FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Miza titlului e imensă pentru Gigi Becali: traseu incredibil în cupele europene dacă FCSB devine campioană

Dacă va deveni campioană, FCSB are şanse foarte mari de a ajunge măcar în grupele Conference League. În schimb, Farul nu va fi cap de serie în niciun tur preliminar.
Dacă va deveni campioană, FCSB are şanse foarte mari de a ajunge măcar în grupele Conference League. În schimb, Farul nu va fi cap de serie în niciun tur preliminar.

Articol de , , - Publicat miercuri, 17 mai 2023 00:00 / Actualizat miercuri, 17 mai 2023 09:48

Dacă va deveni campioană, FCSB are şanse foarte mari de a ajunge măcar în grupele Conference League. În schimb, Farul nu va fi cap de serie în niciun tur preliminar.

Farul - FCSB e finala luptei pentru titlu, iar miza pentru clubul patronat de Gigi Becali e una fantastică, dincolo de trofeul care i se va acorda campioanei. Marea provocare pentru FCSB este că în cazul în care ar câștiga titlul, atunci perspectiva participării în cupele europene ar fi una incredibil de accesibilă.

„Bombă” la CSA Steaua: instalat ca „interimar”, a doua zi după umilința cu Dinamo! Secretarul de stat a semnat ordinul
CSA STEAUA
„Bombă” la CSA Steaua: instalat ca „interimar”, a doua zi după umilința cu Dinamo! Secretarul de stat a semnat ordinul

În ciuda faptului că la startul viitorului sezon, roș-albaștrii nu vor mai beneficia de un coeficient mare, ca în anii precedenți, statutul de campioană i-ar deschide un drum ce, în mod normal, ar fi foarte ușor măcar până în grupele Conference League.

FCSB, cale liberă spre grupele Conference League 

Care odată accesate, ar însemna cel puțin 5 milioane de euro, cum s-a întâmplat în acest sezon, când fără să obțină mai mult de două puncte în grupe, s-a ales cu aproape 5 milioane de euro exclusiv din bonusurile UEFA.

4,8 milioane de euroa fost suma pe care FCSB a încasat-o de la UEFA, exclusiv pentru participarea în Europa în 2022-2023: bonusuri și cota de market pool

FCSB, în acest moment, e sigură de participarea în cupele europene, însă e o diferență mare între ceea ce o va aștepta pe continent, la vară, dacă va fi din postura de campioană sau dacă va fi vicecampioană.

Primul loc în Liga 1 înseamnă start în preliminariile Champions League, din turul 1. Ratarea titlului ar duce-o pe trupa lui Pintilii în Conference League, în turul 2.

Trei avantaje pentru FCSB 

Postura de campioană înseamnă, aproape în orice variantă de traseu european, garanția, în proporție de cel puțin 90%, că va ajunge măcar în grupele celei de-a treia competiții. Postura de campioană oferă un traseu complet diferit și infinit mai accesibil decât cel care ar urma după pierderea campionatului.

Sunt TREI imense avantaje cu titlul câștigat:

  1. Există măcar o plasă de siguranță, dacă nu chiar două, în cazul unui eșec. De exemplu, dacă FCSB ar fi eliminată în chiar turul 1 din UCL, ar continua în turul 2 din Conference. Dacă ar trece de turul 1 din Ligă, atunci ar avea încă două "vieți": orice ulterioară eliminare din UCL ar trimite echipa în Europa League, unde alt eșec ar coborî-o până în Conference League. Comparativ, o echipă care intră direct în preliminariile Conference va fi eliminată din Europa la prima "dublă" pierzătoare. 
  2. Două tururi trecute în UCL garantează cel puțin prezența în grupele Conference League. 
  3. Orice eliminare în UCL, chiar și în turul 1, i-ar garanta un parcurs ulterior în care ar întâlni exclusiv echipe campioane, dar din țări care nu înseamnă mare lucru în Europa. Exact cum s-a întâmplat cu CFR în acest sezon: după ce a fost scoasă de Pyunik, a întâlnit 3 campioane, dar din țări mici: Andorra, Belarus, Slovenia.

Cum ar arăta vara europeană pentru FCSB în cazul în care ar câștiga campionatul și previziunile GSP

  • În turul 1 din UCL, FCSB ar fi 100% cap de serie. Doar două formații ar fi de evitat, deși și în fața lor, FCSB ar fi favorită: Rakow, campioana Poloniei, și Hacken, campioana Suediei. În rest, formații amuzante, gen Struga (Macedonia), Swift (Luxemburg), Larne (Irlanda de Nord), Urartu (Armenia), Hamrun (Malta). 
  • În turul 2, FCSB nu va mai fi cap de serie, iar lista conține 10 adversare. 5 sunt grele: Dinamo Zagreb, Galatasaray, Copenhaga, Ferencvaros și Qarabag. Alte 3 sunt medii: Molde, Ludogoreț și Slovan, iar două ușoare: BATE Borisov și Sheriff Tiraspol
  • Tragerea la sorți pentru turul 3 se va face înainte de disputarea turului 2, astfel că FCSB ar putea să fie în urna capilor de serie, condiția fiind să joace în turul 2 cu o echipă care se află între primele 6 ca punctaj. Iar varianta ideală e Slovan Bratislava. În această situație, în turul 3, FCSB ar putea evolua cu grupări precum BATE, Sheriff, Molde sau Ludogoreț, de care, dacă ar trece, ar juca play-off de UCL, care înseamnă 5 milioane de euro garantați, dar și prezența sigur în grupele Europa League, alți 3,7 milioane de euro antamați! Chiar și dacă ar prelua coeficientul unui favorit, dacă ar avea ghinion la tragere ar putea da peste grupări tari: AEK Atena și Sparta Praga!
            * au fost luate în calcul situațiile din prezent în campionatele din Europa, în multe dintre ele lupta la titlu nefiind încă decisă

VARIANTA CEA MAI UȘOARĂ PENTRU FCSB:

  • Turul 1 Champions League: Lincoln (Gibraltar) - calificare 
  • Turul 2 Champions League: Slovan Bratislava (Slovacia) - calificare 
  • Turul 3 Champions League: BATE Borisov (Belarus) - calificare 
  • Play-off Champions League: Copenhaga - eliminare 
  • CONCLUZIA: FCSB ar juca în grupele Europa League

VARIANTA MEDIE

  • Turul 1 Champions League: Balkani (Kosovo) - calificare 
  • Turul 2 Champions League: Molde (Norvegia) - calificare 
  • Turul 3 Champions League: Ferencvaros (Ungaria) - eliminare 
  • Play-off Europa League: Astana (Kazahstan) 
  • CONCLUZIA: FCSB ar juca în grupele Europa League dacă ar trece de Astana și în grupele Conference League dacă ar fi eliminată de Astana

VARIANTA CEA MAI GREA

  • Turul 1 Champions League: Rakow (Polonia) - calificare 
  • Turul 2 Champions League: Galatasaray (Turcia) - eliminare 
  • Turul 3 Europa League: Maccabi Haifa (Israel) - eliminare 
  • Play-off Conference League: Dinamo Tbilisi (Georgia) - calificare 
  • CONCLUZIA: FCSB ar juca în grupele Conference League

Ce se întâmplă dacă FCSB e eliminată în primul tur din UCL

S-ar afla fix în situația CFR-ului din vara trecută, când a pierdut cu Pyunik Erevan. Dacă ar fi scoasă din UCL după prima "dublă", FCSB ar merge direct în Conference League, în turul 2, de unde ar începe un parcurs exclusiv pe ruta unor echipe campioane care sunt eliminate, ca și ea, fie din Liga Campionilor, fie ulterior din Europa League. Și traseul ulterior ar fi așa:

  • Turul 2 Conference League: Zrinjski (Bosnia)
  • Turul 3 Conference League: Buducnost (Muntenegru) 
  • Play-off Conference League: Olimpija Ljubljana (Slovenia).

Traseul ar fi accesibil și calculul hârtiei ar spune că FCSB ar trebui să acceseze grupele Conference. De fapt, așa a făcut și CFR. După ce a pierdut cu campioana Armeniei, a avut 3 "duble" la îndemână în Conference League și s-a calificat de fiecare dată: 3-0 și 1-1 cu Inter D'Escaldes (Andorra), 0-0 și 1-0 cu Șahtior Soligorsk (Belarus), 0-0 și 1-0 cu Maribor (Slovenia).

Cum ar arăta parcursul european pentru FCSB în Conference League, dacă va rata titlul

Coeficientul cu care va participa FCSB în viitoarea ediție va fi de 11.000.

  • În Conference League ar intra în turul 2, unde ar fi cap de serie, singurele amenințări din urna outsiderilor fiind nume precum Pogon (Polonia), Viborg (Danemarca), Lugano (Elveția), Demirspor (Turcia). În rest, o mulțime de echipe accesibile și foarte accesibile. 
  • Apoi, în turul 3, FCSB ar fi tot în urna favoritelor, iar pericolele ar fi: Aris Salonic (Grecia), Hajduk Split (Croația), Austria Viena (Austria). 
  • În play-off, FCSB ar pierde statutul de cap de serie, postură din care i-ar fi aproape imposibil să acceseze grupele. Din lista posibilelor adversare, cele mai ușoare s-ar numi Bodo Glimt (Norvegia), Maccabi Tel Aviv (Israel) sau Viktoria Plzen (Cehia). Restul echipelor sunt de coșmar efectiv: Tottenham, Bayer Leverkusen, Atalanta, Lille, Fenerbahce, FC Bruges, PAOK Salonic, Dinamo Kiev.

Farul nu va fi cap de serie

Cu un coeficient de 4.100, Farul nu va fi în urna favoriţilor în niciun tur, în nicio competiţie. Nici în turul 1 al Ligii Campionilor, nici în turul 2 al Conference League. FCSB are un coeficient de 11.000. 

Ce bonusuri oferă UEFA

Miza titlului e imensă pentru Gigi Becali: traseu incredibil în cupele europene dacă FCSB devine campioană

1,7 milioane de euroau fost încasările FCSB din bilete la cele 6 meciuri disputate acasă în Europa în acest sezon: cu Saburtalo (25.000 de fani), cu Dunajska Streda (41.000), cu Viking (30.000), cu Anderlecht (30.000), cu Silkeborg (10.000) și cu West Ham (20.000)

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

„Apocalipsa” la Steaua! Daniel Oprița face un anunț dezarmant: „Mai rămân doar patru jucători”

Mihai Stoica a intervenit după atacul lui Hagi la adresa lui Târnovanu: „Introducerea am făcut-o pentru cei care îmi solicită să răspund”

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (56)
viktorrush
viktorrush  •  21 Mai 2023, 19:22
Postat de DanielAndrews pe 18 Mai 2023, 16:30

traseu incredibil cu siguranta va fi. Necunoscuta in toata ecuatia este de la cine mai poate lua un 10-0.

pai de la nimeni,nu a luat niciodata 10-0 de la cineva in preliminari,sau cand au jucat cu titularii. farul in schimb a luat in preliminari vreo 7-0 sau ceva de genul asta la ulitma lor prezenta acolo.

DanielAndrews
DanielAndrews  •  18 Mai 2023, 16:30

traseu incredibil cu siguranta va fi. Necunoscuta in toata ecuatia este de la cine mai poate lua un 10-0.

vichart
vichart  •  18 Mai 2023, 15:19
Postat de VanBasten pe 18 Mai 2023, 05:28

Când nu ai demnitate poți sa iei și 20 intr-un meci, ca la divizia județeană. Doar tot pe ultimul loc ești și viata merge înainte. Raman lacrimile de frustrare ale portarului încasator.

pai el a fost singurul titular,de aia probabil a fost frustrat. dar am sacrificat 2 meciuri in grupe care la final nu au contat pentru a castiga campionatul. eu spun ca s-a meritat. nu primesti mai multi sau mai putini ban bani daca pierzi in grupe cu 1 sau sau cu 4-0. a lua real madrid,barcelona,bayern in ucl 5,6 sau 7 goluri si nu s-a intamplat nimic,au mers mai departe si au castigat ucl in alt an.

Vezi toate comentariile (56)
Comentează