FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Scandal în Liga 1: campionatul s-a reluat, banii din drepturile TV nu au intrat! Ce spune LPF

Echipele din Liga 1 sunt dependente de banii din drepturile TV +35   FOTO
Echipele din Liga 1 sunt dependente de banii din drepturile TV

Articol de , , - Publicat miercuri, 01 iulie 2020 17:15 / Actualizat miercuri, 01 iulie 2020 17:34

Firma care deține drepturile TV din Liga 1, EAD Interactive, se angajase să achite restul sumei din acest sezon, 2 milioane de euro, în momentul în care se va relua campionatul, dar cluburile n-au primit niciun euro la 20 de zile de la reînceperea meciurilor.

Au trecut mai bine de două săptămâni și jumătate de la momentul în care Liga 1 a reînceput după pauza cauzată de pandemia de coronavirus. Principalul motiv pentru care campionatul a fost reluat și toate cluburile au susținut disputarea tuturor meciurilor, chiar și fără spectatori, a fost cel al accesării sumei din drepturile TV care mai rămăsese de achitat din contractul pe acest sezon. 

Firma care deține aceste drepturi, EAD Interactive, se angajase, prin vocea directorului său, Orlando Nicoară, să achite restul de plată de aproape 2 milioane de euro în momentul în care campionatul va fi reluat. LPF a înștiințat cluburile despre această promisiune, însă la 20 de zile distanță de momentul în care Liga 1 a repornit, echipele nu au văzut niciun euro! Iar sumele sunt consistente. Spre exemplu, CFR mai are de primit în jur de 300.000 de euro, Botoșani aproape 250.000 de euro, în vreme ce Clinceni și Chindia undeva spre 100.000 de euro.

„Ni s-au promis acești bani atunci când vom relua meciurile, însă nu ne-am ales cu nimic și nici nu ni s-a explicat de ce. Mai mult, am înțeles că ar urma să luăm, într-o primă fază, doar jumătate din cât ni se cuvenea"
Unul dintre patronii din Liga 1

Doar jumătate din sumă

 LPF confirmă faptul că nu s-au făcut plățile din partea EAD, însă susține că acest lucru se va întâmpla curând. „Am discutat cu Orlando Nicoară, ne-a zis că mai are nevoie de câteva zile pentru a face calcule și urmează să achite jumătate din suma care mai rămăsese", a spus Justin Ștefan, secretarul general al LPF.

De ce doar jumătate? Fiindcă oricum plățile sunt făcute în avans și există oricând riscul ca sezonul în curs să nu se poată juca până la capăt și atunci deținătorul își ia măsuri", a explicat Ștefan.

Anumite cluburi chiar își doresc să semneze o scrisoare prin care să someze EAD Interactive, mai ales că înainte de reluarea Ligii 1, echipele au fost cele puse la zid de deținătorul de drepturi. Care le-a amenințat la propriu dacă finalul campionatului nu va avea loc pe teren.

„1. În cazul în care sezonul nu este finalizat în condiţiile agreate prin Contractul de Cesiune de Drepturi Media, EAD.RO solicită LPF în solidar cu toate cluburile componente şi, în mod particular, cu cele din play-out care și-au exprimat public opţiunea nedisputării meciurilor din play-off: 
 

  • Returnarea unei părţi din totalul sumelor plătite cu titlu de avans, aferente sezonului competiţional 2019-2020, suma supusă restituirii de către LPF, cu titlu estimativ şi fără excluderea posibilităţii revizuirii de către EAD.RO, constând în cel puţin 10 milioane de euro plus TVA, la care se vor adăuga oricare şi toate penalităţile la care ar fi îndreptăţită. 
  • Plata de daune-interese într-un cuantum necesar pentru acoperirea integrală a prejudiciilor create EAD.RO şi partenerilor săi comerciali de nefinalizarea competiţiei şi nedisputarea restului de meciuri, mai ales în contextul în care meciurile cu cea mai mare importanţă din punct de vedere comercial (play-off) urmau să se desfăşoare în perioada ulterioară suspendării. 
  • Renegocierea Contractului de Cesiune de Drepturi Media, în vederea reajustării drepturilor şi obligaţiilor contractuale acolo-prevăzute şi în special a valorii acestuia. 

2. În cazul în care sezonul competiţional 2020-2021 nu va începe ori nu se va desfăşura în condiţiile agreate prin Contractul de Cesiune de Drepturi Media, EAD.RO va solicita LPF renegocierea contractului în cauză pentru a reajusta drepturile şi obligaţiile contractuale".

28 de milioane de euroe suma aferentă drepturilor TV în Liga 1 pe un singur sezon

S-a jucat deja o treime din meciuri

 În momentul în care Liga 1 a fost întreruptă, mai erau de disputat 72 de meciuri: 24 în play-off și 48 în play-out. În cele aproape 2 săptămâni de când s-a reluat competiția, s-au jucat 9 meciuri între primele 6, adică 3 etape complete, iar în play-out au avut loc 15 meciuri. Încă nu s-au programat cele două restanțe pe care trebuie să le susțină Dinamo, cu Chindia și Hermannstadt. În total, au avut loc 24 de confruntări, adică fix o treime din cât mai era în program. 

Drepturile TV, principala sursă de venit

De ani buni, Liga 1 e dependentă de banii televiziunilor. Procentul pe anul fiscal 2019, reprezentat de sumele plătite de televiziuni, este de 35%. Nicio altă sursă nu depășește 23%. În schimb, rețeta din bilete la meciuri e aproape nesemnificativă, de numai 6%!

Defalcarea și ponderea veniturilor în Liga 1

SURSA SUMA (euro) PROCENT
Drepturi TV  25.000.00035%
Bonusuri UEFA  16.400.00023,5%
Sponsorizări 16.300.000 23%
Venituri autorități locale 4.700.000 7%
 Bilete  3.900.0006%
 Alte venituri 3.600.000 5,5%

FOTO Imagini tari din CFR Cluj - Craiova

+31 FOTO

VIDEO Bogdan Stelea despre tensiunile cu patronul Hagi: „Are un stil dictatorial, dar asta i-a adus succes”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Situație haotică la Dinamo! Jucătorul a aflat la LPF că echipa nu i-a prelungit contractul + ce i-a cerut Bălănescu

Opinie dură a lui Dan Udrea: Și arbitrii au impresari? Prestația lui Petrescu de la Iași - Hermannstadt a adus aminte de Cooperativa din arbitraj

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
1923rapidgiulesti
1923rapidgiulesti  •  02 Iulie 2020, 15:56

Oare banii din pariuri,au fost primiti?

1000833093403035
Bolon Yokte  •  01 Iulie 2020, 23:16

Drepturile tv pt. Liga 1 trebuiau licitate!! Nu mînarite de LPF cu încredințare directă! S-ar fi obținut sume mult mai mari! Nu se incalcă legea că nu se face licitație la drepturile tv pt. liga 1??

valiza.epo
valiza.epo  •  01 Iulie 2020, 20:44
Postat de marcelclujnapoca pe 01 Iulie 2020, 20:41

Vrem 18 echipe in Liga 1 , nu vrem play+blaturi !!! Vrem 18 echipe in Liga 1 , nu vrem play+blaturi !!!

Tu vrei sa dispara fcsb?!?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează