FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA, AZI, ORA 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Rapid a fost prima finalistă a unei cupe europene, Steaua, prima cîştigătoare

baratky
baratky

Articol de GSP - Publicat luni, 08 noiembrie 2010 00:00

Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, dar Rapid a fost prima echipă românească într-o finală europeană.

 

Se întîmpla în 1940, în pragul celui de-al doilea război mondial. Rapid ajungea pînă în semifinalele Cupei Europei Centrale după ce trecea de FC Hungaria cu un scor, 5-1, la general şi urma să îşi dispute locul în finală contra celor de la Gradjanski, din Croaţia. Meciul a avut parte de o dublă manşă, dar ambele rezultate au fost de 0-0, astfel că, era nevoie de un al treilea meci, decisiv.

Nu doar Steaua are noroc la tragerea la sorţi

Giuleştenii au rezistat şi în al treilea meci, de la Subotica, remizînd 1-1, chiar şi după disputarea prelungirilor. Pentru că loviturile de departajare au fost introduse în 1970, acea semifinală a fost decisă la aruncarea banului, cîştigată de Rapid, care urma să dispute finala împotriva celor de la Ferencvaros.

Din cauza războiului, care cuprinsese toată Europa, finala nu a mai avut loc, iar echipa giuleşteană nu a avut ocazia de a fi prima echipă românească ce cucereşte un trofeu european.

Vezi echipa Rapidului care ajungea în finala CEC:

Petre Rădulescu - Slivăţ, Lengheriu - Vintilă, Răşinaru, Moldoveanu - Şipoş, Wetzer III, Baratky, Dan Gavrilescu, I.Bogdan .

Cupa Europei Centrale a fost prima competiţie creată pentru cluburile de fotbal. A luat naştere în 1927, fiind cîştigată de Sparta Praga şi a rezistat pînă în 1992, ultima ediţie ducîndu-se vitrina celor de la Borak Banja Luka, din Iugoslavia.

Steaua a cîştigat CCE în '86

Românii aveau să repete o performanţă europeană în 1986, cînd Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni, într-o finală cu FC Barcelona (2-0, după loviturile de departajare), acesta fiind cea mai mare performanţă a fotbalului românesc. Unii oameni de fotbal spun că Steaua a avut parte de un traseu favorabil spre finala de la Sevilla, aceştia întîlnind pe Vejle, Honved, Kuusysi Lahti şi Anderlecht.

 

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
ady_my_star
ady_my_star  •  08 Noiembrie 2010, 14:08

ala care vrea desfintate STeaua si dinamo...ia si dormi,ca ai vise prea mari.Clubul tau visiniu "curat" a facut propaganda pe tricouri partidului comunist si a furat o groaza de meciuri la viata lui.Doar ca nici in alea furate nu stia sa castige :)))) (vezi finala cu Petrolul din '96)

sundancekid
sundancekid  •  08 Noiembrie 2010, 13:49

Ce caterinca !! Erau 4 echipe inscrise si la primul meci din cauza bombardamentului sa alat competitia ! hehe ...au jucat si ei o finala pe tim[ul lui mociornitza !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează