GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GAZETA CU DVD

Olanda, cea mai frumoasă echipă învinsă în finala Mondialului, acum pe DVD! CM ’74, miercuri, cu Gazeta!

Articol de - Publicat luni, 15 noiembrie 2010 00:00

Joc spectaculos şi nopţi fierbinţi, aşa a fost Portocala Mecanică în Germania. A avut o şansă mare să cîştige titlul. A fost doar prima finală pierdută.

Cei mai buni şi cei mai nebuni. Nonconformiştii pletoşi cu un fotbal nemaivăzut şi cu un stil de viaţă boem, care ziua jucau şi noaptea dansau. Chiar aşa era. Pentru olandezi, nu existau limite!

Văjitorii lui Rinus Michels creaseră “total football”. Adică, explică Ruud Krol, “fiecare putea juca pe orice post, fiecare juca pentru echipă şi putea să ajungă oriunde dorea pe teren, pentru că altcineva îi lua locul. Acestea erau ideile care ne uneau. În plus, o disciplină extraordinară”. Cum arăta Portocala Mecanică în viziunea lui Krol? “Un superfotbalist, Johan Cruyff, şase jucători de clasă mondială şi restul de top în Europa”.

După meciuri, visătorii portocalii deja pregăteau petrecerile. “Ne plăceau party-urile şi ne distram mereu. Aceştia eram noi”, spune Arie Haan. După o asemenea noapte fierbinte, Cruyff a apărut pe coperta tabloidului Bild: “Cruyff, şampanie şi fete goale”. Fusese “Naked Party” în piscina hotelului! Iar a doua zi, au început telefoanele. Sunau soţiile supărate: “Credeam că jucaţi fotbal, nu înotaţi în piscină cu nemţoaice dezbrăcate!”. Mai ales Danny, soţia geniului Johan.

Impresionînd, şi pe teren, şi în piscină, au ajuns în finală. Unde s-au oprit: 1-2 cu Germania. Dar Olanda a fost cea mai frumoasă echipă învinsă vreodată într-o finală de Mondial.

“Olandezii au fost de departe cei mai buni la acel Mondial. Doar propria aroganţă i-a învins. Au crezut că ne vor bate uşor. Şi nu s-a întîmplat”
Sepp Maier, portarul Germaniei

17 pase au schimbat olandezii în primul minut al finalei CM cu Germania înaintea penaltyului de 1-0

Cruyff şi Adidas cu două dungi!
După ce s-au înţeles cu conducătorii federaţiei pentru o primă record, echivalentul a 100.000 de mărci germane în cazul cîştigării trofeului (au fost numiţi “lacomi” de presa batavă), olandezii au mai avut de rezolvat un mic conflict. Marele Cruyff a refuzat să poarte echipamentul Adidas al “naţionalei”, pe motiv că tocmai semnase cu Puma. I-a fost acceptată şi această dorinţă: i s-a făcut un echipament pe comandă, cu două dungi, în loc de trei, cîte are Adidas!

Scandalul mărcilor
Şi nemţii, campionii mondiali, s-au certat din cauza banilor înaintea turneului. Golgeterul Gerd Muller şi colegii săi au aflat că vor lua doar 30.000 DM pentru titlu, cu 70.000 mai puţin decît italienii, şi au stat o zi şi o noapte la negocieri. Portarul Sepp Maier povesteşte: “Selecţionerul Helmut Schoen s-a înfuriat, ne-a făcut avari şi ne-a zis că oamenii ne vor dispreţui şi ne vor scuipa pe stradă. Nu mai voia să aibă de-a face cu noi”. S-au înşeles în cele din urmă pentru 70.000 de mărci, după ce Schoen a ameninţat că îi înlocuieşte pe toţi cei 22 de jucători.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
gery76
gery76  •  16 Noiembrie 2010, 03:33

Fiind un mare fan al GERMANIEI si fiind nascut doi ani mai tarziu m-am innarmat cu zeci de dvd-uri din perioada anilor 70 si am ajuns la concluzia vazand si euro'72 ca GERMANIA din acea perioada a fost de departe cea mai buna echipa europeana din toate timpurile,cu jucatori senzationali ca BECKENBAUER,MULLER,OVERATH,ULLI HOENNES,BREITNER,MAIER,VOGTS in '74 plus NETZER,HEYNKES,WIMMER SI HOTTGES la euro'72.Adevarat in'74 OLANDA a fost echipa mai frumoasa dar tenacitatea si darzenia germana e unica

Vezi toate comentariile (1)
Comentează