FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”

Cu o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare în mână, Pancu și-a stabilit obiectivul suprem ca antrenor: finală de cupă europeană cu Beșiktaș
Cu o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare în mână, Pancu și-a stabilit obiectivul suprem ca antrenor: finală de cupă europeană cu Beșiktaș

Articol de , - Publicat luni, 11 ianuarie 2021 09:30 / Actualizat luni, 11 ianuarie 2021 15:03

Daniel Pancu (43 de ani), antrenorul celor de la Politehnica Iași, a oferit un interviu de 3 pagini Gazetei, publicat în ediția tipărită de azi. Tehnicianul e convins că va avea un succes și mai mare ca antrenor decât a avut ca fotbalist și îi pare rău că tinerii români îl imită pe Adrian Mutu doar cu tatuaje și cu fete frumoase, că nu sunt dispuși să muncească la fel cum muncea fostul internațional român.

- Experiența contează în meseria aceasta?
- Aaa, contează foarte mult! Dar cred că mai mult decât experiența contează norocul. Eu știam din cariera de jucător, am avut ocazii să lucrez cu mari antrenori ai lumii, nu numai ai României, și toți vorbeau despre noroc.

- Mircea Lucescu a fost un antrenor norocos?
- A fost cel mai mare ghinionist în prima parte a carierei! Eu nu țin minte un meci important în care să fi avut nea Mircea noroc...

- I-a dat gol portarul Sevillei în ultimele minute...
- A luat gol de la Palop, da... Meciuri norocoase nu-mi amintesc. A suferit enorm din cauza ghinionului, așa cum și Răzvan a suferit. Pentru mine, familia Lucescu reprezintă modelul în viață. Cu nea Mircea am lucrat patru ani, am câștigat două campionate, e clar că el e omul care mi-a marcat cariera cel mai mult, dar cred că o admirație mai mare o am față de Răzvan.

- Datorită parcursului de acum al lui Lucescu junior?
- Nu, și din urmă! Eu mă refer la tot ceea ce a reușit Răzvan în fotbal. Una e să fii Mircea Lucescu, alta e să te cheme Răzvan Lucescu! Este exact situația cu Gică Hagi și cu Ianis, e cu mult mai greu pentru copil. Realizările fiilor ar trebui să fie înmulțite cu zece, fiindcă presiunea pe care o suportă ei este enormă! La eșecuri, li se va aduce mereu aminte numele tatălui.

- Dacă dăm deoparte numele Hagi, ce fel de fotbalist e Ianis? Care ar fi calitățile, defectele?
- Defecte? Din când în când, o stare de indolență sau de superioritate. Mi se pare că are de multe ori un aer de superioritate față de colegii lui, poate și față de antrenori. În rest văd numai calități. E un talent imens, un fotbalist de mare calitate. Am susținut mereu că la un moment dat va exploda cariera lui și va ajunge la cel mai înalt nivel. Îmi păstrez părerea și încrederea în Ianis. Am prieteni care mă contrazic mereu despre subiectul acesta, dar nu mă răzgândesc, tot pariez că va fi foarte bun Ianis!

Daniel Pancu: „Nu poți să antrenezi din cărți”

- Vă place în mod deosebit vreun jucător tânăr dintre Man, Coman, Moruțan?
- Moruțan! El e cel mai talentat din România în momentul de față.

- Parcă nu prea dă goluri.
- Nu dă multe goluri, dar creează ocazii încontinuu, atrage mereu doi, trei jucători după el. Când o echipă îl are pe Moruțan și mai conține doi, trei fotbaliști buni, aceia vor finaliza acțiunile datorită lui.

- Să fi jucat fotbal la un nivel foarte bun contează atunci când devii tehnician?
- Pfaaa! Enorm! Enorm! Eu nu țin minte să fi avut antrenori care nu jucaseră fotbal sau poate am avut puțini proveniți de la un nivel mic. Tehnicienii care au jucat la un nivel înalt se impun doar când le vezi mersul și când deschid gura și vorbesc despre fotbal. Cei care au făcut școală și au avut ambiția să învețe fotbal au învățat, într-adevăr, multe lucruri din cărți, dar limba fotbaliștilor e diferită de limba cărții. Contează enorm să fi jucat!

- Celor care antrenează din cărți le e mai greu să se impună într-un vestiar?
- E foarte greu! E nevoie de un simț, să simți jucătorul, să-ți dai seama de starea lui fizică, de forma sportivă. Noi, care am jucat fotbal la cel mai înalt nivel, vedem fotbalistul într-un fel, cei care au evoluat la un nivel mai mic privesc jucătorul altfel.

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”

- Ar funcționa dacă ați urma sfaturile vreunui fost antrenor? Să-l sunați pe Lucescu, să spunem și...
- Nu, nu! Tot ceea ce au făcut ei a fost valabil într-un timp și într-un spațiu. Nu mai e valabil astăzi, eu nu pot să spun că mă comport cu un jucător așa cum s-a comportat cu mine un antrenor din trecut. Și nu pot să vin să povestesc ceea ce am trăit în urmă cu douăzeci de ani, n-ar mai avea nicio valabilitate, nu m-ar înțelege nimeni din lot!

- Atât de mare e diferența dintre generații?
- E mare de tot! Tinerii de azi cedează repede sub presiune, devin emotivi, stresați, se complac într-o stare confortabilă, în care să nu lupte. În momentul în care ai un meci decisiv, sunt convins că fotbaliștii cu experiență mare sunt cu mult mai utili.

Daniel Pancu: „Craiova e cel mai bun club din România”

- E vreo favorită la câștigarea campionatului?
- Cele trei, fără discuție! Nu se poate apropia nimeni de ele! Poate Viitorul să le urmeze, cu toate că echipa și-a pierdut mult din stilul pe care-l avea.

- Cum le-ați caracteriza pe cele trei favorite?
- Craiova are condiții fantastice, clubul a fost construit cu multă inteligență, cu o echipă care a crescut an de an. Pierde mult de tot din cauza lipsei publicului, motiv pentru care e a treia favorită la titlu. Clubul mi se pare numărul unu în România.

- FCSB?
- Individual, cea mai bună echipă. Eu nu știu cote de pe transfermarkt, habar nu am cum sunt evaluați jucătorii, dar ca talent e o echipă care poate face meciuri fantastice. Dacă nu ești atent, te umilește! Dacă și-ar rezolva și problema cu fundașii centrali... Orice am spune noi, chiar dacă Miron și Cristea sunt buni și au cochetat cu naționala, nu sunt de nivelul Vinicius-Burcă sau Constantin-Bălașa.

- Și CFR?
- Tradiția contează, când capeți ADN-ul de campion, echipa știe ce își dorește. Stilul Petrescu a rămas imprimat acolo și oricine ar fi venit după el ar fi profitat de moștenire.

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”

Am citit o declarație a lui Budescu, spunea că se apucă de fotbal. Nu e târziu! Mai are timp să ne încânte pe toți, m-am bucurat mult atunci când am citit știrea

Daniel Pancu, antrenor Poli Iași

- Grupa de calificare la Mondial cum vi se pare?
- Am fost norocoși. E Germania de care nu ne putem apropia, dar suntem favoriți la locul al doilea, o grupă mai bună n-am fi putut avea.

- Islanda ar fi contracandidata pentru al doilea loc?
- Nu, mai degrabă Macedonia de Nord. Islanda schimbă generațiile și n-o să mai fie aceeași echipă pe care am întâlnit-o noi la baraj.

- L-ați apărat pe Rădoi atunci când a fost criticat. Nu a sunat ciudat totuși când el a spus că va păstra stilul de joc deschis chiar cu prețul rezultatului?
- Naționala României a pățit ceea ce a pățit și Poli Iași cu mine pe bancă. Ce am încercat eu aici și sunt convins că voi reuși, că va fi mai bine de acum înainte: să construiesc o echipă care să poată ataca. Dacă ești înclinat către defensivă, când primești un gol va fi foarte greu să mai revii. Am schimbat doar vreo două mesaje cu Rădoi de când e selecționer, dar cred că așa a gândit și el. Planul meu acesta a fost: cu riscul de a pierde unele meciuri cu 0-4, cu 1-4, vreau să creez o formație care să poată să atace. Sigur, trebuie să existe un echilibru, iar la națională întâlnești cei mai buni fotbaliști dintr-o țară, deci nu poți juca numai pe atac și să ignori consecințele!

Daniel Pancu: „S-ar lua toți după Moruțan”

- Îi știți pe mulți jucători români tineri, aveți vreo explicație pentru faptul că nu mai sunt fotbaliști foarte buni? Adică unii de grupe Champions League!
- Am mai spus, nu sunt învățați să reziste sub presiune. Și o cauză mai importantă o constituie educația generală. Tentații sunt și în străinătate, au și ei telefoane, au și ei toate condițiile. La noi, când jucătorii ajung să aibă un salariu bunicel, ei consideră că lumea e a lor și nu mai au dorința de a lupta pentru a ajunge undeva. Am văzut zilele trecute o știre cu Moruțan în Arabia.

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”

Românii tineri au luat de la Mutu tatuajele, mașinile, aceia care și le-au permis, femeile frumoase. Niciunul nu se interesează cum se antrena Mutu! E valabil și în comparația cu Cristiano Ronaldo. Asta e educația în România, copiem doar ceea ce e ușor de luat. Eu, la fel ca Mutu, am fost implicat sută la sută în fiecare antrenament, îmi reproșau uneori că exageram cu munca!

Daniel Pancu, antrenor Poli Iași

- În Emirate.
- Așa. Ar fi o greșeală! Și ar da un exemplu pentru fotbaliștii mai tineri, toți vor dori să ajungă în Emirate sau în Arabia Saudită, nu în Italia, nu în Anglia!

- Vă așteptați ca Șumudică să aibă un asemenea succes în Turcia?
- Nu, ceea ce a realizat el în acest sezon e fantastic! Crede-mă, e fantastic! Știu foarte bine campionatul, cunosc mentalitatea turcilor, după aproape șase sezoane pe care le-am petrecut acolo. Șumi a fost un jucător bun, a avut de la cine învăța și are și școala vieții. Și e foarte pasionat! Când jucam, el ne dădea toate informațiile despre toți jucătorii de la toate cluburile din campionat. El, prin comportament, dă impresia că ar fi...

- Aiurit, caterincos?
- Da, dar ca să faci glume bune trebuie să fii inteligent. Nu mă surprinde total succesul lui, dar aș vrea să-l văd la o echipă mare din Turcia. Am vorbit cu el, i-am spus că aceasta e dorința mea. Are cunoștințe despre fotbal, are pasiune. Cine crede altceva se păcălește!

Daniel Pancu: „Galeria Rapidului mi-a lăsat o rană”

- Rapidul cum vi se pare?
- E o liniște cum nu cred că a mai fost de la reînființare. Echipa nu trebuie să se relaxeze, trebuie să-și asigure un loc de play-off, după care va fi complicat, fiindcă diferența de valoare e foarte mică în liga a doua. La un meci Rapid-Locul 16 nu poți să dai un pronostic serios, e de 1X2. Clubul a realizat transferuri bune în iarna aceasta, iar antrenorul Nicolae Grigore mi-a fost colaborator și am încredere totală în priceperea lui. Totul e să fie păstrată liniștea, că la Rapid e de ajuns o scânteie și lucrurile iau o amploare incredibilă!

- Vă gândiți că veți reveni acolo?
- Acum nu mă gândesc la Rapid absolut deloc. Rănile sufletești, sentimentele cu care am rămas după meciul cu Reșița rămân în inima mea. Nu cred că meritam acel tratament din partea suporterilor. Ar fi fost civilizat să se fi manifestat în alt mod, doar eram unul de-ai lor și o să rămân așa pe viață! Am sacrificat o groază de lucruri pentru ei și, dacă voiau să ne despărțim, am fi putut face asta...Nu plăcut, dar civilizat. Nu eram X de la Steaua aflat pe banca Rapidului!

M-a mirat purtarea galeriei la ultimul meu meci ca antrenor al Rapidului. Nu știam să fie suporterii giuleșteni niște fani «de rezultat». Nu e un club cu 30 de titluri de campion, niciodată nu a fost cea mai importantă presiunea aceasta de a câștiga

Daniel Pancu, antrenor Poli Iași

- E ciudat cum dvs, Niculae și Maftei ați pus pe șine planul acesta și între timp ați dispărut toți de acolo. Și nimeni nu a plecat relaxat, fără probleme.
- Nico și Vasile au plecat fiindcă au vrut. Motivele au fost diferite, eu am știut, ca antrenor e altceva și e normal să răspunzi pentru rezultate. Am și acum o relație foarte bună cu oamenii care conduc clubul. Eu am rămas dezamăgit de modul în care s-au comportat suporterii față de mine la ultimul joc.

Daniel Pancu: ”Rețineți: joc o finală europeană cu Beșiktaș!”

- Vă gândiți la ceea ce ați putea obține ca antrenor? Credeți că puteți avea o carieră la fel de bună cum a fost aceea de jucător? Sau ar fi exagerat obiectivul?
- Ca antrenor îmi doresc să joc cu Beșiktaș o finală de cupă europeană.

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”
Daniel Pancu a apărat 20 de minute în meciul Fenerbahce - Beşiktaş 3-4, fără să primească gol.

- Pare complicat! Și cu Beșiktaș!
- Poate vi se pare complicat, da... Probabil că vor mai trece șapte, nouă sau zece ani până voi ajunge acolo unde vreau eu. Mă cunoașteti foarte bine, știți câtă ambiție am! Eșecurile mă încarcă și mai tare, devin mai puternic. Eu acolo îmi propun să ajung, într-o finală europeană. Sper să mai vorbim peste zece ani, avem un motiv în plus, să verificăm dacă am avut dreptate.

- Păstrez înregistrarea acestui interviu!
- Exact! Foarte bine, păstrați-o și verificăm după zece ani dacă am avut dreptate!

Îmi place Klopp pentru energia pe care o transmite. El a câștigat cu Dortmund titlul, pe urmă și-a dat seama, la Liverpool, că fără jucători de sute de milioane de euro nu avea nicio șansă. Echipa lui atacă în 11, se apără în 11. Nu există vedete scutite de efort, Salah și Mane aleargă la fel ca ceilalți

Daniel Pancu, antrenor Poli Iași

Povestea pozei de pe prima pagină

EXCLUSIV Daniel Pancu țintește sus și se vede la o echipă de top din fotbalul european: ”Rețineți: o să joc o finală de cupă europeană”
Pancu are acasă, în Iași, o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și o pictură cu domnitorul Moldovei de la mijlocul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XVI-lea. Sabia a fost realizată de meșteri de lângă Brașov, pictura a fost comandată în Belgia, unui artist dintr-o localitate aflată la Marea Nordului.

Daniel Pancu la Beşiktaş

  1. TRANSFER. Clubul din Istanbul l-a cumpărat de la Rapid în august 2002, plătind 2,25 milioane de dolari
  2. DEBUT. Primul lui meci a fost Bursaspor - Beşiktaş 2-2, disputat pe 10 august 2002, când a şi marcat
  3. CIFRE. A jucat 112 meciuri în toate competiţiile, înscriind 30 de goluri
  4. PALMARES. A cucerit două trofee: titlul de campion (2002-2003) şi Cupa Turciei (2005-2006)
  5. PANTERA DIN KADIKÖY. Aceasta a fost porecla primită după ce a apărat 20 de minute în meciul Fenerbahce - Beşiktaş 3-4, fără să primească gol.
  6. ANTRENORI. A lucrat cu 4 antrenori: Mircea Lucescu, Vicente del Bosque, Rıza Çalımbay şi Jean Tigana.
  7. ULTIMUL MECI. S-a despărţit de Beşiktaş după meciul Guimarães - Beşiktaş 1-3, din Cupa UEFA, disputat pe 14 decembrie 2005.

VIDEO. Jocurile de culise de la națională au fost demascate: „Cei de la Steaua aveau alt tratament! E cel mai mare regret”

Citește și alte știri despre Liga 1:

Noua achiziție a „câinilor”, gata de debut contra celor de la Hermannstadt: „Munca și disciplina bat talentul”

Prima experiență a lui George Simion pe un stadion de fotbal: „Voiam la Steaua, dar tata m-a dus acolo și m-am îndrăgostit de tribune”

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (6)
114299217009543
Cristina Teodora  •  11 Ianuarie 2021, 18:20

Vazand comentariile lasate de multi habarnisti, ne dam seama ca romanii se multumesc cu putin.Asa e si cu fotbalistul roman din zilele noastre, se vede ajuns la o echipa de afara si se considera cu sacii in caruta. Spre deosebire de fotbalistii nostri, cei din spatiul iugoslav dupa ce ajung la un club de afara trag de ei chiar mai mult in dorinta de a castiga trofee si bani mai multi.

bodrin
bodrin  •  11 Ianuarie 2021, 16:43

Incă unul care dă tare cu "școala vieții" sau vrabia mălai visează! Echipa pe care o antrenează se îndreaptă spre retrogradare și el visează să joace o finală europeană...

bumix
bumix  •  11 Ianuarie 2021, 14:31

FUGI TARE BAI pancule BAI ,SAU AI DAT CU MINA DE PERETE SI TE-AI TREZIT

Vezi toate comentariile (6)
Comentează