FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII EURO 2012

Constantin, Dinu, Iordănescu şi Piţurcă au plătit cu postul în situaţii chiar mai puţin critice » Fără scăpare

Mircea Sandu jonglează cu selecţionerii cum făcea Hagi pe vremuri cu mingea Foto: Alex Nicodim
Mircea Sandu jonglează cu selecţionerii cum făcea Hagi pe vremuri cu mingea Foto: Alex Nicodim

Articol de , - Publicat miercuri, 30 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 29 martie 2011 21:37

Mircea Sandu a mobilizat de fiecare dată Comitetul Executiv pentru a schimba selecţionerul în momentele de derută ale "naţionalei". Joi e o şedinţă informală la vîrful FRF pe marginea situaţiei lui Răzvan şi a echipei

Punctul critic în care a ajuns Răzvan Lucescu în actualele preliminarii seamănă cu situaţiile întîlnite la alţi patru selecţioneri, după Revoluţie: Gheorghe Constantin ('90), Cornel Dinu ('93), Anghel Iordănescu (2004) şi Victor Piţurcă (2009). Toţi ajunseseră în respectivele preliminarii în momente delicate, iar numitorul comun a fost demiterea, orchestrată de Mircea Sandu prin Comitetul Executiv.

Un Comitet Executiv care se va reuni şi în zilele următoare spre a hotărî soarta lui Lucescu jr. Va conta nu numai rezultatul din partida cu Luxemburg, ci şi jocul echipei. Joi, e fixată deja o întîlnire informală la vîrful federaţiei pentru a discuta pe larg situaţia reprezentativei.

Constantin demis după 0-3 cu Bulgaria
"Profesorul" Constantin a supravieţuit pe banca "naţionalei" numai la primele două partide din preliminariile pentru Euro '92: 1-2 în Scoţia şi 0-3 cu Bulgaria, acasă.

Proaspăt instalat în fruntea federaţiei, Naşu' l-a aruncat peste bord pe selecţioner, simţind că şansele de calificare la turneul final din Suedia sînt ca şi compromise încă din startul campaniei, după înfrîngeri în faţa principalelor rivale.

CE A URMAT
: Preliminarii ratate, cu Mircea Rădulescu pe bancă.

Dinu a plătit pentru 2-5 la Kosice
Povestea s-a repetat ad-litteram şi în cazul lui Dinu, sacrificat după un faimos Comitet Executiv, urmare a istoricului eşec de la Kosice: 2-5 cu Cehoslovacia.

Procuroru' a fost dat afară cu mare tam-tam, într-un moment în care şansele de calificare la World Cup '94 erau încă deschise. Şi mai mari decît sînt acum ale lui Lucescu jr. să ne ducă la Euro 2012!

CE A URMAT: Iordănescu a reuşit mai departe un parcurs fără greşeală şi i-a dus pe "tricolori" la cel mai faimos Mondial din istoria "naţionalei", în SUA.

Iordănescu dat afară pentru o remiză în Armenia
Nici Iordănescu n-a scăpat de "tratamentul Sandu". Pornise bine în calificările pentru Cupa Mondială din 2006, dar două rezultate slabe, consecutive, în deplasare l-au costat postul, în noiembrie 2004: 0-1 în Cehia şi 1-1 în Armenia.

Ultimul joc l-am disputat cu o echipă încropită din rezerve, pentru că au lipsit nu mai puţin de 12 oameni importanţi, suspendaţi sau accidentaţi! Amănuntul n-a contat, iar Iordănescu a plătit cu scaunul.

CE A URMAT: Piţurcă a ţinut vie speranţa calificării pînă în finalul preliminariilor, cu o victorie în Finlanda, 1-0, dar n-am putut termina grupa decît pe locul 3.

Piţi "curăţat" direct de Mircea Sandu
Ultimul episod s-a petrecut în urmă cu doi ani. Piţurcă a început dezastruos preliminariile pentru CM 2010, inclusiv cu un memorabil 0-3 contra Lituaniei, la Cluj, iar la jumătatea traseului spre Africa de Sud avea numai 4 puncte.

După 1-2 în Austria a venit demiterea, decisă de această dată unilateral de Mircea Sandu, căci Piţurcă nu acceptase în contractul său nici un fel de dependenţă faţă de Comitetul Executiv.

CE A URMAT: Răzvan Lucescu n-a mai putut salva calificările, în ciuda unui 1-1 reuşit pe Stade de France, contra "cocoşilor" lui Domenech.

9 selecţioneri au lucrat la echipa naţională de cînd Mircea Sandu se află în fruntea federaţiei, din '90: Iordănescu şi Piţurcă au avut cîte două mandate

5 ani a durat cel mai lung mandat al unui selecţioner sub Mircea Sandu: Iordănescu a condus "naţionala" în perioada '93-'98

"De fiecare dată cînd echipa naţională a intrat în cădere liberă, Mircea Sandu a folosit Comitetul Executiv pentru a schimba  selecţionerul. Răzvan va avea viaţă grea în primele zile după Luxemburg"
sursă GSP

Salvare pe filiere politice
Există în istoria recentă a "naţionalei" şi o situaţie în care selecţionerul a fost salvat într-un moment în care lucrurile păreau decise. Iar eroul e Iordănescu. Generalul îşi dăduse demisia după 2-5 acasă cu Danemarca, pe nisipul de pe fostul "Lia Manoliu" (martie 2003), înfrîngere suferită în preliminariile lui Euro 2004. A rămas totuşi în funcţie încă 20 de luni ,după ce situaţia s-a calmat în relaţia cu Mircea Sandu ca urmare a unor intervenţii pe filieră politică, dinspre PSD, în favoarea lui Iordănescu.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
redsef2005
redsef2005  •  31 Martie 2011, 09:39

Nea Puiule, imi amintesc cu groaza titularii tai Soava, Filipescu, Flavius Moldovan sau rezerva Reghecampf cand l-ai bagat cu Danemarca... Pai pe Hagi, Raducioiu, Lupescu, Popescu, Belodedici, Sabau etc. ii putea antrena si bunica cu aceleasi rezultate, ca aia jucau ce stiau ei, nu ce le spuneai tu!!! Mai lasa-ne, ca ai luat numai echipa gata facute si la Steaua si la Nationala!!! Cand a trebuit sa muncesti sa faci tu o echipa ai dat chixuri rasunatoare!

bigbelly
bigbelly  •  30 Martie 2011, 10:32

Lol, Razvan s-a dat cu Hair Care de la L'Oreal, d-aia rezista...

rigon
rigon  •  30 Martie 2011, 08:44

Si daca rezista crapati voi de ciuda, ca nu-si pune becaliotul vostru o marioneta ca selectioner. Si asa sa mai traga si el niste tunuri, cu jucatori vopsiti pe la nationala ...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează