GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  ANCHETĂ

Surse DNA: Ion Ariton a recunoscut implicarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute » Cum a reacţionat aceasta

Articol de GSP - Publicat luni, 02 februarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 02 februarie 2015 15:42

Mai multe descinderi au avut loc, luni dimineaţă, în dosarul Gala Bute. Mai mulţi apropiaţi ai Elenei Udrea sînt vizaţi de anchetă, informează romaniatv.net. 

UPDATE 15:30 - Elena Udrea a oferit lămuriri în acest caz într-o declaraţie de presă: "Recunosc, sînt vinovată pentru că am dorit ce au vrut milioane de români: să-l vadă pe Lucian Bute în România. Am dorit ca acest meci să se întîmple în ţara lui. A fost o oportunitate pentru Ministerul Dezvoltării să folosească fonduri europene pentru a promova imaginea României. Era o foarte bună oportunitate ca celebra frunză să fie văzută de sute de milioane de oameni. Organizatorii nu şi-au achitat obligaţiile de a expune imaginea noastră. Ministerul a cumpărat doar promovarea, nu a organizat şi Gala. Nu se poate să faci percheziţii la 4 ani şi ceva de la acel moment. Ce poţi să mai găseşti acum? Consider că e o încercare de intimidare. Mă aştept la orice. E o încercare de decredibilizare a mea. Nu am încredere că cercetarea internă de la SRI va da vreun rezultat".

UPDATE 14:20 - Printre cei audiaţi azi se numără Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, Rudel Obreja şi Adrian Gărdean.

UPDATE 10:25
- Surse DNA informează că fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a recunoscut implicarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.

UPDATE Conform ultimelor informaţii, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru. Udrea e cercetată pentru abuz în serviciu şi acuzată că a încercat să obţină ilegal fonduri europene. Comunicatul integral al DNA, aici!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvîrşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, potrivit unui comunicat emis de DNA. 

Tolontan: "O bună parte din bani pot fi recuperaţi de statul român"
Redactorul şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, a declarat la România TV: "Să ne pastrăm calmul, Gala Bute e un dosar cercetat de procurori de 
aproape 3 ani, care a avut multe porniri şi opriri.

Noi ne asumăm tot ceea ce am scris. O parte importantă din cei 2,4 
milioane bani publici naţionali şi europeni nu au fost cheltuiţi pentru Gală. Ei stau şi acum în conturi la o bancă şi pot fi recuperaţi de statul român. O bună parte a banilor totali sînt în continuare recuperabili, sînt neatinşi de frică.

Acest dosar a facut victime de-a lungul timpului, de aceea după atîta muncă nu doar a jurnaliştilor, dar şi a celor din justiţie nu am un entuziasm, ci doar curiozitatea ca jurnalist să vedem o încheiere corectă şi echilibrată a justiţiei.
Observăm, de asemenea, că în acest caz  a dispărut o procuroare la pensie chiar înainte de campania electorală şi că dosarul e derulat la lumina reflectoarelor imediat după ce Elena Udrea a intrat în impact frontal cu şefii SRI şi DNA. Nu ne putem face că nu observăm aceste lucruri".

În această dimineaţă, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sînt efectuate percheziţii în 18 de locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj.

Gala Bute este o investigaţie jurnalistică pornită de Gazeta Sporturilor. Echipa GSP a urmărit subiectul vreme de 4 ani şi a expus fapte, cifre şi mărturii exclusive.

Autorii şi complicii operaţiunii Gala Bute sînt:
- demnitari şi funcţionari din ministerul României condus pe atunci de Elena Udrea;
– angajaţi ai statului ­care, independent de minister, aveau datoria să vegheze la corectitudinea folosirii fondurilor europene;
– organizatori ai evenimentului;
– cel puţin un bancher ­care a gîndit şi facilitat ruta pre­ferenţială a banilor;
– foşti angajaţi ai serviciilor secrete


Citeşte aici toate episoadele:  

I. Banii orfani ai Europei

II. Profitul Galei: 1,2 mil. de euro

III. Împăraţii fondurilor europene

IV.  Contul de piatră s-a dărîmat

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (50)
shogun_blue
shogun_blue  •  03 Februarie 2015, 08:16
Postat de leroiv72 pe 02 Februarie 2015, 18:33

io cred ca nuti e nevinovata... :) Doamne, ce tampenie am putut scrie! ma si mir cum de tastatura a putut scrie.. :))))

dc mai scri asta odata cred ca iti va bate la usa cineva

nusu_d
nusu_d  •  03 Februarie 2015, 00:51

Fa, eu nu mi-am dorit sa-l vad pe Bute campionul de carton in Romania si nici sa delapidati voi banii. Bute este un carnat de boxer, iar voi veti ajunge la puscarie de mana.

titelb
titelb  •  02 Februarie 2015, 22:38
Postat de leroiv72 pe 02 Februarie 2015, 18:33

io cred ca nuti e nevinovata... :) Doamne, ce tampenie am putut scrie! ma si mir cum de tastatura a putut scrie.. :))))

Gigi ce-o fi zicand de lotul asta nou de bibani care o sa soseasca ?

Vezi toate comentariile (50)
Comentează