FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

EXCLUSIV „Putea să «explodeze», dar n-a făcut-o” » Românul care a făcut carieră în Germania i-a alcătuit portretul lui Edi Iordănescu: „La ce jucători sunt acum...”

Edi Iordănescu a întrerupt seceta și a calificat România la un nou turneu final / Sursă foto: frf.ro +47   FOTO
Edi Iordănescu a întrerupt seceta și a calificat România la un nou turneu final / Sursă foto: frf.ro

Articol de - Publicat duminica, 19 noiembrie 2023 16:37 / Actualizat duminica, 19 noiembrie 2023 19:11

Sergiu Radu, 46 de ani, campion cu Rapid în 1999, fost fotbalist cu peste 60 de apariții în Bundesliga, îi face un amplu portret lui Eduard Iordănescu, selecționerul care a calificat România la primul Campionat European după o pauză de opt ani.

„Schijă” e convins că federalii au luat decizia potrivită în iarna anului trecut, când Edi Iordănescu a fost instalat după împotmolirea tratativelor cu Ladislau Boloni. Într-un interviu acordat Gazetei, Sergiu Radu a radiografiat întreg mandatul lui Edi Iordănescu, enumerând capitolele la care consideră că selecționerul a făcut diferența.

Edi, abia acum încep bătăile de cap! 25 de fotbaliști ocoliți de Iordănescu așteaptă convocarea la Euro 2024. Care e propunerea ta pentru turneul din Germania?
EURO 2024
Edi, abia acum încep bătăile de cap! 25 de fotbaliști ocoliți de Iordănescu așteaptă convocarea la Euro 2024. Care e propunerea ta pentru turneul din Germania?

Sergiu Radu, despre Edi Iordănescu: „Aveam nevoie de un antrenor cu noroc”

„Era foarte greu să găsești un selecționer cu experiență în momentul acela, după ce nu s-au înțeles cu Boloni... Edi era un antrenor care nu avea experiență ca selecționer. Dar, din punctul meu de vedere, mi se pare normal să i se dea credit pe o perioadă mai lungă. 

Echipa suferea cu el la primele meciuri din Nations League, dar nu era sudată, nu reușise să-și facă o idee despre jucătorii mai importanți, pe care se poate baza, avea jucători care nu evoluau la echipele de club. Dar lucrurile s-au schimbat între timp. 

„Putea să «explodeze», dar n-a făcut-o” » Românul care a făcut carieră în Germania i-a alcătuit portretul lui Edi Iordănescu: „La ce jucători sunt acum...”
Sergiu Radu / FOTO: Imago-Images

E un antrenor care are și noroc, ceea ce aveam nevoie. A nimerit într-o grupă accesibilă, apoi au fost problemele care sunt cu Israelul, cu meciurile jucate pe teren neutru, cu cele patru partide jucate de Israel în opt zile, ceea ce ne-a ajutat pe noi... A fost o conjuctură bună”, a punctat Sergiu Radu, în dialogul cu GSP.ro.

Sergiu Radu: „Ce puteam să-i cerem mai mult lui Edi Iordănescu?”

Fostul atacant de la Rapid, FC Național sau Energie Cottbus e încântat de modul în care Iordănescu jr. a reușit să managerieze momentele tesnionate din actuala campanie:

El a fost alesul și nu a dezamăgit. E un antrenor cu un discurs OK. Și-a făcut treaba, a realizat obiectivul... Ce puteam să-i cerem mai mult, la ce jucători sunt acum la echipa națională?

Sunt jucători fără experiență, mulți dintre ei tineri. Și să nu uităm presiunea pusă pe ei și pe staff-ul tehnic. S-a pus o presiune foarte mare, lumea avea nevoie de calificări, de rezultate. Nu e ușor să duci o asemenea presiune, pe care el a dus-o. 

România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
+43 FOTO

Nu a cedat la primele eșecuri, iar acum poate să-și facă un nume frumos cu echipa națională. Are numai de câștigat”. 

Filosofia lui Sergiu Radu: „Un selecționer nu trebuie schimbat la doi-trei ani”

Sergiu Radu mizează pe continuitate pe banca naționalei, indiferent de rezultatul pe care-l vom înregistra la EURO:

Eu zic că un selecționer nu trebuie să fie schimbat la doi ani, la trei ani, sunt echipe naționale care au avut aceiași selecționeri 10-15 ani. Ai nevoie de timp pentru a-ți clădi o generație, iar o generație nu se poate forma într-un an sau doi ani de zile. Trebuie să ai răbdare! 

Poate i s-a reproșat discursul prea corporatist... Dar cu discursul acesta a evitat subiectele mai aprinse. Putea la un moment dat să «explodeze», dar n-a făcut-o. A rămas calm, iar asta l-a ajutat, până la urmă. 

A avut încredere în grupul lui, în jucătorii pe care i-a ales. Cred că a făcut alegeri OK, nu știu ce jucători ar mai fi putut să apară, nu știu dacă au fost jucători care să fie dezavantajați. Cam ăștia sunt fotbaliștii, așa mi se pare...„”, a mai declarat cel poreclit „Schijă”, în exclusivitate pentru GSP.ro.

Au fost și momentele tesnionate, mă refer la cel cu Ianis, când a avut presiunea de a-l convoca, dar a făcut-o doar în momentul în care a crezut de cuviință că trebuie s-o facă. Edi a dus bine momentele cheie.

- Sergiu Radu

Optimism pentru EURO: „Poți să pici într-o grupă din care să mergi mai departe”

Stabilit în acest moment în Spania, Sergiu Radu simte că naționala poate obține un rezultat onorabil la turneul final din vara anului viitor. Și își dorește ca naționala să joace măcar un meci la Koln, unde fostul fotbalist deține în continuare o locuință.

„Până la EURO, vor mai trece șase-șapte luni, sper că acești jucători vor avea meciuri în picioare la echipele de club. E foarte important în ce formă sportivă îi va prinde acest Campionat European. Se pot schimba multe lucruri, în bine sau în rău. Eu sper să se schimbe în bine și să arătăm și mai bine decât acum. 

Un European este altceva, este mult mai greu decât o campanie de calificare. Dar s-au mai dizolvat marile valori. Poți să pici într-o grupă din care chiar să poți merge mai departe”. 

Sunt în Spania de cinci ani, dar eu sper că o să merg la meciurile naționalei de la anul. Am în continuare casă la Koln, se joac meciuri acolo, sper din tot sufletul să fie acolo. Dacă România va juca la Koln, cu atât mai bine.

- Sergiu Radu

VIDEO Imaginile bucuriei alături de galerie, după ce „tricolorii” s-au calificat la EURO 2024

Citește și alte știri despre naționala României:

Edward al VII-lea! Iordănescu jr. a intrat în elita selecționerilor României: cine ne-a dus la cele mai multe turnee finale

VIDEO „Dónde estás, Vini? Te rup, Vinicius!” » Reacții necontrolate din vestiarul naționalei: „Co***, cum am ratat...”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
parachioara5
parachioara5  •  19 Noiembrie 2023, 19:29

...cine mai este si asta ?...toti isi dau cu parerea ...numai jiji n are nicio bucurie ...

Rumanoschi
Rumanoschi  •  19 Noiembrie 2023, 18:39

Köln, nu Koln. Mulțumesc pentru interviu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează