FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

Proiectul lui Gică Hagi se pregăteşte să lanseze primii fotbalişti către fotbalul mare: “Orice jucător e transferabil”

Hagi a sărbătorit astă-vară promovarea în Liga 1 cu Viitorul.
Hagi a sărbătorit astă-vară promovarea în Liga 1 cu Viitorul.

Articol de - Publicat sambata, 08 septembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 07 septembrie 2012 22:13

Startul campionatului îi dă motive "Regelui" să zîmbească. Şapte puncte strînse în şapte runde, golaveraj pozitiv, plus o serie de tineri extrem de talentaţi, ce au atras deja atenţia.

- Domnule Hagi, cum apreciaţi debutul Viitorului în Liga 1? Şapte puncte sînt multe sau puţine după cum a jucat echipa pînă acum?
- E doar începutul, dar eu consider că am fi putut să adunăm mai multe puncte. Am fi meritat mai mult în special în partidele cu Chiajna şi FC Vaslui, terminate la egalitate. Pînă la urmă însă, contează mai puţin dacă sînt multe sau puţine, important e că echipa a evoluat tot mai bine de la meci la meci şi am arătat că ne putem bate de la egal la egal cu formaţii bune ale campionatului. Ne-a fost teamă la început, pentru că 90 la sută din lot erau debutanţi. Şi eu am avut emoţii la startul carierei. Cînd am debutat la 17 ani, la Farul, în primele două întîlniri am arătat că am talent, dar nu au fost evoluţii foarte bune cu Bacău şi cu Sportul. După prima reuşită în "A", contra Stelei, au venit şi încrederea, şi curajul. Campionatul e lung, iar confruntările se împart în trei categorii: grele, foarte grele şi imposibile. Am trecut peste unul considerat imposibil, cu FC Vaslui, şi am făcut faţă fără probleme.

- Echipa s-a tot schimbat în primele etape, fiind folosiţi mulţi jucători.
- Uşor-uşor găsim formula ideală. A fost şi accidentarea lui Dică, de abia acum a revenit şi Alibec. Şapte-opt jucători sînt consolidaţi şi la noi, însă vor fi mereu şi schimbări. Marele nostru progres e că ne descurcăm mult mai bine la jocul fără minge. Sîntem mai agresivi, mai dinamici. Cînd avem mingea, cred că deja ştim ce trebuie făcut. Am creat automatismele, dar nu poţi domina jocul ca în liga secundă. E un alt ritm, iar adversarii sînt mult mai puternici. Să sperăm că vom continua creşterea din ultimele două partide.

- Ce aţi simţit cînd aţi văzut 5.000 de oameni în tribune la meciul cu FC Vaslui?
- Am simţit că a meritat acea discuţie pe care am avut-o cu suporterii constănţeni. Cel mai bun lucru pe care l-am făcut este că ne-am întors pe "Farul", că ne-am înţeles, a fost o plăcere să stau cu ei de vorbă. Îmi doresc din tot sufletul ca, într-o zi, şi Farul să fie acolo unde trebuie. Vorbim de clubul de tradiţie al Constanţei. Ne-am simţit foarte bine că am putut juca la Constanţa. Să nu uităm că a fost primul meci pe care l-am disputat acasă. Practic, în primele şase etape am evoluat doar în deplasare.

"Iancu seamănă cu Raul"

- Mulţi spun că Iancu poate fi noul Hagi, mai ales că este tot stîngaci...
- Iancu nu-i ca mine. Încă de cînd l-am văzut prima oară, l-am asemuit cu Raul din tinereţe. Vede uşor poarta, are execuţii extraordinare, tehnică, e inteligent şi îi place să marcheze. În plus, execută toate loviturile libere. Are totuşi nevoie să fie bine pregătit fizic. A marcat de trei ori în acest campionat, ceea ce nu-i puţin pentru un copil de 18 ani. A arătat maturitate şi responsabilitate.

- Aţi primit oferte pentru vreunul dintre jucători?
- Sînt deja urmăriţi, mai ales că mulţi sînt şi la lotul naţional de tineret. Au făcut stagii la cluburi mari de peste hotare şi sînt pe piaţă, ca să zic aşa. Au început să apară ofertele, deocamdată doar de tatonare, şi din România, şi din străinătate. Obiectivul nostru e să vindem jucători, iar la noi, în orice moment, orice jucător este transferabil. Depinde de valoarea fiecăruia dacă va merge în străinătate sau la noi, în Liga 1. M-aş bucura ca oricare să aibă măcar traiectoria mea, prima dată la o echipă foarte bună din ţară, apoi în străinătate. Dacă va fi direct "afară", atunci va fi foarte bine.

- Victor Piţurcă a spus că se gîndeşte să ia jucători de la Viitorul şi la "naţionala" mare...
- Băieţii trebuie să facă performanţă, să ajungă la cel mai înalt nivel. Avem deja cinci oameni la lotul naţional Under 21, ceea ce este un lucru important. Dacă nu erau suspendările, poate erau şi mai mulţi. Se vede o creştere şi la Chiţu, şi la Lazăr, şi la fundaşii Bejan şi Mladen, şi la Onicaş... Plus portarul Buzbuchi, care a fost cel mai bun la Turneul de Elită Under 19. La mine, fotbaliştii joacă pentru ei. Îşi fac carte de vizită, îşi creează cotă, se fac cunoscuţi. Aşa am făcut şi eu la început, nu m-am uitat la bani.

"Nu mă gândesc la cupele europene"

- V-aţi gîndit inclusiv la o participare în cupele europene?
- Nu avem buget de Europa. Bugetul nostru e printre ultimele şase cluburi. Dorinţa noastră e să ne menţinem în Liga 1. Avem limitele noastre şi vrem să ne menţinem obiectivul de a forma jucători şi de a-i vinde. Noi şi mîine putem da cinci fotbalişti!

- Cît de greu este să susţineţi financiar Academia în perioada asta de criză?
- Foarte dificil, mai ales că momentan sînt singur, doar cu partenerii şi sponsorii. Sper să găsesc şi alţi acţionari. Voi vinde din acţiuni, pentru că nu vreau să fiu singur. Vreau să vină alături de mine oameni potenţi, care să aibă aceeaşi plăcere de a băga nişte bani în fotbal. La un moment dat, avînd în spate cea mai bună Academie din ţară, investiţia poate fi rentabilă.

"Pandurii nu sînt o surpriză"

- Cum vi se pare startul campionatului?
- Se marchează mult, iar lupta e mai deschisă ca oricînd. Tîrgu-Jiu are un parcurs foarte bun, Steaua e o forţă, iar celelalte formaţii au avut evoluţii oscilante. E însă devreme şi se vor pierde puncte şi cu echipele «mici». În plus, nici candidatele la titlu nu au apucat să joace între ele.

- Pandurii conduc în clasament, e o surpriză?
- Nu mă miră startul oltenilor. Grigoraş este un antrenor exigent. Îi place ca fotbalistul să fie determinat şi bine pregătit fizic. E printre puţinii tehnicieni din România care preferă jocul ofensiv. În plus, este mai echilibrat ca la Farul sau la Galaţi. A găsit un echilibru între apărare şi atac, şi are şi ochi la jucători.

- Cine va străluci în acest sezon?
- Kapetanos, fără probleme fizice, e un om determinant pentru CFR. La fel, Tănase la Steaua, Munteanu la Dinamo, Sînmărtean la Vaslui sau Voiculeţ la Pandurii. Surpriza va fi veni însă de la unul dintre tineri, care va face diferenţa.

- Doar două echipe în grupele cupelor europene...
- Am avut şi ghinion la tragerea la sorţi. Mai ales Vasluiul, care a dat peste Fenerbahce şi Inter. Sînt adversari care te bat doar din experienţă.

- Mergeţi la "dubla" dintre CFR şi Galatasaray, din grupele Ligii Campionilor?
- Da, voi încerca să mă duc la ambele partide. La Cluj, să mă văd cu Terim şi cu ceilalţi, iar la Istanbul să văd care mai e atmosfera. Îl felicit pe Terim, a făcut o treabă excelentă, a curăţat toată mizeria care era acolo.

Miza pe tineri

- Ce-i lipseşte fotbalului românesc pentru a fi din nou în top?
- Ar trebui să dăm tot mai multă atenţie centrelor de copii şi juniori. Trebuie să producem jucători şi echipe. Acesta-i secretul pentru următorii ani, atenţia spre tineri, spre academii. Trebuie ca tinerii să aibă şansa de a juca, doar aşa pot progresa.

- Cînd vă vedem din nou pe bancă?
- Partea de antrenorat o las mai încolo. Am mult de muncă la Academie, iar cînd voi termina mă voi gîndi şi la asta.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (10)
kenzo_k2001
kenzo_k2001  •  08 Septembrie 2012, 22:58
Postat de microlab pe 08 Septembrie 2012, 12:44

Cap de guma .... asta e rolul unei acadamii de a creste jucatori si sa ii vanda la echipe mari cu potenta financiara ... !!!

pai poate sa formeze el o echipa mare cap de guma ,dar se pare ca nu mai are cascaval

microlab
microlab  •  08 Septembrie 2012, 12:44
Postat de iany_74 pe 08 Septembrie 2012, 10:48

"Obiectivul nostru e să vindem jucători, iar la noi, în orice moment, orice jucător este transferabil." Din pacate asta e mentalitatea tuturor oamenilor din fotbalul romanesc. Se urmareste 100% profitul si nu performanta. De parca patronii/finantatorii/creditorii ar fi muritori de foame.

Cap de guma .... asta e rolul unei acadamii de a creste jucatori si sa ii vanda la echipe mari cu potenta financiara ... !!!

pepeman
pepeman  •  08 Septembrie 2012, 12:25

@iany_74 Dacă ai 37 de ani, după cum laşi să se înţeleagă, lipsa ta de discernământ, ba pardon, de cea mei elementară judecată mă cutremură.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează