FOTBAL  »  Superliga  »  RUNDA #1

Gică Hagi și Gigi Becali, modele pentru Liga 1! Statistica impresionantă din prima etapă

Boboc și Coman sunt internaționali de tineret și au crescut amândoi la Viitorul. Pe Florinel l-a cumpărat Becali cu 3 milioane de euro FOTO sportpictures.eu
Boboc și Coman sunt internaționali de tineret și au crescut amândoi la Viitorul. Pe Florinel l-a cumpărat Becali cu 3 milioane de euro FOTO sportpictures.eu

Articol de , , - Publicat joi, 27 august 2020 08:11 / Actualizat joi, 27 august 2020 08:22

Liga 1 devine un campionat de tineret. În prima etapă au fost folosiți cei mai mulți fotbaliști sub 21 de ani de când există regula prin care Federația a forțat cluburile să aibă pe teren jucători „under”. S-a ajuns ca un fotbalist din patru să fie disponibil pentru naționala U21.

Cluburile s-au văitat când Federația a impus regula care le obliga să utilizeze fotbaliști sub 21 de ani în meciurile din prima ligă, dar au ajuns să folosească mai mulți tineri decât ar fi nevoie! În prima etapă din stagiunea care a pornit la sfârșitul săptămânii trecute au apărut pe terenuri 63 de jucători disponibili pentru naționala de tineret.

LIGA 1. Un fotbalist din patru, disponibil pentru naționala U21!

Numărul e cu mult mai mare față de recordurile care fuseseră înregistrate, la capitolul acesta, în edițiile trecute ale campionatului. În sezonul precedent au jucat maximum 53 de fotbaliști U21 într-o etapă. Cu un an în urmă, maximum a fost când au evoluat 44 de jucători. Cu un an mai în urmă au fost 37 cei mai mulți. De data asta, 63. Și a trecut abia prima etapă!

Nu numai că au fost rulați mulți tineri, ei au stabilit acum și recordul de goluri marcate pentru nișa „U21": 7 goluri. Până și pe CFR, o echipă în care Petrescu nu ar folosi deloc fotbaliști „under" dacă nu ar fi obligat, au salvat-o tot „juniorii". Golurile din victoria campioanei la Clinceni, 2-1, le-au marcat Costache și Petrila, doi jucători pe care Adrian Mutu poate să-i convoace în naționala sub 21 de ani.

Petrescu a insistat în permanență că regula îi afectează și rezultatele din campionat, și pe acelea din cupele europene. „Noi nu avem tineri îndeajuns de buni! I-aș folosi și eu ca titulari pe Man și pe Coman, dar nu îi am. Și nici nu pot să pregătesc meciurile europene, fiindcă în Liga 1 sunt forțat să folosesc altă formulă, cu fotbaliști sub 21 de ani" sunt argumentele pe care Dan le-a repetat des.

Desfășurarea primei etape îl contrazice, din moment ce Costache și Petrila au fost decisivi, fără ca ei să aibă cota lui Man sau pe a lui Coman. Petrescu are însă dreptate atunci când îi folosește pe jucătorii de la FCSB drept exemple. Becali este, după Hagi, patronul care insistă cel mai mult să cumpere și să promoveze tineri. Amândoi au investit și în achiziții, și în dezvoltarea condițiilor de pregătire.

Ei au ales să urmeze planul acesta, celelalte cluburi au ajuns să procedeze asemănător de nevoie. Când nu există bani pentru transferuri, iar bugetele de salarii se micșorează, tinerii români sunt la îndemână și sunt mai ieftini.

Gică Hagi și Gigi Becali, modele pentru Liga 1! Statistica impresionantă din prima etapă

25,9la sută dintre fotbaliștii folosiți în prima etapă din campionat sunt eligibili U21. Numărul tinerilor: 63. Străinii care au evoluat în competiție au fost doar cu 3 mai mulți decât au fost jucătorii disponibili pentru naționala de tineret

Echipele care au folosit cei mai mulți jucători U21 în prima etapă:

Viitorul7
FC Voluntari, Dinamo6
FCSB, Gaz Metan5
U Craiova, Poli Iași4
FC Argeș, FC Botoșani, Sepsi, Astra, Chindia, Clinceni, CFR3

Piața schimbă situația?

Echipele din prima ligă continuă să achiziționeze jucători, inclusiv străini, deci este posibil și ca statistica din prima etapă să constituie un rezultat al unui context. Odată ce-și vor fi stabilit loturile, cluburile ar putea să aibă mai mulți străini și medii de vârstă mai înaintate, să nu mai apeleze la fel de des la fotbaliștii sub 21 de ani. 

Momentul e unul de tranziție, fiindcă pauza dintre sezoane a fost scurtă, cele mai multe dintre echipe nu au apucat să definitiveze loturile pentru sezonul acesta, încă sunt în căutarea unor fotbaliști. În runda următoare va fi păstrat peisajul de acum, după care va fi întreruptă competiția pentru două săptămâni, fiindcă o să joace naționala în Liga Națiunilor, cu Irlanda de Nord și cu Austria. Toți președinții și toți antrenorii se bazează că în pauza aceea au să pună la punct și loturile, și pregătirea fizică a jucătorilor.

VIDEO Match Preview Chindia Târgoviște - Dinamo

Citește mai multe știri din Liga 1:

Ion Țiriac aruncă „bomba”: „I-am zis lui Nasser de la PSG să luăm Dinamo!”

Gabi Balint, poveste colosală după finala de la Sevilla: „Am luat 250.000 de lei de la un cioban! Banii miroseau a fân, îi ținuse-n șură”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
2254271094823421
Michele Marinela  •  27 August 2020, 18:16

Nu va hazardati cu aceasta regula. Ati zis bine, ca Liga 1 devine din ce in ce mai mult un campionat de tineret. Mare adevar. O regula artificiala care forteaza promovarea tinerilor jucatori. Tinerii jucatori de mare valoare, ar fi jucat oricum in Liga1, unde fotbalul est este profesionist si miza este mare. Dar promovarea lor s-ar fi facut progresiv si natural. Hagi, Mutu, Stanciu doar cateva exemple de jucatori mari care au provat in prima liga fara ajutorul acestei reguli. Si ce rezultate aveau echipele romanesti. Char si fara jucatori straini. Regula ar fi foarte buna doar la Liga 2 si Liga 3, unde FRF isi putea pune in practica strategia de dezvoltare a fotbalului romanesc. Nu sa se bage peste LPF.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează