FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI

Sînmărtean s-a liniştit după operaţia la sîn a soţiei sale: ”Maria nu are cancer”

Soţia lui Sînmărtean avea un chist apărut din cauza alăptării
Soţia lui Sînmărtean avea un chist apărut din cauza alăptării

Articol de , - Publicat sambata, 21 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 ianuarie 2012 22:17

Maria Sînmărtean, 29 de ani, a trecut ieri printr-o intervenţie chirurgicală care a durat numai 15 minute, la Institutul Oncologic din Cluj.

Lucian Sînmărtean a primit o veste extraordinară. Soţia lui e bine! Medicii de la Institutul Oncologic Cluj, care au operat-o ieri dimineaţă la sîn pe Maria Rus Sînmărtean, l-au asigurat că problemele depistate nu sînt de natură cancerigenă.

Mijlocaşul de 31 de ani a explicat pentru GSP: "Doctorii mi-au spus că a fost vorba doar despre un chist mamar apărut din cauza alăptării. Intervenţia a fost destul de simplă şi a durat doar 15 minute. Maria se simte bine, dovadă că a şi părăsit spitalul la cîteva ore după operaţie. Peste noapte am rămas la Cluj, iar sîmbătă vom ajunge acasă, la Bistriţa".

Ştia de două luni
Apropiaţii fotbalistului au povestit coşmarul prin care a trecut împreună cu soţia lui: "Lucian s-a liniştit acum. A fost foarte îngrijorat cînd soţia l-a anunţat că are probleme la sîn şi trebuie să meargă de urgenţă la spital. Au trăit cîteva zile sub o tensiune fantastică pînă cînd medicii i-au anunţat că natura chistului nu este malignă".

"Tricolorul" a precizat că soţia ţinea situaţia sub control: "Maria depistase problema în urmă cu o lună şi jumătate-două". Maria Sînmărtean a ajuns însă la Institutul Oncologic Cluj abia joi seară, exact ziua în care aceasta a împlinit 29 de ani. Cei doi sînt căsătoriţi din 2010 şi au împreună o fetiţă de 1 an şi 6 luni, Natalia.

Cum află natura chistului
Un medic oncolog, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a explicat pentru cititorii Gazetei cum se procedează pentru a se afla dacă un chist mamar e de natură benignă sau malignă: "Dacă examenele anterioare relevă prezenţa unui nodul pe sîn, se poate interveni chirurgical pentru o biopsie. O bucată de ţesut poate fi examinată imediat, microscopic, aşa numitul examen anatomopatologic, care poate oferi rezultate destul de exacte. Alte elemente din ţesutul prelevat sînt însă examinate patologic în timp, în diverse condiţii. Sînt făcute mai multe teste, iar răspunsul final este obţinut de medici abia în 2-3 saptămîni".

Maria e recordmenă României la ştafetă 4x400m
Soţia lui Sînmărtean a fost atletă de performanţă, fiind sprinteră în lotul olimpic al României în perioada 2000-2007. În 2004, la CM indoor, de la Budapesta, ştafeta de 4x400m, în componenţa Ionela Tîrlea, Maria Rus, Alina Rîpanu şi Angela Moroşanu, obţinea medalia de bronz cu un timp, 3:30:06, care e şi acum recordul naţional al probei. Ulterior, la JO 2006, Atena, Maria a mai obţinut un loc 6 în proba de 400 m. În acelaşi an a primit titlul de maestru emerit al sportului. O operaţie suferită la genunchi i-a pus însă capăt carierei sportive. Acum este director adjunct la CSM Bistriţa, unde a şi activat ca atletă.

Ce este chistul mamar

Chistul mamar este un sac plin cu lichid, care la palpare se simte de consistenţa unei boabe de strugure moale cu diametru între 2,5 şi 5 cm. Sînt frecvente la femeile între 30-40 de ani şi nu necesită tratament decît în cazurile în care este foarte mare, dureros sau deranjează. Extragerea lichidului din chist poate ameliora simptomele.

”Naţionala” pleacă azi în Antalya

Lucian Sînmărtean va mai rămîne cîteva zile alături de soţia lui. Mijlocaşul ratează astfel prezenţa la "naţională", care s-a reunit aseară, la Mogoşoaia, pentru a pleca astăzi în stagiul de pregătire din Antalya. În primele trei zile, Victor Piţurcă are programate cîte trei antrenamente, primul cu noaptea-n cap, de la 7:30. Primul amical, cu Turkmenistan, vineri, la Belek, de la ora 19:00.

"Un chist mamar, nodul cum se mai numeşte, e o tumoare benignă. Se extirpă nodulul şi totul e în regulă. Dacă e un chist malign, asta înseamnă cancer la sîn. Atunci se scoate o bucată mai mare din sîn, în jurul respectivei zone. Pacientul urmează apoi o schemă de tratament stabilită de oncolog. Poate fi vorba de radioterapie sau de citostatice" (specialist oncolog)

"Am ţinut legătura cu Sînmărtean şi cu soţia lui înainte şi după intervenţia medicală. Totul e în regulă. Lucian s-a liniştit, în cîteva zile se va alătura echipei în cantonamentul de la Poiana Braşov" (Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează