FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ

Concluziile GSP după Anglia - România: o certitudine, o surpriză și multe griji pentru Rădoi

Niță e singurul jucător care s-a dovedit constant bun în ultimele jocuri ale naționalei // FOTO: Imago +14   FOTO
Niță e singurul jucător care s-a dovedit constant bun în ultimele jocuri ale naționalei // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat marti, 08 iunie 2021 08:57 / Actualizat marti, 08 iunie 2021 09:38

Meciul cu Anglia (0-1) a confirmat că Florin Niță e un punct fix de încredere, l-a propulsat pe Deian Sorescu în rândul speranțelor, dar a demonstrat, iar, că avem probleme nu doar în defensivă. Suferim și la creație, acolo unde Stanciu, Ianis Hagi, Cicâldău și Alibec nu reușesc să aducă plusul ofensiv.

Partida „tricolorilor" de pe Riverside a adus în prim-plan câteva aspecte pozitive, dar și multe minusuri în dreptul unei naționale care a înregistrat a patra înfrângere consecutivă. Scorul reflectă raportul de forțe din teren, englezii, într-o formulă de rezervă, dominându-ne la majoritatea capitolelor.

Ca factor pozitiv a rămas, poate, încercarea elevilor lui Rădoi de a juca în mod combinativ, nu haotic, nu lungă și pe-a doua, chiar și în momentele de presiune ale jucătorilor englezi în propria noastră jumătate. Iar datele InStat confirmă acest lucru.

Dacă la pauză, raportul posesiei era zdrobitor în favoarea britanicilor, 64%-36%, în repriza secundă România a întors acest raport: 44%-56%, în condițiile în care gazdele au avut mai multe ocazii și execuții pe spațiul porții.

Portar avem, plus o surpriză de la Dinamo

Partida cu Anglia a confirmat încă o dată că poarta este pe mâini sigure cu Florin Niță. Omul care a stat ani de zile în anticamera naționalei a erupt în mandatul lui Rădoi, după retragerea celor trei, Tătărușanu, Silviu Lung jr. și Pantilimon. 

Portarul Spartei a avut iar câteva intervenții excelente, culminând cu penaltyul apărat în fața lui Jordan Henderson, căpitanul lui Liverpool. În defensivă, Nedelcearu și Camora s-au numărat și ei printre cei cu prestații solide.

O mențiune specială pentru Deian Sorescu, al cărui joc a fost peste media colegilor, chiar dacă dinamovistul s-a aflat la doar al doilea meci la națională. Dacă în plan defensiv a avut probleme, în condițiile în care a avut de furcă cu Rashford sau Shaw, a avut, în schimb, apariții foarte bune în plan ofensiv. A dat cele mai multe pase în careul advers din rândul „tricolorilor", 4, dintre care 3 reușite. A avut al 4-lea cel mai bun indice InStat din echipa României. Încă o dovadă că poate fi trecut la capitolul speranțelor pentru viitoarele partide ale naționalei.

Ne lipsesc, în continuare, oamenii de la construcție

Cu toate minusurile sale din faza defensivă, capitol la care naționala scârțâie serios, Chiricheș pare să fie liderul din teren, omul de la care pornesc acțiunile noastre. Pentru că cei de la mijloc nu reușesc să se impună. Răzvan Marin trudește, apare și la finalizare, dar singur nu poate face mai mult. 

6 jucătoricu indice InStat peste 300 au avut englezii împotriva României, lider fiind Ward Prowse cu 356

Surprinde în continuare absenteismul creativ al lui Stanciu, jucătorul de nerecunoscut la națională în comparație cu prestațiile de la Slavia Praga. E și cazul lui Ianis Hagi, mult mai important la Rangers decât în aparițiile pentru România. Cicâldău în schimb traversează un con de umbră și la echipa sa de club, U Craiova.

28 de luniau trecut de la ultimul gol marcat de Stanciu la națională: pe 17 noiembrie 2018, în partida cu Lituania (3-0) din prima ediție de Liga Națiunilor

România, în căutarea unui vârf 

Avem probleme și la finalizare. A recunoscut-o și Rădoi, o dovedesc și rezultatele. Andrei Ivan a marcat cu Georgia și a avut două mari ocazii cu Anglia. E parcă prea agitat, nu-și găsește liniștea în momentele decisive. La polul opus e Alibec, care inclusiv cu Anglia a avut faze în care părea neconectat, absent. 

În lipsa lui Pușcaș, naționala încă nu găsește un om de gol. Keșeru, golgeter în Bulgaria și cel mai bun marcator din actualul lot - 13 goluri, n-a mai marcat nici el din octombrie 2019, de la partida cu Feroe. O altă grijă de rezolvat, pe lângă multe altele, pentru Rădoi, până la meciurile din septembrie. 

215este indicele InStat al lui Denis Alibec cu Anglia, cel mai mic dintre toți jucătorii care au evoluat pe "Riverside"

Date generale ale meciului cu Anglia

ParametruAngliaRomânia
Dueluri/câștigate125/65 (52%)125/60 (48%)
Pase/reușite596/541 (91%)495/ 427 (86%)
Șuturi la/ pe poartă18/8 (44%) 13/5 (38%)
Centrări/reușite6/1 (17%)9/2 (22%)
Mingi recuperate/ în jumătatea adversă49/1242/8

Top 5 indici InStat din lotul României

JucătorIndice InStat
1. Florin Niță330
2. Nedelcearu300
3. Cicâldău295
4. Sorescu290
5. N. Stanciu285

20 de driblinguriau avut românii (10 reușite), dar Hagi n-a încercat vreunul, el remarcându-se doar la duelurile câștigate (5 din 5)

VIDEO Dumitru Dragomir, reacție la GSP Live după meciul României: „Am jucat ca niciodată și am pierdut ca întotdeauna!”

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Rădoi nu e considerat vinovatul principal » Pe cine a luat în vizor Anghel Iordănescu: „Să îl aducă cu picioarele pe pământ!”

EXCLUSIV Semnal de alarmă după „amicalul” cu Anglia: „Am scăpat ieftin, nu avem un fundament!” » Mesaj pentru selecționer: „Mirel, trebuie să câștigăm!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
marik72
marik72  •  08 Iunie 2021, 14:28

Că tot se bate monedă cu Sorescu, după amicalele astea. Iată cum arată notele acordate românilor de GSP şi cele ale Daily Mail: Niţă 8 GSP/ 7,5 DM, Sorescu 7/ 6, Căpuşă 4/ 6, Nedelcearu 5/ 6,5, Chiricheş 5/ 6,5, Camora 6/ 6,5, Stanciu 6/ 6,5, Marin 6/ 6,5, Cicâldău 6/ 6,5, Ivan 6/ 6,5, Alibec 4/ 6,5, Hagi 5/ 6, Păun 6/ 6,5. Se vede o oarecare armonizare, la general, cu un plus 0,5-1,0 pct al englezilor. Excepţiile sunt tocmai la Sorescu, care e notat de DM sub media echipei, opus opiniei specialiştilor GSP, şi restul liniei de fundaşi - Nedelcearu şi Chiricheş plus Căpuşă - pe care ai noştri au evaluat-o cu mult sub criteriul britanic. Adevărul e că la ce fotbal văd englezii şi la ce comentează mironicii noştri pe playback (live din studio)...

valentindragobete
valentindragobete  •  08 Iunie 2021, 11:03

Surprinzător, am o certitudine, nu ma interesează concluziile ...

gicab
gicab  •  08 Iunie 2021, 11:02

Certitudinea e ca FC fcsb nu e Steaua... restul e cancan

Vezi toate comentariile (9)
Comentează