GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SUPERLATIVELE GSP

Profilul cîştigătorilor din Ancheta GSP! » Bănel şi Bourceanu, aproape perfecţi

Gazeta conturează profilul ideal al fotbalistului anului, luînd în calcul datele cîștigătorilor din 45 de ani de Anchetă GSP
Gazeta conturează profilul ideal al fotbalistului anului, luînd în calcul datele cîștigătorilor din 45 de ani de Anchetă GSP

Articol de GSP - Publicat sambata, 17 decembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 16 decembrie 2011 19:57

Fotbalist de 26 de ani, născut în provincie. Zodia Fecioară, la primul club din carieră. Aşa ar suna portretul învingătorului în Superlativele Gazetei.

Au fost 21 de cîştigători în Ancheta GSP la secţiunea dedicată fotbalistului anului. Iar de la Dobrin, primul învingător, în 1966, şi pînă la Chivu, în 2010, fiecare dintre oamenii deveniţi number one s-a impus prin atuuri diferite: magie personală, performanţe speciale, goluri deosebite, recorduri la "naţională" sau la club, turnee finale memorabile. Există însă un numitor comun al starurilor din Superlativele GSP, un profil ideal pentru locul întîi?

Bucureştiul e codaş
Şi răspunsul se desprinde din datele premianţilor, cu patru linii principale: 26 de ani, născut în provincie, aflat la prima echipă din carieră, zodia Fecioară. Dintre nominalizaţii pe 2011, Nicoliţă şi Bourceanu se apropie cel mai mult de "perfecţiune", regăsindu-se la primele două criterii, vîrstă şi loc de naştere. Pentru căpitanul Stelei însă, şansele sînt destul de mici să triumfe: nici un fotbalist moldovean nu a cîştigat trofeul Gazetei, în toate cele 45 de ediţii, deşi, din 1980 pînă azi, toţi laureaţii au fost originari din afara Capitalei! De altfel, Bucureştiul nu stă strălucit la acest capitol, căci doar 6 trofee au ajuns la fotbalişti născuţi în cel mai important oraş al ţării: Dumitrache (2), Dumitru (2), D. Georgescu, M. Răducanu.

Fără Hagi şi Popescu
De ce vîrsta propice e 26 de ani? Cel puţin aşa arată cifrele, cu 7 jucători triumfînd în topul GSP exact la acest nivel al carierei: Dinu, D. Georgescu, M. Răducanu, Balaci, Contra, Mutu şi Dică. Un paradox al destinului, fiindcă de pe listă lipsesc exact cei mai prolifici învingători din Ancheta GSP: Hagi (7 trofee) şi Popescu (6 trofee).

Şi de ce primul club din carieră? Pentru că nu mai puţin de 14 din cei 21 de oameni de pe lista învingătorilor din Anchetă au învins cînd evoluau la formaţia care i-a lansat. Şi asta se întîmpla în special la cei dinainte de Revoluţie, cînd jucătorii erau mai statornici şi, din cauza regimului, mirajul unui contract extern aproape că nici nu exista.

35 de ani avea Hagi în 2000, cel mai în vîrstă învingător din Ancheta GSP: la polul opus se află Dobrin, cîştigător la 19 ani

801 voturi strînsese Nicoliţă de la fani, pe www.gsp.ro, pînă aseară, la ora 19:00, iar Bourceanu avea 369: lider în preferinţele suporterilor (20% din rezultatul final) era Sînmărtean, cu 3.220 voturi

Ultimele 48 de ore de vot
Ancheta GSP se află aproape de final. Pe site-ul www.gsp.ro, suporterii mai pot vota pînă mîine, la ora 24:00, cînd se vor închide "urnele". Coroborat cu opţiunile jurnaliştilor Gazetei, căpitanilor, preşedinţilor, antrenorilor şi specialiştilor ANST (ultimii, la secţiunea dedicată sportivul anului), preferinţele suporterilor vor contribui la desemnarea cîştigătorilor, care vor fi anunţaţi pe 22 decembrie.

Cum arătau pînă aseară preferinţele fanilor

Fotbalistul anului
1. Sînmărtean 3.220*
2. Torje 2.930
3. Săpunaru 1.213

Antrenorul anului
1. D. Petrescu 5.001
2. Ciobotariu 1.760
3. Grigoraş 1.702

Stranierul anului
1. Wesley 5.665
2. Bawab 1.362
3. Brandan 1.179

Sportivul anului
1. Lucian Bute 6.691
2. Echipa feminină de spadă 4.567
3. Horia Tecău 1.219
* număr de voturi exprimate de fani pe www.gsp.ro, pînă ieri, ora 19:00

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
sylar_1923
sylar_1923  •  17 Decembrie 2011, 03:38

La fotbalistul anului, in mod clar Sapunaru ar trebui sa castige. Intr-adevar, Sanmartean este un fotbalist de exceptie, care creeaza faze importante si marcheaza goluri decisive. Insa pana la al exclude pe Sapunaru din aceasta ecuatie, e cale lunga. Nu cred ca a existat un fotbalist roman in ultimii cel putin 10 ani care sa se impus la o echipa ca FC PORTO si sa castige trofeele care le-a castigat cu Porto. Singurul trofeu care l-a ratat a fost Supercupa Europei cu Barcelona, insa chiar si in acel meci, Sapunaru a fost declarat cel mai jucator de la FC Porto.

alexandru_p
alexandru_p  •  17 Decembrie 2011, 03:09

1 - nu ma pasioneaza 2 - danut petrescu la distanta mare (dar grig merita pe 2) 3 - brandan nu da goluri, dar merita mai aproape de wesley - mi se pare unul din cei mai completi fotbalisti care a evoluat in campionatul asta in ultimii 10 ani 4 - bute, nu e clar?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează