FOTBAL  »  NATIONALA  »  AGITAŢIE PE BANCA TEHNICĂ

Al Ittihad nu plăteşte clauza » Victor Piţurcă s-a înţeles cu saudiţii, dar aceştia au refuzat să negocieze cu FRF

Articol de , - Publicat miercuri, 10 septembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 09 septembrie 2014 23:04

Ieri, după discuţia cu şeful de la Casa Fotbalului, selecţionerul a negociat cu saudiţii la Intercontinental, dar nu s-a ajuns la un rezultat din cauza prevederilor contractuale ale tehnicianului cu FRF

Ieri, după ora 17:00, cînd întîlnirea dintre Victor Piţurcă şi emisarii de la Al Ittihad se încheiase de ceva timp, conducătorii de la FRF aşteptau un răspuns din partea selecţionerului. Aşa stabiliseră la întîlnirea anterioară, de după-amiază, de la Casa Fotbalului.

Zvonurile brăzdau eterul: "Pleacă!", "Nu mai pleacă!". În jurul orei 18:30 părea că s-a lămurit. În urma discuţiilor cu arabii, la Intercontinental, saudiţii au crescut potul pentru Piţurcă şi sfaff-ul său, de la 3,5 milioane de euro la 4 milioane de euro anual. Dar refuză să plătească şi clauza de 1,4 milioane de euro pe care Piţi e obligat s-o returneze către FRF! Blocaj total.

Şi totuşi, Piţurcă a întîrziat să sune la FRF, să dea un răspuns clar, dacă rămîne la "naţională" sau pleacă la Al Ittihad. Tragerea de timp funcţionează nu doar în iarbă, ci şi la tratative!

Întrebările din aer
A fost finalul unei zile începute în linişte la Casa Fotbalului, unde, în jurul orei 10:00, pluteau în aer întrebările, "Pleacă Piţi?", "Cînd vine să vorbească cu Burleanu?". Doi dintre colaboratorii selecţionerului, secundul Eugen Neagoe şi directorul sportiv Ovidiu Costeşin, erau acolo de la prima oră. Se amuzau despre zvonurile cu privire la plecarea lor iminentă în Arabia Saudită, la Al Ittihad.

A venit la Casa Fotbalului la 13:05
Se aude că în jurul orei 13:00 urmează să sosească selecţionerul. Între timp, cei doi, Neagoe şi Costeşin, au părăsit sediul FRF. La 13:05, Piţurcă îşi face apariţia la Casa Fotbalului, într-un Range Rover negru, cu inconfundabila terminaţie "PIV" la numărul de înmatriculare. Nu conduce el, ci un prieten. Urcă direct la Răzvan Burleanu, la etajul doi.

Parcă ostentativ, Piţi s-a aşezat cu spatele la geamul exterior, care dă spre intrarea în Casa Fotbalului, unde presa se adunase deja. Din cînd în cînd, selecţionerul gesticulează larg. După o oră şi 11 minute, şi-a luat sacoul pe umăr şi a ieşit din birou, semn că discuţia s-a încheiat.

Ori toţi banii, ori rămîne
Surse neoficiale susţin că, la întîlnirea cu Burleanu, Piţurcă ar fi avansat ideea de a nu mai plăti nimic din banii pe care urma să-i dea federaţiei: clauza de reziliere - 500.000 de euro, indemnizaţia pe doi ani - 800.000 de euro, plus salariul lunar, diurnele şi alte prime de meci pînă la finalul contractului, scadent pe 16 noimbrie 2016 - alţi 100.000 de euro. În total, conform contractului publicat pe mediafax.ro, 1,4 milioane de euro!

Burleanu a insistat să se respecte contractul, au urmat negocieri, dar noul şef de la FRF a rămas pe poziţie: "Dacă era invers, noi am fi respectat contractul. Aşa rămîne şi în cazul nostru!".

Cu acest răspuns, Piţi a plecat de la Casa Fotbalului la 14:53. Şi-a privit ceasul, după ce a îmbrăcat sacoul, din mers. "Nu pot să vă spun nimic, vorbiţi cu preşedintele Burleanu", s-a apărat de microfoane. "Mai sînteţi selecţioner?". "Eu zic că da!".

Se grăbea să ajungă la Intercontinental, acolo unde îl aşteptau pentru discuţia finală reprezentanţii de la Al Ittihad. La întîlnire ar fi luat parte şi Grigore Sichitiu, cel care, cu 9 ani în urmă, îl seconda pe Iordănescu tot la Al Ittihad. Fostul conducător rapidist cunoaşte foarte bine limba arabă. Iar Piţi avea un termen limită din partea conducerii FRF, pînă la sfîrşitul zilei, să dea un răspuns ferm.

Federaţia ar vrea să continue colaborarea
În acelaşi timp, pe frf.ro apărea un comunicat în care se confirma întîlnirea lui Burleanu cu Piţurcă şi se preciza: "Întîlnirea a avut menirea de a clarifica situaţia la nivelul conducerii tehnice a echipei naţionale, în urma ofertei pe care domnul Victor Piţurcă o are din partea clubului Al Ittihad. Federaţia Română de Fotbal doreşte să continue colaborarea cu antrenorul Victor Piţurcă, conform contractului aflat în derulare, în vederea asigurării condiţiilor optime pentru prima reprezentativă în preliminariile Euro 2016".

90 de minute cu arabii şi fuga prin Cazino
La Intercontinental, Piţurcă a ajuns puţin după ora 15:00. A stat la discuţii cu reprezentanţii lui Al Ittihad vreme de 90 de minute. Apoi şi-a trimis şoferul să abată atenţia presei, iar el a ieşit pe la cazinoul hotelului, tocmai să nu mai discute cu jurnaliştii.

La două minute, Lucian Ionescu, fostul purtător de cuvînt de la Rapid, alături de un personaj ce părea arab, corpolent, cu barbă, dar îmbrăcat în haine europene, au părăsit şi ei hotelul. "Mă faceţi să rîd. Era un prieten de-ai mei, român, cît se poate de bucureştean. O să-i spun să-şi radă barba!", a comentat, amuzat, Lucian Ionescu.

Deranjat de negocierile de la Mogoşoaia
Cu ocazia reunirii lotului de la Mogoşoaia, pentru partida cu Grecia, între conducătorii FRF şi jucători a avut loc o discuţie pentru stabilirea primelor şi a altor aspecte financiare pentru aceste preliminarii. Atunci, fotbaliştii şi-au negociat singuri drepturile, obţinînd 1.000 de euro pentru punctul cucerit, creşterea diurnelor de la 100 de euro la amical şi 200 la oficial la 200, respectiv 300 de euro. În plus, jucătorii urmează să împartă 3,3 milioane de euro, în caz de calificare, din cele 6 milioane de euro cît ar reveni FRF din drepturile TV.

Toate aceste negocieri nu au vizat însă şi staff-ul tehnic, lucru care l-a nemulţumit pe Piţurcă. Elevii săi au plecat în acea seară la restaurant, în Herăstrău, iar selecţionerul a rămas la discuţii cu Burleanu şi Chivorchian. Atunci i s-ar fi părut lui Piţi că şefii FRF îl şicanează, aceştia susţinînd că nu au bani să mărească şi drepturile staff-ului său: "Nu mai avem resurse! Atît putem!".

"Sînt în negocieri avansate cu arabii"
Va fi fost pentru selecţioner semnalul că stă pe nisipuri mişcătoare. Şi-l va fi împins o dată în plus către încercarea de a pleca la Al Ittihad. Deocamdată însă, mirajul milioanelor din deşert stă în doi oameni: şeicul şi Burleanu.

Primul ar trebui să accepte plata unei clauze de 1,4 milioane de euro sau celălalt să fie de acord cu diminuarea ei. Nu e exact ce-i place lui Piţi, dar dansul între tabere a fost sportul său preferat pe ziua de ieri, cu o concluzie intermediară, rostită la DigiSport: "Sînt în negocieri avansate cu arabii"!

"Noi l-am vrut la club pe Piţurcă, am oferit 500.000 de euro ca să-i dea drumul. Dar, în acest moment, am întrerupt tratativele, discutăm cu altcineva. Ne-am răzgîndit pentru că Piţurcă are acea clauză în contract. Nu ştiam de ea, am fost surprinşi. Nu dorim să negociem cu federaţia română. Ne înţeleseserăm cu Piţurcă, i-am acceptat toate condiţiile. El voia doi jucători români"
Ibrahim Al Balwi, preşedintele Al Ittihad, la sport.ro la ora 21:45

"N-am fost la nici o întîlnire, n-am vorbit cu nimeni. Dacă Piţurcă mă sună şi are nevoie de mine, probabil că m-aş duce. Depinde însă de multe lucruri. Să vedem!"
Grigore Sichitiu

"Prin această clauză am încercat să-l ţin patru ani legat pe Piţurcă de echipa naţională! E greu să găseşti selecţioner în fiecare zi"
Mircea Sandu, ex-preşedinte FRF

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (34)
adriann_
adriann_  •  10 Septembrie 2014, 17:25

Pe logica asta ar trebui sa-l punem pe Vadim presedinte, ca sigur nu-i asa de rau ca Hitler... Jeez...

adriann_
adriann_  •  10 Septembrie 2014, 17:23
Postat de torque07 pe 10 Septembrie 2014, 17:04

Norocul face parte din fotbal. A fost cand am avut ghinion a fost cand am avut noroc. Nu a facut nimic care sa ne faca de rusine. (vezi Razvanel) . Piturca e la nivel cu jucatorii, si altul mai bun momentan nu este.

Sigur ca norocul face parte din fotbal, dar NU E UN MERIT. Intelegi ideea? Nu poate fi considerata o realizare calificarea la baraj cand noi am obtinut-o cu bulan nefiresc. Iar a spune chestii gen 'altul ami bun nu e' te descalifica pur si simplu ca interlocutor intr-o discutie serioasa. Ai idee ce salariu avea Mandorlini la CFR? Ai idee ce a facut in ultimele 3 sezoane in Italia? Stai jos, nota 1. Piturca e un impostor nociv, care ne impiedica sa atingem macar potentialul maxim al acestor fotbalisti modesti pe care-i avem acum. Motivele sunt expuse clar ca lumina zilei in mesajele precedente. Iar faptul ca se poate si mai rau (Razvanel) e cel mai tampit pseudo-argument posibil.

torque07
torque07  •  10 Septembrie 2014, 17:04
Postat de adriann_ pe 10 Septembrie 2014, 16:53

100% romanesc e sa sustii un impostor care a facut echipa cu curul pentru un baraj la care ajunsese din greseala. Discutia despre selectia facuta gresit e cat se poate de obiectiva cata vreme nici un om sanatos la cap nu poate sustine ca Lobont, Cocis si B.Stancu aveau ce cauta pe teren in seara aia, in vreme ce jucatori ca Maxim sau Pantilimon frecau banca. Iar calificarea la baraj a fost un accident fericit: Turcia a jucat fara antrenor jumatate din campanie (cu Terim ne-a dat cu terenul in cap la Bucuresti) iar in finalul apoteotic Olanda a avut nevoie?de victorie in Turcia si s-a dus sa joace pe bune un meci care altfel ar fi fost de vacanta. A, sa mai zic de egalul dinUngaria?

Norocul face parte din fotbal. A fost cand am avut ghinion a fost cand am avut noroc. Nu a facut nimic care sa ne faca de rusine. (vezi Razvanel) . Piturca e la nivel cu jucatorii, si altul mai bun momentan nu este.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează