FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ VIDEO

Fotbalul românesc refuză categoric arbitrajul video! Reacții vehemente venite din Liga 1. Tu ce crezi?

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2016 08:45

Antrenori, conducători, jucători români şi străini din Liga 1, dar şi foşti arbitri şi comentatori TV au răspuns provocării ediției de azi a Gazetei Sporturilor: "Ar fi bine venită intervenţia arbitrului video?"

Campionatul Mondial al Cluburilor a fost competiţia organizată de FIFA la care s-a folosit în premieră arbitrajul video.

În ce constă acesta? Un arbitru adițional, aflat în fața unui monitor, după ce revede fazele complicate, îi semnalează "centralului" eventualele greșeli făcute la faze extrem de importante în economia meciului, în general penaltyuri, eliminări sau ofsaiduri din care se marchează. "Centralul" oprește în acel moment jocul, vine la margine și revede faza pe monitor, apoi ia decizia finală. 

Gazeta Sporturilor a întrebat mai mulți antrenori, conducători, jucători români, jucători străini, comentatori TV și foști arbitri dacă ar fi bună introducerea probei video în Liga 1. 8 dintre cei chestionaţi sunt împotrivă şi doar 4 o acceptă şi cred că ar reprezenta un progres.

"Asta ne mai lipsea, că în rest le-aveam pe toate. Ce să facem noi cu arbitrajul video? Terminați-vă cu prostiile astea! Eu nu sunt de acord cu arbitrajul video, ce să caute chestiunea asta în fotbal? Și-așa ne certăm, comentăm, discutăm după fiecare fază, acum să mai stea ăla să se uite un minut, două, să studieze, că ală e așa, că ăla face nu știu ce. Păi stăm așa până mâine, până se ia o decizie. Nu sunt de acord cu niciun arbitraj video. Să lase fotbalul așa cum e!"
Vasile Miriuță, antrenor CFR Cluj

 

"O decizie foarte proastă, fotbalul trebuie lăsat să fie jucat de oameni, să fie uman, nu să ne batem joc de el și să-l tehnicizăm la orice idee le vine unora prin minte. Nu are niciun sens să introduci o astfel de regulă, să stai să studiezi, să analizezi pe teren. Ăla nu o să mai fie fotbal în momentul ăla, sportul ăsta e făcut ca să creeze spectacol, iar introducerea unei astfel de legi e proastă. Nu sunt deloc de acord cu ea, sper să nu se implementeze la nivel internațional"
Florin Prunea, președinte CSM Poli Iași

 

"O să fie multe probleme, iar fotbalul se distruge pentru că el are o anumită dinamică. Mai mult, regulamentul trebuie schimbat din temelii. La fiecare meci o să apară tot felul de discuții, de interpretări. În mod normal trebuie să mai fie și un arbitru specialist care să stea la video să analizeze. Păi și cine o să ia decizia finală? O să dureze și foarte mult până la luarea unei decizii, iar din punctul meu de vedere e destul de greu să implementezi chestiunea asta, iar costurile sunt foarte mari. Eu unul nu sunt de acord"
Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional

 

"Am urmărit meciurile de la Mondialul Cluburilor și am văzut că s-a folosit arbitrajul video. Din punctul meu de vedere, este o mare prostie, nu trebuie să ducem la extrem acest sport, acest fenomen. Frumusețea și pasiunea acestui sport sunt date şi de nebunia din teren. Lumea vine din ce în ce mai puțin pe stadioane, acum nu știm cum să facem să dispară și pasiunea pentru fotbal. Arbitrajul video nu trebuie introdus la fotbal. Se pierde tot farmecul"
Ovidiu Herea, atacant Pandurii

 

Ar trebui introdusă proba video în Liga 1?

DA
NU

 

Toate detaliile și reacțiile pe această temă le găsiți în ediția tipărită de azi și pe platforma digitală!

Alte subiecte exclusiv print:

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  20 Decembrie 2016, 23:00

Propun ca responsabilitatea probei video sa ii revina celui de-al patrulea arbitru, cel de rezerva, oricum in conditiile acestui sistem dispare necesitatea celor 2 arbitri aditionali deci si serioase economi financiare la nivel micro si macro.

tipsy
tipsy  •  20 Decembrie 2016, 22:36
Postat de mickey13 pe 20 Decembrie 2016, 16:14

Toti se leaga de dinamica jocului... Sa-nteleg ca-n rugby, echipele mari (si noi ne putem numara printre primele 20 din lume, daca nu chiar mai sus, ceea ce nu pot spune de fotbal) nu se plang de dinamica, NBA-ul este NE-dinamic, sau tenisul, sau, sau, sau... E f simplu de rezolvat si asta... In loc de 90 de minute + eventualele prelungiri... in total timp continuu jucat maxim 50-55 de minute... trebuie schimbat in 35 de minute timp continuu. PUNCT! Nu vor mai fi trageri de timp, bubuit de mingi in tribune (sau peste), simulari, etc... Deci: timp continuu (sau macar ca la handbal) + arbitraj video. Ar fi, nu unul, ci multi pasi in fata!

Just. Schimbarea propusa de tine e radicala si nu se va concretiza din pacate, inclusiv pentru ca lumea e multumita cu sistemul actual (nu inteleg de ce, ca spectacol in fotbal exista intr`un meci din 50). Dar asta ar trebui sa fie directia. Te prapadesti de ras cand auzi csms iasi vorbind de dinamoca jocului, cand ritmul lor de joc e egal cu cel al spectatorilor din NBA.

tipsy
tipsy  •  20 Decembrie 2016, 22:29

Asta demonstreaza la ce nivel sunt oamenii din fotbalul romanesc. E dreptul lor sa nu fie de acord, dar au niste reactii de oameni ai cavernelor. Parca a intrat cineva la ei in grota aratandu`le o bicicleta, iar ei, cioplindu`si pietrele, au inceput sa`l maraie crezand ca e diavolul. Sunt curios daca vreunul dintre astia s`a uitat vreodata la un meci de tenis, baschet sau rugby, sa vada ce frumos se poate implementa arbitrajul video si cum contribuie la spectacol.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează