FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Ghidul lusitan » Diogo Valente e atuul clujenilor în încercarea de a ajunge în grupele UCL

Valente s-a integrat foarte bine în primul antrenament al clujenilor
Valente s-a integrat foarte bine în primul antrenament al clujenilor

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 12 iunie 2012 22:11

Extrema portugheză va aduce viteză şi creativitate în atacul lui CFR. Fostul jucător al lui Porto era renumit în Liga Sagres pentru precizia serviciului său.

Diogo Valente (27 de ani) a semnat cu CFR Cluj după două sezoane la Academica, pentru care a evoluat în 57 de meciuri în prima ligă portugheză. Lusitanul a făcut cunoştinţă deja cu noii săi coechipieri şi a oferit primul interviu în România, pentru Gazeta Sporturilor.

Descoperit de Jaime Pacheco, Valente a jucat la 21 de ani pentru tineretul Portugaliei, alături de Nani şi Quaresma. Mijlocaşul stînga speră ca venirea în Liga 1 să fie trambulina spre Champions League.

- Diogo, e prima ta experienţă într-un campionat din afara Portugaliei. De ce ai ales să vii în România?
- Oficialii lui CFR Cluj mi-au prezentat un proiect interesant. N-am putut refuza o echipă care îşi propune în fiecare an să cîştige trofeele puse în joc pe plan intern. A contat mult şi faptul că la Cluj voi avea posibilitatea să evoluez în Champions League.

- Ai vorbit cu cineva de la CFR înainte să iei decizia de a semna? Ai mai primit şi în sezoanele trecute vreo ofertă de la Cluj?
- Nu, a fost prima abordare din partea clujenilor. Am vorbit cu Cadu şi cu Sougou. Cu primul am jucat la Boavista, în timp ce cu Modou am împărţit recent vestiarul la Academica. Ambii mi-au dat informaţii pozitive despre club şi despre oraş. Nu ştiu foarte multe despre ţara voastră, dar am semnat pe trei ani, am timp să descopăr o grămadă de locuri frumoase. Fotbalul românesc nu e atît de vizibil în Portugalia, dar sigur că ştiu despre echipele care au evoluat în Europa League sau Champions League.

- Cînd ai început să joci fotbal? E vreo persoană căreia să-i mulţumeşti în mod special pentru ascensiunea ta?
- Joc fotbal de la 8 ani. Am crezut de mic în potenţialul meu şi am muncit enorm pentru a progresa. Familia mea a avut un rol important, m-a susţinut mereu. Tatăl meu a jucat fotbal, dar nu la nivel profesionist. Am făcut multe sacrificii, însă, din fericire, mi-am împlinit visul de a ajunge fotbalist. La 15 ani am semnat cu Boavista şi am plecat de acasă. Am locuit singur, într-un alt oraş, dar am depăşit pînă la urmă toate obstacolele. Am fost mereu modest, serios şi am muncit foarte mult.

- E vreun antrenor care ţi-a marcat cariera?
- Jaime Pacheco, fără îndoială. El a fost cel care m-a lansat în fotbalul portughez. De-a lungul timpului am lucrat şi cu alţi antrenori buni, de la care am învăţat mult, cum au fost Co Adriaanse sau Domingos Paciencia.

- Ai jucat la Under 21 titular într-o echipă cu Nani sau Quaresma? Ce ţi-a lipsit să ajungi la o echipă mare?
- Am jucat la un club uriaş din Europa, FC Porto. La 21 de ani am ajuns acolo, dar n-am avut prea multe oportunităţi de a juca pentru că pe postul meu erau jucători excelenţi precum Quaresma, Lisandro Lopez, Tarik Sektioui. Cît despre selecţiile la tineretul Portugaliei, m-am simţit foarte bine jucînd la acest nivel, pentru ţara în care m-am născut.

"I-am admirat pe Drulovici şi pe Giggs"

- Regreţi vreun moment din cariera ta? Ai luat şi decizii proaste?
- Nu regret nimic. Poate că atunci cînd am ajuns la Porto eram crud şi nu eram pregătit să joc la un club de dimensiunea celui de pe Dragao. În acest moment, la 27 de ani, sînt un jucător matur, cu siguranţă mai experimentat, şi pregătit să fac faţă oricărei provocări.

- A fost vreun jucător pe care l-ai idolatrizat?
- Îmi plăcea mult Ljubinko Drulovici, sîrbul care a fost din 1993 pînă în 2000 la Porto. Îl urmăream cu atenţie pentru că juca incredibil, pe poziţia pe care evoluez şi eu acum. Şi Ryan Giggs e un jucător pe care-l admir mult. În acest moment, Di Maria e cel mai bun din lume pe postul pe care joc şi eu.

- La ce să se aştepte fanii şi noii coechipieri de la tine în următorul campionat?
- Sînt un jucător care evoluează pe extrema stîngă, cu calitate tehnică, rapid. Punctul meu forte e ultima pasă.

- Ştii că un fost coechipier de-al tău, Wesley, e considerat cel mai bun jucător din Liga 1?
- Nu mă surprinde deloc acest lucru. Am jucat împreună la Leixoes şi era evident încă de atunci că are multă calitate. Wesley e un jucător cu o tehnică peste medie şi cu un impresionant simţ al golului.

- Vii după un sezon de succes cu Academica, echipă care s-a impus surprinzător în finala Cupei cu Sporting Lisabona. Ce obiective ai la Cluj?
- A fost ceva semnificativ pentru cariera mea, poate momentul cel mai bun, să obţin cu Academica acest trofeu. Vorbim de un club care nu cîştigase nimic din 1939, de 72 de ani! La Cluj, obiectivele sînt clare. Vrem Supercupa şi eventul şi să jucăm în grupele Champions League.

Adrien Silva, misiune imposibilă!
Directorul executiv al clujenilor, Răzvan Zamfir, a comentat în presa portugheză posibilitatea ca mijlocaşul lui Sporting, Adrien Silva (23 de ani), să ajungă la CFR. Jucătorul mai are un an de contract cu Sporting, a fost împrumutat la Academica, dar e dorit şi de campioana Franţei, Montpellier. "Este un jucător important, dar e prematur să ne pronunţăm în privinţa unui transfer. Trebuie să discutăm cu antrenorul nostru şi să stabilim împreună priorităţile, pentru îndeplinirea obiectivelor clubului", a spus Zamfir, pentru O Jogo.

Au renunţat la Jo Oliveira
Clujenii au renunţat la transferul brazilianului Jo Oliveira (23 de ani), iar jucătorul care a evoluat în trecut la Uniao Leiria va reveni în Portugalia, la nou-promovata Moreirense. Vişiniii au considerat că, în acest moment, brazilianul nu-i poate ajuta în încercarea de a trece de preliminariile Champions League. Iuliu Mureşan a anunţat că mai urmăreşte un vîrf, din Portugalia, cu mai multă experienţă şi mai multe meciuri în picioare în ultimul sezon.

"Ca să ajungem în grupele Champions League trebuie să fim extrem de concentraţi în preliminarii. Va fi foarte dificil, dar nu imposibil" (Diogo Valente, mijlocaş CFR Cluj)

7 echipe din Portugalia a bifat Valente în cariera sa: Boavista, Chaves, Porto, Maritimo, Leixoes, Braga şi Academica

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (24)
gabi.competitii.ro
gabi.competitii.ro  •  18 Iunie 2012, 14:50

In introducere: "Diogo Valente (27 de ani) a semnat cu CFR Cluj după două sezoane la Academica" In interviu: "Nu ştiu foarte multe despre ţara voastră, dar am semnat pe trei ani, am timp să descopăr o grămadă de locuri frumoase. " Deci cati ani de contract ?

guerrilla
guerrilla  •  16 Iunie 2012, 20:46

Super articol ,hahaha, Diogo Valente este mijlocas ://www.transfermarkt.de/en/diogo-valente/leistungsdaten/spieler_23270.html fara cuvinte ...]]

b.k.
b.k.  •  13 Iunie 2012, 22:11

scrie presa din portugalia. Cred ca e peste tot ce avem in campionat.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează