitri: Sebastian Gheorghe, Valentin Avram, Andrei Constantinescu

PRIMUL ARBITRU CARE A RUPT TĂCEREA A FOST VIDAN
"Transformaseră arbitrajul în business family!" Click aici pentru a citi dezvăluirile făcute de Vidan!
Primul arbitru care a rupt tăcerea despre ce se întîmpla în arbitrajul românesc a fost asistentul Adrian Vidan. "Transformaseră arbitrajul în business family. M-au vînat un an şi jumătate pentru a mă scoate de pe lista FIFA, scopul final fiind să-şi bage copiii, în principal pe Valentin Avram , băiatul lui Vasile Avram" au fost cele mai grave afirmaţii ale lui Vidan, care a dezvăluit pe larg metodele abuzive şi umilitoare pe care le foloseau foştii şefi pentru a-l trece pe linie moartă.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
prahovafotbal
prahovafotbal  •  04 Noiembrie 2011, 15:48

daca nica ar fi moral 100% ar recunoaste cum ii erau impusi arbitrii de la nivelul judetului pe vremea mandatului sau de presedinte al CJA Prahova! de cine ii erau impusi?de catre Dan Pertrescu! ce arbitrii? nu cred ca are rost sa dau nume pt ca sunt baieti deosebiti care acum sunt pe valul arbitrajului si nu cred ca le-ar prinde bine! dar sa recunoasca Nica daca are putere si caracter!

tudormarchis
tudormarchis  •  03 Noiembrie 2011, 18:41

Suceava ala e ceva deputat sau senator! deci cred ca mai tarziu! TOTI au copii si copii. La noi e ca la Indieni cu castele. Casta arbitru...:)

chalex
chalex  •  03 Noiembrie 2011, 18:11

Dar de banii luati drept "recunostinta", prin intermediari, nu spui nimic?! Vad ca acesta este cuvintul de ordine: TOTUL, LA VEDERE, DAR FARA MAGICII BANI!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează