FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZVĂLUIRI GSP / RIVALITATEA DINTRE STEAUA ŞI DINAMO A SCINDAT "NAŢIONALA" ÎN 1987

Rivalitatea Steaua - Dinamo a scindat naţionala » Piţurcă: "Nu mai joc cu Cămătaru"

Articol de - Publicat marti, 09 februarie 2010 00:00

Piţurcă a refuzat, în urmă cu 23 de ani, să mai facă pereche cu fostul vîrf al Craiovei, după ce Rodion s-a transferat la Dinamo şi a luat Gheata de Aur a Europei

"Domnule general, permiteţi să raportez! Nu mai vreau să joc împreună cu Rodion Cămătaru la echipa naţională". Aşa a sunat protestul fostului vîrf stelist Victor Piţurcă transmis milităreşte, în 1987, generalului Gheorghe Gomoiu, şeful de atunci al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport.

"Ce-aveţi, măi băieţi, de împărţit, doar sînteţi olteni amîndoi?", a încercat generalul cu epoleţi "roş-albaştri" să aplaneze părinteşte conflictul.

20 de goluri în 6 etape
Golgeterul Stelei din memorabila campanie concretizată prin cucerirea CCE în 1986 era revoltat că Rodion Camătaru i-a suflat în 1987 titlul de golgeter al României: 44 de goluri, 20 în ultimele şase etape ale campionatului!

Cel mai mult l-a enervat însă pe Piţurcă, 31 de ani la vremea respectivă, faptul că fostul său coleg de la Craiova, transferat la Dinamo în vara lui '86, a cîştigat în acel sezon Gheata de Aur a Europei, într-un mod considerat foarte dubios.

Clasamentul golgeterilor Diviziei A '86-'87
Locul Fotbalist Echipa Goluri
1. CĂMĂTARU Dinamo 44
2. PIŢURCĂ Steaua 22
3-4. Hagi/I. Petcu Sportul/Corvinul 15
5. I. Cojocaru Corvinul 14

"Gheata a enervat Steaua"
Revolta lui Piţi făcea parte din războiul dintre marile rivale, Steaua şi Dinamo. Lucru confirmat de vicepreşedintele FRF din acea vreme, Mircea Pascu: "Steaua a protestat vehement în acea perioadă vizavi de cîştigarea Ghetei de Aur de către Cămătaru. Conducătorii din Ghencea au fost foarte nervoşi din cauza asta".

De trei ori împreună în "era Lucescu"
Pînă să-l anunţe pe generalul Gomoiu că nu mai vrea joace alături de Cămătaru, Piţurcă făcuse de trei ori pereche cu acesta  în ofensiva "naţionalei". Toate partidele în 1986: cu Norvegia (2-2), cu Austria (4-0) şi cu Israel (4-2). La primele două întîlniri reprezentativa a fost condusă de cuplul dinamovisto-stelist Mircea Lucescu - Emeric Ienei.

Cu Lăcătuş în mandatul lui Ienei
În 1987, după ce Il Luce a fost îndepărtat, iar nea Imi a rămas singur pe banca selecţionatei, Piţurcă a mai jucat doar două minute împreună cu Cămătaru, în finalul confruntării cu Albania (1-0) din preliminariile CE '88. În rest, Piţi a făcut de şase ori cuplu numai cu Marius Lăcătuş. Şi-a încheiat cariera la lot după meciul cu Austria (0-0) din 11 noiembrie 1987, care a consfinţit ratarea calificării la Euro '88.

"Steaua a vrut să mă deturneze"
Cămătaru crede că transferul său la Dinamo a deranjat familia Ceauşescu: "O spun în premieră: cînd s-a aflat că merg la Dinamo, Ienei mi-a zis că Valentin Ceauşescu vrea să se întîlnească cu mine, să semnez cu Steaua. I-am spus că nu pot. Promisesem că mă duc la Dinamo. N-au contat banii, ci faptul că m-au asigurat că după trei ani îmi dau drumul în străinătate. Şi aşa a fost!".

"Nu ştiu de ce n-a mai vrut Piţurcă să joace împreună cu mine. Probabil că transferul meu la Dinamo a inflamat spiritele la nivel înalt. Cu Piţi am rămas prieten"
Rodion Cămătaru

"Regret că nu l-am folosit cu Irlanda"
Emeric Ienei susţine că generalul Gomoiu nu i-a zis niciodată că Piţurcă n-ar mai fi vrut să joace împreună cu Cămătaru după ce acesta a luat Gheata de Aur.

"Întotdeauna am avut dialog cu conducătorii, dar nimeni nu-mi făcea echipa. Aveam argumentele mele de ce-l foloseam pe Piţurcă, nu pe Cămătaru", a precizat fostul selecţioner. Continuă: "Pe Cămătaru nu l-am folosit nici la Mondialul din '90, deşi acum îmi reproşez că nu l-am băgat cu Irlanda. Cu fizicul lui, s-ar fi putut lupta cu masivii fundaşi britanici, dar am mizat pe viteză şi tehnicitate".  

"Cămătaru era valoros, dar exagerează. Steaua l-ar fi luat doar ca să nu se întărească Dinamo. Aveam echipă completă, iar Piţurcă era ce-mi trebuia în faţă"
Emeric Ienei, fost antrenor Steaua


"Piţi cum a luat Gheata de Bronz?"
Mircea Lucescu, fostul antrenor al lui Dinamo, îl apără pe Cămătaru: "Toţi s-au luat de Cami, care marcase 19 goluri în tur, dar Piţurcă ştie bine cum a ieşit el golgeter şi a luat Gheata de Bronz în '88! Cînd ne-am dat seama că nu mai avem şanse în lupta pentru titlu cu Steaua, toţi fotbaliştii lui Dinamo au jucat în finalul campionatului pentru Cămătaru. Nici o echipă nu s-a dat la o parte să-l lase să dea el goluri. E adevărat însă că unii conducători ne-au rugat s-o ajutăm pe FC Olt, pe Oţelul sau pe Rapid". 

"Ca să nu mai existe discuţii, pe Mateuţ nu l-am lăsat să execute penaltyuri cînd a luat Gheata de Aur a Europei în 1989, cu 43 de goluri"
Mircea Lucescu, fost antrenor Dinamo


166 de goluri a marcat Piţurcă în prima divizie: locul 8 all-time. Cămătaru are 198 de goluri, locul 2 all-time

13 selecţii şi 6 goluri are Victor Piţurcă la echipa naţională

75 de meciuri jucate şi 22 de reuşite are Cămătaru la prima reprezentativă 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (46)
 •  10 Februarie 2010, 00:20

nu ma mira ca piturca s-a comportat de maniera asta;cu ani in urma cineva din tg.jiu imi spunea ca intre putinele lucruri care le facea ,,piti´´inviata de zi cu zi barbutul ii ocupa mai tot timpul faptul ca juca footbal ia atras simpatia unui medic din oras care a inceput sa-l finanteze si dai inainte cu barbutul in mediul acesta si-a format victor caracterul ca mai apoi a ajuns unde a ajuns nu la schimbat moral bazele educatiei erau puse...si urit

 •  09 Februarie 2010, 22:03

LUCESCU CA jucator si antrenor jos palaria dar ii lipseste bunul simt.....daca Camataru si Mateut au luat gheata de aur cinstit atunci eu pot sa fiu popa, intradevar dinamo avea echipa foarte bun dar, dar ,totusi 43 de goluri Mateut numa socialismul putea rezolva....LUCESCULE crezi U.E.F.A dormea ei chiar sau sesizat ca din est vin golgheteri pe banda rulanta si intradevar cum zice IL LUCe a lui PITUrca n/o fost cinstita numa a lui CAMi si MATEO a u fost adevarate ....modestia d/l lucescu

 •  09 Februarie 2010, 21:07

Piti a fost fotbalist in timp ce Cami a fost "buldozer". "Afara" vroiai sa joci cu Camataru pentru ca era foarte puternic. "Acasa", Piti te putea ajuta mai mult pentru ca vedea foarte bine jocul si prin devieri neasteptate putea sa "sparga" apararile supraaglomerate. Oricum, imi amintesc o declaratie a lui Dumitrache despre Camataru, cand intrebat ce parere are despre varful Craiovei a raspuns: "Ii doresc succes, dar nu e de pe strada mea." Sa

Vezi toate comentariile (46)
Comentează