FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Inima lui Mister bate! » Cornel Dinu a supraveţuit după o operaţie de 7 ore pe cord

Dinu a supraveţuit în faţa celui mai greu meci din viaţa sa
Dinu a supraveţuit în faţa celui mai greu meci din viaţa sa

Articol de - Publicat sambata, 13 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 12 august 2011 21:15

Dinu a fost operat ieri pe cord deschis, montîndu-i-se mai multe by-pass-uri. "Primele semne sînt pozitive", au declarat doctorii. Mister este încă la reanimare, azi începe să mişte degetele, luni ajunge în salon, de marţi sau miercuri poate primi vizite.

E bine, inima lui Mister rezistă! Cornel Dinu, 63 de ani, a fost supus ieri unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis la Spitalul Floreasca din Capitală. Una complicată şi plină de emoţii, avînd în vedere că a durat mai bine de 7 ore. Meciul lui Mister cu viaţa a fost condus de reputatul doctor Şerban Brădişteanu şi echipa sa. Şi Dinu a ieşit învingător în prima repriză, va trebui să rămînă concentrat şi plin de vivacitate şi pentru restul partidei. "Primele semne sînt pozitive, aşa mi-a transmis profesorul Brădişteanu imediat cum a ieşit din operaţie. Cornel este la reanimare, starea lui medicală este bună. Sîntem alături de el, să fie puternic!", a declarat Nicolae Badea aseară, la ora 19:00, preşedintele ţinînd legătura permanent din străinătate cu doctorii.

Etapele revitalizării
Ce va urma acum în programul de recuperare al pacientului? "Pînă sîmbătă dimineaţa va fi ţinut la reanimare, va fi conectat la aparate. Va sta pe analgezice, de-abia după 12 ore de la finalul operaţiei va da primele semne de viaţă, în sensul că va mişca degetele sau capul. Oricum, este supravegheat de o echipă de doctori reputaţi. Probabil că luni va ajunge înapoi în salon, iar marţi sau miercuri, în funcţie de cum evoluează situaţia, va putea primi vizite. Pînă atunci, accesul este interzis tuturor, total, mai puţin doctorilor, bineînţeles. Este un program normal, Dinu se va recupera treptat", au declarat mai mulţi medici pentru Gazetă.

Mesajul băieţilor
Administratorul delegat al "cîinilor" a fost internat acum două luni în spital, pregătit pentru operaţia de by-pass coronarian de 3 săptămîni şi a trezit extrem de multă compasiune din partea dinamoviştilor şi nu numai. Fotbaliştii au arborat un banner de susţinere la adresa şefului lor, pe care l-au postat pe gardul de la tribuna a II-a. "Pentru ca Mister să-l vadă cînd se va trezi din operaţie, din camera lui de spital, de la etajul 6", au precizat jucătorii.

Dinu a solicitat discreţie totală din partea medicilor în ceea ce-l priveşte. Profesorul Brădişteanu a ţinut aseară o conferinţă ad-hoc pentru a linişti familia, în primul rînd, apoi pentru a lămuri media.

Sînge nou, bogat în oxigen
By-pass-ul coronarian este o intervenţie de revascularizare, folosită pentru a îmbunăţati fluxul sanguin al inimii la pacienţii cu afecţiuni severe ale arterelor coronare. Deşi este una din cele mai frecvente operaţii pe cord deschis, această intervenţie nu este deloc simplă, pentru că medicii trebuie să recolteze o venă sau o arteră sănătoasă din altă parte a corpului, care este apoi grefată pe artera bolnavă. Acest nou pasaj va aduce sînge bogat în oxigen pentru muşchiul cardiac. "Este o intervenţie foarte periculoasă, de risc maxim", apreciază cadrele medicale.

Lecţie de anatomie
În timpul intervenţiei, pieptul e deschis, inima pacientului e oprită şi un aparat cardio-pulmonar preia activitatea inimii şi a plămînilor. O mică bandă elastică e plasată în jurul arterei blocate, pentru a opri fluxul de sînge. Un vas luat dintr-o altă parte a corpului este ataşat de aortă într-un punct dincolo de blocaj. Clemele sînt desprinse şi fluxul sanguin este reluat în artera reparată. Deşi cele mai multe intervenţii chirurgicale de by-pass sînt efectuate cu succes, unii pacienţi suferă de pierderi temporare de memorie.

"Operaţia a fost extrem de grea. Pacientul e bine, dar nu pot să dau un pronostic acum. Noaptea aceasta va fi critică! Intervenţia a fost dificilă din cauză că pacientul avea mai multe vase de sînge ce erau astupate" (Şerban Brădişteanu, doctor)

"A fost oprit cordul 60-80 de minute! Surprize au fost în prima parte, cordul era extrem de slăbit, a durat pînă l-am reechilibrat. Contracţiile de la sfîrşitul operaţiei au fost mai bune decît la început" (Şerban Brădişteanu, doctor)

"Parcă nu mai e la fel la Dinamo fără Mister. Îl aşteptăm cu nerăbdare alături de noi, cît mai devreme. Mister, sîntem alături de tine!" (Cătălin Munteanu, mijlocaş Dinamo)

85 la sută dintre pacienţi au o reducere semnificativă a simptomelor, un risc mai mic pentru infarct miocardic ulterior şi scăderea riscului de deces în următorii 10 ani de la operaţie

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (18)
papillon
papillon  •  13 August 2011, 19:15

Ati trecut prin multe pasaje ale vietii nu tocmai placute domnule Dinu ,dar ati invins. Sunteti de fapt un invingator, un adevarat cavaler al Mesei Rotunde. Asa va vad eu. Imi amintesc cu deosebita placere lupta din "Groapa cu Lei " de la Guadalajara,Mexic. Eram copil ,dar si acum am in minte acele imagini minunate ale Nationalei noastre, pe care cu cinste ati reprezentat-o. Sanatate maxima Mister! Si Dumnezeu sa va calauzeasca pasii in viata pentru ca mai aveti multe de facut in aceasta viata.

spartandinamovist
spartandinamovist  •  13 August 2011, 18:09

sa ne traiesti mister sa fi sanatos ,sint fericit ca a reusit operatia si ca iesti bine siti doresc ca inima sa bata inca pe atit cit a batut.acum sa nu te mnai superi cu dinamo si cu actionariatu ca astia o sa ne faca zile naspa mereu,mai presus de toate e sanatatea si eu mam imbolnavit decid a ratat rednic campionatul pe ultima suta cind dinamo a fost dezavantajata de arbitri ultimile 8 etape in 2007 si actionarii lau dat afara pe rednic ca a vrut sa reconstruiasca echipa.sint actionari care habarnau de fotbal si distruge un brand ca dinamo si; face sa fie bascalia ziaristilor si ziaristilor ..numerita sa mai opui suflet EU ITI DORESC MULTA MULTA SANATATE ..EMNAT UN SUPORTER DIN PINTECE

iwindr
iwindr  •  13 August 2011, 15:01

Muta sanatate Mister, meriti tot ce e mai bun pe lumea asta pentru ca ai fost , esti si vei fii mare in fotbalul nostru.!!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează