FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRI

Se schimbă regula henţului în careu » Ce instrucţiuni au primit arbitrii români legat de jocul cu mîna în propria suprafaţă de pedeapsă

Conform noii reguli, Bourceanu se apără corect, nu însă şi Prepeliţă, Rusescu, Nikolici şi Gardoş
Conform noii reguli, Bourceanu se apără corect, nu însă şi Prepeliţă, Rusescu, Nikolici şi Gardoş

Articol de GSP - Publicat luni, 25 februarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 25 februarie 2013 10:07

Kyros Vassaras le-a arătat lui Tudor şi compania de ce trebuie acordat penalty chiar şi atunci cînd un fotbalist nu joacă în mod voit balonul cu mîna în propriul careu.

În ultimele 15 etape din actualul campionat, una dintre cele mai controversate reguli introduse în arbitraj în ultimii ani se schimbă din nou. E vorba despre sancţionarea cu lovitură de pedeapsă atunci cînd un fotbalist joacă în mod voluntar mingea cu mîna în propria suprafaţă de pedeapsă.

La cursul de instruire, care a avut loc săptămîna trecută, arbitrilor din Liga 1 le-a fost predată o lecţie de către grecul Kyros Vassaras, care va avea şi rol de colaborator şi consultant al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Lecţia, susţinută de imagini video cu zeci de faze, a avut darul de a aduce modificări modului în care trebuie judecate momentele în care un jucător comite henţ în careu.

Marea noutate constă în faptul că vor fi situaţii în care se va acorda penalty chiar şi atunci cînd un fotbalist nu joacă în mod voluntar balonul cu mîna. Cînd anume? Vassaras a fost clar: "De exemplu, cînd se execută o lovitură liberă din preajma careului, zidul stă în propria suprafaţă de pedeapsă. Unii jucători, chiar dacă se întorc cu spatele în momentul execuţiei, fie îşi desfac braţele, fie ridică mîinile sau îşi lasă cotul în exteriorul corpului. Dacă mingea se opreşte în braţul lor, ei fiind cu spatele, e clar că nu au intenţionat să atingă mingea cu mîna, însă se va acorda lovitură de pedeapsă deoarece dacă ei sînt şmecheri, atunci trebuie sancţionaţi".

Altă regulă: fără "galben" la orice henţ
O altă noutate prezentată de Vassaras arbitrilor români e cea legată de unele faze în care jucătorii nu vor mai fi avertizaţi automat cu cartonaş galben atunci cînd comit henţ. "Dacă e o fază undeva în lateral şi un fotbalist comite henţ, fără a opri o acţiune promiţătoare de atac, atunci, chiar dacă echipa lui e sanţionată cu lovitură liberă directă, el nu va primi avertisment. Va încasa «galben» doar dacă mingea ar fi ajung în mod clar la un coechipier al celui care a pasat", a dezvăluit unul dintre "centralii" prezenţi la curs.

Vasluiul a primit un astfel de penalty
La meciurile din cupele europene noua regulă a fost impusă încă de la începutul acestui sezon, iar o echipă din România a beneficiat de un penalty. La partida FC Vaslui - Fenerbahce 1-4, la scorul de 1-1, "centralul" rus Serghei Karaşev a acordat penalty pentru moldoveni după ce mingea şutată din lovitură liberă de un vasluian s-a oprit în cotul unui fotbalist turc aflat în zid, dar care era întors cu spatele.

"Un jucător care îşi deschide cotul foarte mult, automat îşi măreşte suprafaţa corpului cu care poate bloca mingea şi chiar dacă nu joacă balonul cu mîna intenţionat, trebuie acordat penalty" (Kyros Vassaras, la cursul de instruire al arbitrilor)

1890 e anul în care irlandezul McCrum William a solicitat introducerea penalty-ului în jocul de fotbal, iar după un an, pe 2 iunie 1891, International Board a acceptat propunerea

53 de goluri au fost marcate din penalty în Liga 1 în turul prelungit de campionat, care a cuprins 19 etape, ceea ce înseamnă mai bine de 10 la sută din totalul golurilor marcate (501)

ALTE 3 TEME PENTRU ARBITRI

1. Trucuri pentru sistemul de comunicare
Un fost arbitru european, Joseph Marko, le-a prezentat românilor o temă asupra căreia UEFA pune mare preţ: modul de comunicare al brigăzii prin intermediul sistemului cu mircofoane şi căşti. "Ca să nu vorbiţi unul peste celălalt, întotdeauna «centralului» îi va vorbi arbitrul care îi e cel mai aproape, ca loc, în acel moment. Apoi, trebuie mesaje scurte, gen «henţ», «penalty», «galben», nu de genul «mie mi se pare că jucătorul X...»", le-a spus Marko.

2. "Gîndiţi, nu decideţi mecanic!"
Cel care s-a ocupat de implementarea Convenţiei arbitrilor în România, neamţul Wilfried Heitmann, le-a atras atenţia "centralilor" români asupra modului în care iau deciziile: "Nu gîndiţi mecanic, vedeţi faza şi imediat să vă repeziţi să dictaţi ceva. Nu, nu faceţi mecanic, gîndiţi, gîndiţi, gîndiţi! Cheia arbitrajului aici e, dacă puteţi face acest lucru, să gîndiţi repede, înainte de a da o decizie".

3. Psiholog pentru emoţii şi nervi
La curs au fost aduşi şi doi psihologi. Aceştia au avut ca temă "cum trebuie ţinute în frîu emoţiile, iritările şi ieşirile nervoase". "Ca arbitru n-ai voie să fii nervos, n-ai voie să ai ieşiri nervoase la adresa unui jucător sau antrenor, trebuie să ştii să te stăpîneşti, iar psihologii ne-au vorbit în ce mod poţi rămîne echilibrat şi calm", a explicat unul dintre arbitri.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
florinch
florinch  •  03 Martie 2013, 13:16
Postat de doru5 pe 25 Februarie 2013, 11:04

Stie mai multe decat crezi.... sezonul trecut , la FCM Targu-Mures - Dinamo a stiut sa intoarca capul smechereste la o faza fixa in careul dinamovist. Un jucator dinamovist i-a pus piedica pus si simplu lui Ghionea acesta a cazut , iar Tudor care era perfect plasat a intors brusc capul , sa para ca nu a vazut faza...... In acelasi meci a acordat penalty pentru Dinamo , la o cazatura spectaculoasa a lui Danciulescu....

Sa stii ca ai dreptate.Toate penaltiurile primite de Dinamo au fost acordate eronat sau foarte usor de catre arbitrii,numai cele acordate stelei au fost 100% corecte,plus ca Steaua este privata de cel putin 7-8 penaltiuri pe sezon.De fapt in campionatul romanesc nu conteaza decat Steaua,celelalte sunt doar ca sa poata sa existe campionatul.Ce daca de cativa ani Steaua s-a zbatut in anonimatt,cele care au iesit campioane atunci au fost nemerituase.

bazileon
bazileon  •  25 Februarie 2013, 18:49
Postat de doru5 pe 25 Februarie 2013, 11:04

Stie mai multe decat crezi.... sezonul trecut , la FCM Targu-Mures - Dinamo a stiut sa intoarca capul smechereste la o faza fixa in careul dinamovist. Un jucator dinamovist i-a pus piedica pus si simplu lui Ghionea acesta a cazut , iar Tudor care era perfect plasat a intors brusc capul , sa para ca nu a vazut faza...... In acelasi meci a acordat penalty pentru Dinamo , la o cazatura spectaculoasa a lui Danciulescu....

Fii serios, dom'le!

kily
kily  •  25 Februarie 2013, 14:34

d'aia l'au bagat si pe bombonel la tratament naturist, caci era smecher... interesanta explicatie ptr acordarea unui penalty

Vezi toate comentariile (22)
Comentează