FOTBAL  »  Superliga  »  DILEMĂ

Stagiul montan e învechit? ”Naţionala” Franţei îl face constant din 1997 încoace

Prezența ”cocoșilor” în munți a devenit un obicei de 15 ani +17   FOTO
Prezența ”cocoșilor” în munți a devenit un obicei de 15 ani

Articol de GSP - Publicat sambata, 14 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 14 ianuarie 2012 15:00

Una dintre marile controverse ale acestei perioade îl reprezintă cantonamentul la munte.

Subiectul a pornit de la Steaua, unde Ilie Stan a decis să reinstaureze stagiul din Poiana Braşov pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice a jucătorilor săi. Ideea a fost repede combătută. ”Ne-am întors în timp. Este un sistem vechi. Nu mai există nicăieri. S-a renunţat la el de zeci de ani”, au sunat criticile. Printre contestatari se numără şi MM Stoica.

Nu toată lumea a abandonat însă această metodă. Încă există excepţii. Una, nu oarecare. Reprezentativa Franţei s-a obişnuit să efectueze periodic pregătire montană. Sistemul a fost instaurat din decembrie 1997 de către selecţionerul de atunci, Aime Jacquet. Metoda a prins, fiindcă în anul următor ”cocoşii” au ieşit campioni mondiali.

Vezi mai jos o galerie foto cu internaţionalii francezi la Tignes.

Pornind de aici, următorii antrenori de pe banca Les Bleus au continuat tradiţia. Inclusiv controversatul Raymond Domenech, care, de pildă, şi-a dus oamenii la zăpadă cu doar cîteva săptămîni înaintea Mondialului din 2010 (eşecul campaniei a fost cauzat de certurile din lot, nu de pregătirea jucătorilor). Mai departe, actualul selecţioner Laurent Blanc a fost cu Benzema şi ceilalţi la munte vara trecută. Şi nimeni, mai ales că s-a putut merge cu familiile, nu a strîmbat din nas. Fie că s-a numit Deschamps, Zidane, Trezeguet, Henry, Ribery ori Benzema.

Fără excepţie, stagiul s-a făcut în acelaşi loc. Este vorba de Tignes, o staţiune situată la  circa 2.100 DE METRI ALTITUDUINE. Acolo fotbaliştii au alergat, s-au antrenat cu mingea, s-au plimbat cu bicicletele, au făcut trasee prin păduri şi expediţii pe schiuri spre crestele munţilor, cu raniţe în spinare. Totul combinat cu momente de relaxare, precum şedinţe de tir.

Vezi mai jos un video cu ce au făcut şi ce au spus ”cocoşii” despre pregătirea montană.

Cum explică francezii alegerea lor? ”O perioadă de pregătire la munte contribuie foarte mult la oxigenarea corpului şi la ameliorarea condiţiei fizice. Cu un program adecvat, organismul se curăţă, capătă rezistenţă şi forţă”, a susţinut preparatorul fizic Robert Duverne. Alt specialist, Jean-Pierre Paclet, a găsit încă un aspect pozitiv: ”Jucătorilor le vine greu înfruntînd condiţii aşa ostile, însă se ajută unii pe alţii mai mult decît de obicei. Spiritul de solidaritate funcţionează extraordinar, îi învaţă pe toţi să fie mai buni, mai implicaţi. De cîştigat au ei, dar mai ales echipa”.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (37)
1745flo
1745flo  •  14 Ianuarie 2012, 23:51

cata procupare ati avut sa gasiti alibi si sustinere pt "tehnicianul Iliesta". Dar vreo carte la el, nu stiti daca si-a luat?

t_valyk
t_valyk  •  14 Ianuarie 2012, 19:30

Si sa nu uitam ca pana de curand la nationala Frantei se juca pe baza de horoscop si alinierea planetelor. Putem adopta si metoda asta de la ei, mai ales ca avem ghicitoare la greu, una mai talentata ca alta. Sa se faca concurs de ghicitoare, care ghiceste echipa la care se gandeste ciobanul sef este angajata.

t_valyk
t_valyk  •  14 Ianuarie 2012, 19:22

Articol de amator. Francezii au facut un fel de team-building, vara. Oxigenare, relaxare cu pastrarea conditiei fizice. Pe cand ai nostri alearga pana cad jos la minus 10 grade. Pai ei abia nimereau mingea pana acum, dupa ce o tin ascunsa in dulap inca o luna sigur or sa aiba o tehnica de invidiat. Si ne mai miram de ce sare mingea din ei ca din gard. Ilie ar putea sa ii invete ce se face cu obiectul muncii ca abia am scapat de Balanel.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează