GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  TEHNOLOGIE VIDEO

Scump, dar merită! » Avantajul tehnologiei video: costurile se amortizează rapid

Blatter a cîștigat războiul tehnologic cu Platini pentru monitorizarea video a liniei porții // Foto: Reuters +1   FOTO
Blatter a cîștigat războiul tehnologic cu Platini pentru monitorizarea video a liniei porții // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 07 iulie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 iulie 2012 01:02

Sistemele electronice pentru linia porţii, Hawk-Eye şi GoalRef, presupun investiţii între 120 şi 200 de mii de euro, dar în 3-4 ani acoperă sumele plătite pentru cei doi asistenţi de poartă.

Decizia luată în unanimitate joi, la Zurich, de International Board deschide noua eră tehnologică în fotbal. Cele două sisteme electronice pentru linia porţii, menite să elimine golurile-fantomă de genul celui al lui Lampard la CM 2010 ori Devici la CE 2012, pot fi folosite în orice competiţie, dar nu sînt şi obligatorii! Vor funcţiona la CM al cluburilor din decembrie, la Cupa Confederaţiilor 2013, iar din sezonul 2013-2014 s-ar putea introduce în marile campionate ale Europei şi apoi la Mondialul 2014.

3,6 milioane pe sezon
Hawk-Eye şi GoalRef, atuurile lui Blatter, reprezintă investiţii mai scumpe decît formula cu 5 arbitri, inventată de preşedintele UEFA, Platini, însă costurile s-ar amortiza într-un timp relativ scurt, 3-4 ani. Minusurile ar fi că nu sînt infailibile şi nici nu oferă reluări pe tabelă, cum se întîmplă în tenis.

Primul e mai costisitor, preţul celor 6-8 camere 3D şi al computerului asociat fiecărei porţi fiind de 200.000 de euro. Care, multiplicat cu 18 stadioane (cazul Ligii 1), ajunge la 3,6 milioane. Are însă dezavantajul că mingea trebuie să se vadă măcar 25% pentru a emite un verdict. Celălalt, bazat de cîmpuri magnetice şi balon cu trei microcipuri încorporate pare mai accesibil, numai 120.000 de euro. Cînd mingea intersectează un cîmp magnetic arbitrului i se transmite o vibraţie şi un semnal pe ceasul de la mînă, semn că a fost gol (foto 2). Problemele apar la costurile mingilor "accesorizate".

900.000 euro pentru asistenţi
"Tehnologia video e complementară arbitrilor şi nu o alternativă. E exclus să se extindă la alte situaţii litigioase!", a explicat directorul executiv al federaţiei scoţiene Stewart Regan. Cei doi asistenţi de poartă ar costa un club, luăm iar campionatul nostru, 1.400 de euro pe etapă. Iar în total aproape 50.000 pentru tot sezonul, deci extrapolat la cele 18 grupări din prima divizie românească, 900.000.

FRF aşteaptă FIFA
Conducerea federaţiei noastre n-a luat încă în calcul nici una dintre variantele tehnologice video, care ar urma să lămurească fazele litigioase de linia porţii. "Deocamdată nu am primit nimic oficial de la FIFA. Oricum, trebuie să avem o discuţie şi cu cluburile, pentru că acele tehnologii sînt destul de scumpe", a precizat Adalbert Kassai, secretarul general FRF. "Dar, în afara celor două sisteme propuse, Hawk-Eye şi GoalRef, există şi posibilitatea apelării la cei doi arbitri adiţionali de poartă".

"Nu sînt total contra tehnologiei video, dar mă tem că va fi doar începutul şi modificările nu se vor opri aici. Cred că sistemul cu 5 arbitri e mai eficient" (Michel Platini, preşedinte UEFA)

"Poate părea scump, dar e vorba despre tehnologie. Cînd a fost inventat, televizorul cu plasmă costa 10.000 de euro, iar acum îl poţi lua cu doar 500" (Jerome Valcke, secretar general FIFA)

3,6 milioane de euro e costul pe care l-ar suporta cele 18 echipe din Liga 1 pentru implementarea sistemului "Hawk Eye"

900 de mii de euro pe sezon ar trebui să achite în total cluburile din campionatul nostru pentru cei 2 arbitri de poartă

5 MODIFICĂRI EPOCALE
1891 - se introduc penaltyurile
1925 - apare legea ofsaidului. Iniţial prevedea existenţa a 3 jucători între minge şi poartă, fiind redusă apoi la doi
1958 - se introduc înlocuirile, una pentru portar şi alta pentru jucătorii de cîmp, permise doar în cazul accidentărilor;
1970 - apar cartonaşele galbene şi roşii la CM din Mexic;
1992 - se interzice pasa intenţionată trimisă înapoi la portar.

501764-caseta-tehnologie-video.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
d_3amon
d_3amon  •  07 Iulie 2012, 12:44

Nu sînt total contra tehnologiei video, dar mă tem că va fi doar începutul şi modificările nu se vor opri aici. Cred că sistemul cu 5 arbitri e mai eficient" (Michel Platini, preşedinte UEFA) Asta nu-i tot la cap, cred ca-si ia comisioane din banii platiti pt aia 2 arbitri in plus, care chiar sunt IN PLUS si n-au nici o utilitate. S-a vazut la Milan Juve si la acest euro la golul greciei parca, faptul ca oricati arbtri pui, la viteza cu care se desfasoara faza, nu vad daca a trecut sau nu mingea. La milan juve a intrat mingea un juma' de metru in poarta si n-au vazut, au decis un campionat niste chiori, si platini zice ca e mai bine asa. oligofrenul

Vezi toate comentariile (1)
Comentează