FOTBAL  »  Superliga  »  GAZETA ESTE ÎN AUSTRIA ALĂTURI DE STEAUA

Meniu a la Piţi » Antrenorul şi-a adus în Austria bucătarul cu care a lucrat şi acum 10 ani la Steaua

Articol de - Publicat joi, 01 iulie 2010 00:00

Piţurcă se implică personal chiar şi în alegerea preparatelor pe care le consumă fotbaliştii. Nicoliţă şi colegii lui au voie să bea un pahar de vin pe zi.

Victor Piţurcă ţine să-şi controleze echipa şi cînd vine vorba despre mîncare! Steaua e singura echipă din Liga I care şi-a adus bucătar din România în cantonament. Marius Fălan, cel care le găteşte roş-albaştrilor, a mai colaborat cu Piţurcă şi la precedentul mandat al său în Ghencea. Cum l-a impresionat Piţi pe bucătarul poreclit "Pele"? "E antrenorul cel mai preocupat de alimentaţia fotbaliştilor. Şi sînt de 17 ani la club, deci am colaborat cu destui tehnicieni", spune Marius.

Fostul selecţioner a cerut ca meniul din Austria să fie adaptat la programul de pregătire foarte intens, cu cîte trei antrenamente pe zi şi efort fantastic. Bucătarul a explicat ce vrea Piţi, în mod special: "Cînd a venit la Steaua, în 2000, jucătorii primeau porţii. El a schimbat regula şi a introdus bufetul suedez, pentru care fiecare să aibă opţiuni. Pastele sînt preparatele pe care Piţurcă le vrea neapărat pe mesele fotbaliştilor. Altă idee a lui e ca un fel de mîncare să nu se regăsească de două ori în meniu de-a lungul stagiului. De ce? Consideră că jucătorilor trebuie să le facă plăcere să coboare la masă, nu să fie plictisiţi de faptul că mănîncă în fiecare zi acelaşi lucru". Pastele şi orezul, bogate în carbohidraţi, sînt preparate mereu altfel, aşa încît ele să nu lipsească niciodată.

După o tradiţie aplicată şi în Italia, Piţi le oferă oamenilor lui şi cîte un pahar cu vin zilnic. Fiecare are voie să bea un vin roşu seara, la cină, dar bucătarul Fălan spune că puţini profită de oferta antrenorului: "Cîte doi-trei băieţi pe zi îşi pun cîte un pahar. Avem echipă cuminte, cu mulţi tineri, care nu consumă alcool".

"Ce le dăunează fotbaliştilor? Alimentele care atacă ficatul, adică prăjelile, mai ales. Carnea bine tolerată e cea de pui, vită, peşte, inclusiv fructe de mare"
Marius Fălan, bucătarul Stelei

"Piţurcă vrea să fie totul perfect, nu admite greşelile. E la fel de serios cînd vine vorba despre bucătărie ca şi atunci cînd se află pe teren cu echipa"
Marius Fălan, bucătarul Stelei

Ce mănîncă steliştii într-o zi cu trei antrenamente:
Micul dejun: cereale, lapte, ouă fierte, brînză, suc de portocale, fructe
Prînz: paste, salate, grătar de vită, pui sau curcan, orez
Cina: supă, peşte, salate, desert, legume şi fructe

Prăjituri înainte de meci
Meniul din zilele de meci diferă de cel dintr-o zi obişnuită, doar cu antrenamente. "Înaintea unui joc, le prepar fotbaliştilor o prăjitură, numită crostata în limba italiană. E vorba despre un desert cu biscuite şi cu gem", povesteşte bucătarul. De ce Tănase şi ceilalţi nu pot mînca înaintea meciului ca de obicei? Cel care le găteşte explică: "Nu mai pot juca dacă înainte de meci consumă preparate grele. Deci n-au voie ciorbe, spre exemplu. Meniul trebuie să fie light, cît mai uşor cu putinţă. Dar dacă partida e seara, tîrziu, au voie supă de vită sau de pui, carne la grătar".

Martinovici e OK
Piţurcă l-a pierdut pe Novak Martinovici timp de cîteva zile, în care sîrbul nu s-a putut antrena, dar acum a scăpat de griji: fundaşul nu are nimic grav şi revine pe teren. Din cauza problemelor musculare, Martinovici a fost menajat la antrenamente în ultimele patru zile şi a ratat şi amicalul cu APOEL (2-0), însă rezultatele unui RMN făcut marţi l-au liniştit: nu are nici o problemă medicală şi se poate pregăti normal.

Vine ivorianul Wilfred?
Conform presei din Cehia, roş-albaştrii sînt interesaţi de atacantul Spartei Praga, ivorianul Bony Wilfried (21 de ani). Acesta este unul dintre cei mai importanţi jucători ai campioanei Cehiei. Jurnaliştii mai susţin că Victor Piţurcă l-a urmărit într-un amical săptămîna trecută şi că s-ar fi declarat impresionat de calităţile ivorianului. Singura problemă ar fi partea financiară, Sparta Praga dorind aproximativ două milioane de euro în schimbul celui care a marcat 13 goluri în sezonul precedent.

Pleşan se antrenează în Ghencea
Revenit în ţară după ce transferul său la Karpatî Lvov a căzut, Mihăiţă Pleşan (27 de ani) se pregăteşte în Ghencea sub comanda lui Florin Marin. Alături de fostul fotbalist al Craiovei se mai antrenează Ninu, Tudose şi Eugen Baciu, puşi pe liber de Piţurcă. Andrei Ionescu, şi el disponibilizat de noul tehnician, se reface la Mogoşoaia după operaţia de apendicită.

> Mijlocaşul polonez Grzelak, plecat de la Steaua după doar 6 meciuri jucate într-un sezon, a fost împrumutat de Skoda Xanthi la Widzew Lodz.
> Revenit în ţară după ce transferul său la Karpatî Lvov a căzut, Mihăiţă Pleşan (27 de ani) se pregăteşte în Ghencea sub comanda lui Florin Marin.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează