GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  ANCHETA GSP / DĂM TROFEE DE 42 DE ANI

Oleg Protasov este singurul străin care a cîştigat în Ancheta GSP: „Sînt mîndru de acest trofeu"

Articol de - Publicat luni, 08 decembrie 2008 00:00

Ucraineanul Oleg Protasov, fost antrenor al Stelei, e singurul străin care a cîştigat în Ancheta GSP: "Sînt sigur că voi mai lucra în România!"

La 44 de ani, Oleg Protasov aşteaptă o nouă provocare. E la Atena, "acasă", cum spune ucraineanul, şi n-a uitat că, în 2005, a fost declarat antrenorul anului în România, după ce a readus fotbalul-spectacol în Ghencea. Unicul străin - liniştit, neimplicat în scandaluri - care a cîştigat ancheta Gazetei. "Parcă am fost votat şi de jucători, şi de tehnicieni, şi de fani, nu?", întreabă el, spunînd apoi: "Am primit un asemenea trofeu şi în Ucraina. Nu sînt înnebunit după premii, dar cel din 2005 a fost special, pentru că am stat puţin, doar o jumătate de sezon".

- Gospodin Protasov, salutări de la Bucureşti! Cum e în Grecia?
- Sînt acasă, am terminat-o cu Kuban Krasnodar şi mă liniştesc. Totul e OK aici. Dar de ce m-aţi sunat?

"Am fost apreciat"

- Pentru că aţi fost singurul străin care a cîştigat ancheta de sfîrşit de an a Gazetei, în 2005. V-aţi aşteptat?
- Nu, de ce să mă ascund. Am stat doar o jumătate de an la Steaua. Tocmai de aceea sînt mîndru de acest trofeu.

- Cum v-aţi explicat acel premiu?
- Înseamnă că am fost apreciat pentru ce am făcut. Şi mie mi-a plăcut în România. Atmosferă frumoasă în tribune, echipă bună, spectacol pe teren, grupele Cupei UEFA fără gol primit... după dezamăgirea ratării Ligii Campionilor. Cred totuşi că au fost mai multe bune decît rele.

- V-aţi mai întoarce?
- Sînt sigur că voi mai antrena în România.

"Probleme în orice familie"

- Atunci de ce aţi plecat atît de repede?
- Acela era drumul meu, spre Dnepr.

- N-au fost probleme cu patronul?

- Să vă spun ceva. Nicăieri nu eşti ocolit de probleme, au fost şi la Steaua. Ca în orice familie, sînt şi momente mai puţin plăcute.

- De exemplu? A încercat cineva să vă impună jucători în echipă?

- Nu vreau să dau exemple. Am avut o relaţie normală cu patronul. Ne-am respectat şi asta a fost tot. Şi mai era şi Meme Stoica, cu care m-am înţeles perfect.

- Aţi mai ţinut legătura?
- Da, am mai vorbit, însă destul de rar. Şi cu Meme, şi cu unii băieţi. Repet, a fost o jumătate de an interesantă, mi-ar plăcea să mă întorc în România.

"N-am ofertă oficială de la CFR"

- La CFR Cluj?

- N-am nimic de spus despre CFR Cluj. Nu există încă nici o propunere oficială.

- Nici n-aţi vorbit cu cei de la Cluj?

- ... (pauză) N-are rost să comentăm acest subiect. Nu e nimic concret.

"Dacă iei străini, să fie mai buni decît românii"

- Să ne întoarcem la anchetă. Anul acesta va fi, în premieră, şi o secţiune pentru jucătorii străini din campionatul nostru.
- Foarte bine.

- Sînt prea mulţi străini în România?

- Federaţia trebuie să decidă, nu eu. Pentru români, mai ales pentru cei tineri, nu e atît de bine. Nu vor mai avea aceleaşi şanse să joace. Dar pentru cluburi nu cred că poate fi rău. Cu o condiţie însă.

- Care?

- Ca străinii pe care îi iau să fie mai valoroşi decît localnicii. Scopul e ca echipa să crească. Altfel n-are nici un sens să-i aduci. N-ai rezolvat nimic.

"A fost un paradox cu Protasov. N-a avut superrezultate, dar a readus la Steaua spiritul ofensiv, plăcerea de a juca. În plus, era un tip liniştit, degaja încredere. De aceea l-au iubit fanii"
Gabi Balint, fost internaţional

"Protasov le-a refat fotbaliştilor libertatea şi personalitatea în teren. De aici a ieşit spectacol şi lumea l-a admirat. Şi acum sînt suporteri care regretă acea perioadă"
Emeric Ienei, fost selecţioner

TRICOLORI.RO
Votează "11-le" all-time!
În anul în care Gazeta acordă pentru a 43-a oară trofeul de cel mai bun jucător al sezonului, tricolori.ro te invită să alegi echipa ideală a cîştigătorilor all-time. Pe lista ce cuprinde 21 de nume reprezentative ale fotbalului românesc se regăsesc Dobrin, Hagi, Popescu, Balaci, Duckadam sau Mutu. Intră pe tricolori.ro şi alege-ţi echipa Anchetei GSP!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
 •  08 Decembrie 2008, 10:51

SA VINA OLEG PROTASOV LA STEAUA SA NE SCOATA LA LUMINA

 •  08 Decembrie 2008, 10:25

E adevarat ca steaua a jucat fain in perioada "protasov", dar decat sa vina si sa stea cu ochii peste gard la vreu eventual transfer mai spre vest (sau spre sovietici) mai bine sa stea pe bara vreo 2-3 ani sa se invete minte. Av=ceeasi dorinat si pentru munteanu, dupa ce-l calca jiji in picioare.

 •  08 Decembrie 2008, 09:42

imi este dor de perioada aia,sunc curios cum era dak treceau de rosenborg si ajungeau un champions league

Vezi toate comentariile (5)
Comentează