FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL "SOŢIA PREŞEDINTELUI"

Fostul dinamovist Sorin Răducanu i-a făcut un portret nefardat soţiei lui Mircea Sandu: ”Civilizată, dar a trăit printre infractori”

Articol de , - Publicat luni, 21 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2011 22:55

Implicarea Elisabetei Sandu, 56 de ani, în dosarul DNA privind împrumutul dubios de 400.000 de euro către Gloria Bistriţa nu i-a surprins deloc pe cei care îi cunosc bine trecutul. Înainte de '90, Liza a trăit în Germania cu un fost interlop, Dan Alban. După decesul acestuia în '91, Liza s-a îmbogăţit din procentele oferite din transferuri de Ioan Becali, cel care a preluat afacerea de impresariat de la fostul ei soţ


Liza, soţia lui Mircea Sandu, nu pare să fi picat chiar întîmplător în mijlocul scandalului declanşat după ce DNA a descoperit împrumutul controversat de 400.000 de euro pe care l-a oferit în 2009 lui Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa.

Persoane care o cunosc foarte bine pe femeia de lîngă preşedintele FRF i-au creionat acesteia un portret nefardat, din care reiese că Liza Sandu este unsă cu toate alifiile şi ştie la perfecţie cum stau treburile în subteranele fotbalului românesc.

A învăţat toate dedesubturile de la fostul ei soţ, Dan Alban, un cunoscut interlop din Bucureştiul anilor '70, fugit în Germania în '77 şi devenit, ulterior, impresar influent al fotbaliştilor "naţionalei". "Albanezul" a murit în 1991, într-un accident rutier, în Italia, în timp ce se afla în maşină cu fostul său coleg de şcoală, Cornel Dinu.

În '79 s-a căsătorit cu "Albanezu'"
Liza s-a căsătorit cu Alban în 1979. "Atunci, ea lucra la Karlsruhe, ca laborant la concernul farmaceutic Bayer. E din zona Recaşului şi are naţionalitate germană. Albanezu' o cunoştea pe Liza din ţară, dar foarte puţin. El voia să obţină cetăţenia germană şi nu o putea face decît prin căsătoria cu o femeie care avea cetăţenie germană. Aşa a devenit Liza soţia lui Dan Alban. Au trăit împreună 12 ani", a dezvăluit un important om de fotbal.

"S-a împrumut la bancă pentru afacerile băieţilor"
Fost atacant al lui Dinamo, Sorin Răducanu ştie destule despre trecutul Lizei Sandu pe care a cunoscut-o în 1990, cînd a dat probe la Karlsruhe. Fostul ei soţ, Dan Alban, i-a propus să intre în gaşca lui, dar a refuzat. Răducanu: "Era o bandă formată din Alban, Mircea Cain, Becali şi încă unul, Calu', care trăiau numai din şmenuri în Germania. Alban era şeful lor, cel mai respectat, singurul dintre ei care avea studii superioare. Rupeau banii pe gagici, pe maşini şi la barbut. După '89, nu erau nişte bogătani, degeaba se laudă Becali că învîrteau lovelele. Ştiu că Liza a făcut un împrumut la banca unde lucra ca să se întoarcă băieţii în ţară pentru afaceri".

"Becali i-a dat procente din transferuri"
Fostul golgeter a mai dezvăluit: "Alban se lipise de echipa naţională, iar primul tun al acestei găşti a fost dat cu plecarea lui Hagi la Real Madrid. Liza a început să facă bani cînd au început să curgă transferurile, din care Becali i-a dat mereu procente după moartea lui Alban. Pe Liza am cunoscut-o ca pe o tipă echilibrată, civilizată, dar trăind atîţia ani printre infractori, n-are cum să nu se fi lipit şi de ea tot felul de combinaţii. Imposibil să nu fie băgată. Nu stăpînesc acum povestea asta cu împrumutul către Jean Pădureanu, dar miroase a spălare de bani".

De 15 ani alături de Mircea Sandu
Liza s-a recăsătorit, în urmă cu 14-15 ani, cu Mircea Sandu, după ce preşedintele FRF şi-a pierdut soţia, fosta handbalistă Simona Arghir, răpusă de cancer în 1995. Prin intermediul prietenilor comuni Gino Iorgulescu şi Serghei Niculescu-Mizil, "Naşul" s-a apropiat înainte de 1990 de gaşca lui Dan Alban şi a lui Ioan Becali, personaje cu care se întîlnea frecvent în deplasările pe care le făcea în străinătate cu Sportul Studenţesc sau cu echipa naţională.

"Liza şi Dan Alban au stat la aceeaşi masă cu mine la festivitatea în cadrul căreia mi-a fost decernată Gheata de Aur în 1990, la Koln. M-au ajutat enorm. Cînd jucam în străinătate, Alban, Dumnezeu să-l ierte!, ne dădea cadouri cămăşi, cravate"
Dorin Mateuţ, fost internaţional

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (29)
many_steaua
many_steaua  •  21 Noiembrie 2011, 17:14
Postat de ciparian pe 21 Noiembrie 2011, 16:59

Exact, prin deductie.........

Incredibil, familia Sandu primește de 22 de ani, procent din vânzările de jucători, de la frații Becali și Gica Popescu, partea defunctului soț, asasinat într-un accident de mașină în urma căruia și Cornel Dinu era să-și piarda viata. Vai de noi, ce Mafie bine organizata, controlează fotbalul romanesc. Cel mai probabil și FSN, PDSR, PSD, are partea ei de vina în organizarea acestui sistem mafiot. Nu degeaba Becali o frigea toată ziua cu Hrebenciuc.

ciparian
ciparian  •  21 Noiembrie 2011, 16:59
Postat de vladutz13 pe 21 Noiembrie 2011, 11:50

Deci sa inteleg ca Liza Sandu si automat presedintele FRF avea procent din toate vanzarile de jucatori>????

Exact, prin deductie.........

chalex
chalex  •  21 Noiembrie 2011, 15:05
Postat de brod pe 21 Noiembrie 2011, 14:18

se mai zice şi că face o colivă bunăăă! fostul (alban) e mort... nici ăsta nu se simte prea bine... de nea jean, ce să mai zicem? :)) pare sănătos, dar ... de ce i-o fi împrumutat madam sandu atâta bănet?! :))

Buna, mai ales daca-i cu nuca si stafide! La anu' face Parastas de 21 ani(7x3) pentru Alban. Ma intreb: Daca dadeac coltu' Lordul de Bistrita... cui mai cerea Elisabeta imprumutul?

Vezi toate comentariile (29)
Comentează