GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  VICIUL CARE UCIDE

Moartea lui Cruyff a readus în prim-plan problema fumatului în fotbal » Legendele care au aprins câte o țigară la pauza finalei FA Cup și la antrenament + povești cu "modelele" Barthez, Zidane și Cosmin Moți

Johan Cruyff și viciul din cauza căruia a avut nevoie de un dublu bypass
Johan Cruyff și viciul din cauza căruia a avut nevoie de un dublu bypass

Articol de - Publicat vineri, 25 martie 2016 18:05

Johan Cruyff a încetat ieri din viață la 68 de ani, după o suferință cauzată de cancer la plămâni. Decesul său a readus în prim-plan problema fumatului în fotbal (și nu numai), olandezul fiind un fumător înrăit până în 1991, ajungând la mai mult de un pachet pe zi.

În '91, Cruyff a suferit o operație pe cord și un dublu bypass și a renunțat imediat la țigări. Olandezul a apărut ulterior și într-o campanie anti- fumat în Catalonia.

Nu a fost confirmată o conexiune directă între viciul său și boala descoperită după 24 de ani, în octombrie 2015, dar s-au făcut diverse presupuneri.

Astfel, a fost readusă în discuție problema fumatului la sportivi, care nu numai că își pun viața în pericol ci oferă și un exemplu negativ celor care îi urmăresc sau îi idolatrizează.

RECLAME LA ȚIGĂRI îN 1890

De peste un secol există această conexiune, implicând chiar și jucători care nu erau fumători. Din 1890, pachetele de țigări includeau cartonașe cu poze cu fotbaliști. În anii '30, Starul lui Everton, Dixie Dean, promova Carreras Club, o marcă "low-cost' de țigări. După 20 de ani, marele Stanley Matthews, care nu era nici măcar fumător, făcea reclamă la Craven "A" (foto sus).

Cam în aceeași perioadă au început să apară studiile care legau cancerul la plămâni de fumat, dar acest lucru nu a afectat industria în mare ascensiune și nici obiceiurile oamenilor. Totuși, erau și unii antrenori care nu tolerau fumatul în echipele lor. Herbert Chapman, manager la Huddersfield Town și la Arsenal în anii '20 și 30, întreba jucătorii dacă fumează înainte să-i transfere. Frank Buckley, antrenor la Wolverhampton între 1927 și 1944, le dădea jucătorilor săi un manual de comportament care includea un paragraf despre așteptările sale legate de viciile acestora, printre care se numărau fumatul și socializarea intensă cu două zile înainte de meci.

UN FUM LA PAUZA FINALEI...

În autobiografia sa, Jackie Milburn (foto jos) , legenda lui Newcastle, a dezvăluit cum, în 1951, înainte de Finala FA Cup cu Blackpool, a mers la baie pe Wembley să fumeze și i-a găsit acolo pe alți 4 colegi care deja făceau asta. A ieșit apoi pe teren și cu două goluri a adus trofeul lui Newcastle.

...și unul la antrenament

Starul lui Leeds, Jack Charlton (foto jos), care a luat Mondialul cu Anglia în 1966 și apoi a avut cele mai bune rezultate din istoria naționalei Irlandei, ca antrenor, a fost un fumător înrăit ca jucător și chiar a fost pozat cu țigara în gură la antrenament.

Robert Prosinecki, jucător emblematic al naționalei fostei Iugoslavii și apoi al Croației, câștigător al Ligii cu Steaua Roșie în 1991, fuma cel puțin 40 de țigări pe zi în perioada sa de glorie, reducând apoi numărul la 20 spre finalul carierei.

Gianluca Vialli (foto jos), fost jucător la Sampdoria, Juventus și Chelsea și selecționat de 59 de ori la naționala Italiei, a fumat regulat în timpul carierei și a continuat și cât timp a antrenat Chelsea și Watford.

SIR ALEX L-A DECONSPIRAT PE BARTHEZ

Fabien Barthez (foto jos), fostul portarul numărul 1 al Franței, a fumat întreaga carieră. Sir Alex Ferguson știa acest lucru când l-a luat la United: "Probabil el credea că nu știu, pentru că se tot ascundea, dar eu știam foarte bine. Am mai avut jucători disperați după țigări, ca Jesper Olsen și Les Sealey. În Anglia se fumează mai rar, mai mult se bea. Prefer totuși țigările. A doua e o problemă mare în fotbal și nu numai".

Barthez n-a fost singurul mare internațional francez fumător înrăit, pe listă înscriindu-se și Zinedine Zidane, care, după ce a participat la un promo al unei campanii anti-fumat, a fost văzut trăgând cu nesaț din țigară înainte de seminfinala cu Portugalia de la CM 2006.

NU FACEȚI CA EI

Alți (ex-)jucători și manageri foarte cunoscuți care fumează sunt: Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Mario Balotelli, Gianluigi Buffon, Vincenzo Iaquinta, Alessandro Nesta, David James, Enzo Bearzot, Ricardo Lavolpe, Slaven Bilic, Jack Wilshere, Ashley Cole, David Ginola, Wesley Sneijder, Wojciech Szczesny, Mesut Ozil, Diego Maradona, Ronaldo.

bilic

4gk52trdhm ronaldo smoking

images 1

balotelli crop north

61

dimitarberbatov manchesterunited smoking

MOȚI, 3 PACHETE PE ZI

Dintre români, se știe că sunt sau au fost fumători înrăiți Cristi Chivu, Bogdan Lobonț, Adi Mutu, Cosmin Moți, Denis Alibec, Marius Constantin și Marius Lăcătuș.

Marele Nicolae Dobrin a murit de cancer pulmonar. Dar n-a ştiut. Soţia i-a ascuns verdictul medicilor pînă în ultimele clipe. Şi el a crezut-o. "Dacă mama i-ar fi spus că cerul este verde, el ar fi fost convins de asta", povesteşte băiatul lui Dobrin. Cu puţin timp înainte să moară, "Gîscanul" i-a mărturisit soţiei sale: "Gica, ce bine era dacă nu aş fi fumat. Aş fi scăpat de toate suferinţele şi de toate durerile astea!".

"Îmi amintesc că-i furam tatei ţigări şi le fumam pe ascuns. Am început la 14 ani"
Nicolae Dobrin

"Cred că noi, cei care l-am iubit, i-am stricat viaţa lui Dobrin. Toţi care voiau să-i fie alături îl chemau doar la băut şi fumat. Nimeni n-ar fi zis: hai să mîncăm ceva!"Tatiana Preduţ, asistentă şefă la Spital Judeţean Piteşti

"Am convenit cu Andone să mai răresc ţigările. Cînd intram în cantonament la Săftica, nea Ando îmi lua pachetele şi îmi dădea două ţigări pe zi. P-alea le fumam, atît. Acum nu fumez două ţigări pe zi, dar nici 3 pachete cît au zis unii, ci cam 7-8 pe zi"
Cosmin Moți, despre care Cornel Dinu a spus că fumează 3 pachete pe zi

"La Marius Constantin în cameră fumul e atât de gros încât bicicleta stă dreaptă, fără cric"
Marius Șumudică

în românia nu mai poți fuma în public

În România a intrat în vigoare săptămâna trecută legea anti-fumat, care are ca scop limitarea acestui viciu și chiar eliminarea sa completă. Pe stadioane nu se fuma oricum, iar de-acum nu se vor mai aprinde țigări în nici un loc public.

50.000 de oamenimor anual în România din cauza fumatului

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
legend31
legend31  •  26 Martie 2016, 21:01
Postat de the_gunner pe 25 Martie 2016, 23:56

Cancerul la plamini din cauza fumatului ? O legenda medicala ! La PA hospital in Brisbane in 1995 au murit 46 de aceasta boala .38 erau nefumatori .Deasemenea,au murit 16 de cancer la ficat si nici unul nu folosise alcool . Daca un tip se lasa de fumat ,in 6 luni e ca nou nascut ,nici o urma de nicotina ,sau tar in sistemul lui . Stiu asta din experienta proprie si analizele ulterioare .

Sunt grafice si studii care leaga clar fumatul de cancer la plamani si nu numai. Da, poti face cancer si daca nu fumezi, dar e sansa mult mai mica. Studiile nu se fac pe 40-50 de oameni ci pe milioane. Bine, conform studiilor oricum ai cam o sansa din 2 sa faci cancer in timpul vietii, fara fumat ar scadea putin sansele insa...

legend31
legend31  •  26 Martie 2016, 20:53
Postat de Goldenberg Raul pe 26 Martie 2016, 12:10

Domnule Pompiliu,tu nu ai niciun viciu?? Ia hai sa interzicem toate viciile din lume,sa vedem mai are rost sa traiesti? De ce trebuie sa fim radicali? Eu zic ca se poate fuma toata viata,dar sa fie cu masura. La fel si cu bautura si cu orice alt viciu.

Nu cred ca zice nimeni, normal la cap sa se interzia fumatul, daca vei vrea sa fumezi o vei face si daca e interzis (la fel ca prohibitia in America). Ideea e ca iti poti alege un viciu mai putin dezastros pentru sanatatea ta in primul rand :)..de acord, poti muri de cancer si daca nu fumezi..dar e o sansa mult mai mica. Fiecare face ce vrea in fond si la urma urmei, dar iti garantez ca atunci cand ti se spune ca ai probleme cu inima sau ca ai cancer din cauza fumatului regreti ca ai facut-o.

956487851059663
Goldenberg Raul  •  26 Martie 2016, 12:10

Domnule Pompiliu,tu nu ai niciun viciu?? Ia hai sa interzicem toate viciile din lume,sa vedem mai are rost sa traiesti? De ce trebuie sa fim radicali? Eu zic ca se poate fuma toata viata,dar sa fie cu masura. La fel si cu bautura si cu orice alt viciu.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează