GSP.RO  »  FOTBAL  »  FOTBAL

EXCLUSIV Omagiu de 1 Decembrie al brazilianului care are cetățenie română după aproape 17 ani aici: „Cu românii m-am mai certat, ne-am mai împăcat. Copiii se duc la disco, se întorc, nu stau cu necazul la ușă”

Articol de - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 21:43 / Actualizat vineri, 01 decembrie 2023 22:03

Roberto Ayza, 42 de ani, a mărturisit ce apreciază la români și România și a precizat că nu suportă nici acum frigul, după atât de multă vreme. A sosit în ianuarie 2007 la Suceava, la minus 22 de grade Celsius, o amintire șocantă!

Este cel mai vechi străin din fotbalul românesc. Activ! Fiindcă încă mai joacă fotbal la 42 de ani și jumătate, la ACS Speed Academy, în liga a patra argeșeană. "Ajut și eu de un an și jumătate. Din atacant, joc acum mijlocaș stânga. Anul trecut, am ratat promovarea în eșalonul al treilea "la mustață", poate vom reuși acum", a mărturisit Roberto Ayza.

+12 FOTO

Brazilianul sosit în ianuarie 2007 în țara noastră a luat cetățenia română la începutul acestui an.

8echipe a adunat Ayza în România: Cetatea Suceava, Ceahlăul, FC Bihor, Mioveni, Gloria Bistrița, Muscelul Câmpulung, Real Bradu și ACS Speed

Viața printre străini a unui component al Generației de Aur: „Nu văd rostul unei întoarceri. Aici, țara e mică, siguranța e mare, totul e controlat. Dacă n-ai ce ascunde, de ce să te ascunzi?!”
FOTBAL
Viața printre străini a unui component al Generației de Aur: „Nu văd rostul unei întoarceri. Aici, țara e mică, siguranța e mare, totul e controlat. Dacă n-ai ce ascunde, de ce să te ascunzi?!”

Roberto Ayza și prima impresie când a sosit în România: "Nu văzusem zăpadă niciodată, nu-mi mai înghețase totul să plâng de durere"

Practic, Roberto a petrecut azi prima Zi Națională a României ca român cu acte în regulă. Și a devoalat pentru Gazeta Sporturilor câteva amintiri cu momente parcurse la noi.

"Prima impresie când am ajuns în România? Frumoasă. Am venit iarna, am văzut zăpadă, așteptam sania lui Moș Crăciun (râde)... Eram un pic șocat, fiindcă zăpada o văzusem doar la televizor. Frigul l-am realizat de-abia ulterior. Nu îmi mai înghețase niciodată tot din mine încât să plâng de durere... Era ciudat. Nici acum nu m-am obișnuit cu frigul, după atâția ani.

Chiar dacă merg la munte, am mers de atâtea ori la Brașov. Îți dai seama, când am ajuns iarna în România, am trăit la minus 22 de grade Celsius, la Suceava! Când mergi pe munte, te îmbraci bine, dar la fotbal ești doar în șort, jambiere, ghete și tricou.

Ce să mai, a fost șocant! Am sunat impresarul din Brazilia: "Eu pe gheață nu garantez! Pe iarbă pot arăta ce pot, pe gheață nu sunt la patinaj!". "Stai liniștit că oamenii te plac și totul va fi bine", mi-a spus. Eram în teste, am uitat să zic... Când am plecat din Brazilia, nu mă așteptasem la așa ceva, dar aici m-au pus la probe", a rememorat sud-americanul.

2copii, Enzo Gabriel și Kevin Nicholas, are Roberto Ayza cu soția sa, Gabriela, fostă voleibalistă

Roberto Ayza și-a cunoscut soția la discotecă: "N-am avut curaj să intru în vorbă cu ea și i-am și pierdut bilețelul cu numărul de telefon"

Are o relație din 2010 cu soția, Gabriela, fostă sportivă de performanță.

"Am cunoscut soția la discotecă, pe sfârșit de sezon. Eu eram cu băieții de la fotbal, ea cu fetele de la volei. Nu am avut curaj să intru în vorbă cu ea, la început. Au fost ceva aventuri la început, pentru că am luat numărul ei de la un prieten și, inițial, l-am pierdut!

Eu trebuia să plec în Brazilia în vacanța de vară, luasem biletele. Apoi, am plecat în cantonament la Sinaia, am făcut rost de numărul ei, am plecat după aceea în Ucraina, în probe, când m-am întors, ne-am întâlnit și nu ne-am mai despărțit.

Nu mai plec din România! Nu mă așteptam niciodată să mă stabilesc aici. Tata mi-a zis: „Tu ești nebun! Unde te duci, mă copile?!”. Văzuse pe internet că era frig. Tată, n-am nimic de pierdut! Vreau să joc în Europa. La câți pleacă din Brazilia...
Roberto Ayza

Amintire hazlie a brazilianului: „Mi-au dat un fular cu însemnele clubului, l-am luat și l-am pus la gât"

Brazilianul știa despre România că este patria lui Gheorghe Hagi. Atât. "Văzusem naționala României la Mondial în 1994. Apoi, când mi-a zis impresarul că mă poate duce în România, am căutat pe google, am văzut că are munți, zăpadă, mare.

Am fost șocat la sosire de frig! Am văzut "Suceava" pe o plăcuță, la gară, știam că așa se numește destinația unde trebuie să ajung, m-am dat jos și mă așteptau 20 de persoane la gară. (râde) Mi-au dat un fular cu însemnele clubului, am zis că e pentru a mi-l pune la gât, asta am făcut.

M-a marcat prima impresie, oamenii foarte amabili, să mă ajute, deși nu știam nici engleză!

Primii bani, primii ani, i-am strâns, să-i trimit acasă. Am plecat de la o sută de euro pe lună, aici mi se promiseseră 5.000 de euro/lună. Când am ajuns în România, dacă am luat 1.000 de euro/lună... Oricum, era mult mai bine decât în Brazilia
Roberto Ayza

Ce apreciază și ce nu-i place în România

"Ce-ți place cel mai mult la români?", a fost chestionat sud-americanul.

"Îmi place că au personalitate. Am avut parte de oameni care m-au iubit, care m-au apreciat, nu am resimțit ură sau ceva urât. Ne-am mai certat, ne-am mai împăcat, ca peste tot. Și este o țară sigură pentru a trăi, nu cum am fost obișnuit eu în Brazilia. Copiii se duc în discotecă, se întorc, n-am grijă că pățesc ceva. Bine, nu e ca în Brazilia, când necazul e la ușa casei.

Ce nu-mi place la români? Frigul! Am rămas cu obsesia asta. Nu-l suport. Frigul mă nenorocește. E frumos la zăpadă, la munte, atât", a mărturisit Roberto.

Mâncare mea preferară a rămas cașcavalul pane cu cartofi prăjiți și cu salată de roșii. Era mâncarea fotbalistului pe vremea când am ajuns eu în România. Îmi place și ceafa de porc
Roberto Ayza

Am mers la nunți, la botezuri, am învățat să mă distrez cu românii. La mine acasă, punem și muzică de-a voastră, și braziliană. Fac un mix între culturi. La grătar merge și muzica noastră, și-a voastră, că e de petrecere
Roberto Ayza

Citește și alte știri:

EXCLUSIV // VIDEO Reverența de 1 Decembrie a unui italian aflat de un deceniu în România: „Viața e mai ieftină, am putut să strâng bănuți să fac o căsuță. Aici, încă poți să faci copii!”

EXCLUSIV // VIDEO Loredana Dinu, campioană olimpică la Rio 2016: „Uite de ce am prins drag de 1 Decembrie! Mi-ar plăcea ca și copiii să prindă gustul ideii de a fi român”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close