GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  SPECIAL

Fotbal pe bune, nu pe calculator » Cupa Liceelor Coca-Cola a aliniat la start 428 de echipe şi 4.500 de jucători şi jucătoare

Liceenii joacă fără menajamente, fără calcule meschine, pentru ei contează doar victoria +12   FOTO
Liceenii joacă fără menajamente, fără calcule meschine, pentru ei contează doar victoria

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 04 aprilie 2012 11:13

Într-o lume în care tot mai mulţi tineri preferă să fenteze ora de sport şi să se joace pe calculatoare, telefoane sau tablete, cîteva mii de puşti şi de puştoaice se luptă umăr la umăr pentru tuitlul de cea mai bună echipă a liceelor în 2012.

Au trecut deja două luni de la primul fluier al competiţiei. Junimea fotbalistică fierbe meciurile de la Cupa Coca-Cola 2012, o confruntare naţională uriaşă, care a găzduit de la început partide în 22 de centre. S-au înscris la start 428 de echipe, 396 la băieţi şi 32 la fete. Adică peste 4.500 de jucători şi jucătoare!

În 16 centre s-au stabilit deja campioanele fazei locale la băieţi. Iar la Iaşi, Bacău şi Harghita, fetele şi-au desemnat şi ele premiantele pentru "zonale", echipele de la "Mihai Eminescu", "Grigore Antipa", respectiv "Banyai Janos" exersînd deja preluările şi şutul la poartă pentru faza zonală.

Luptă strînsă la eliminatoriile din Bucureşti

Un număr-record de echipe înscrise la start a avut în acest an şi Bucureştiul, 69 la băieţi, 13 la fete. Bătălia pentru cele cîte două locuri pentru turneele finale la băieţi, respectiv la fete, este una crîncenă. După primele două săptămîni de "preliminarii", sita a început să cearnă: 45 de echipe la băieţi şi 7 de la fete au părăsit deja competiţia. "Mihai Bravu", "Benjamin Franklin", "N.Bălcescu" şi "Doamna Chiajna" şi-au depus serios candidatura pentru premiul cel mare, trecînd lejer de adversarii direcţi din preliminarii la diferenţe mai mari de 10 goluri. "Ploaia de goluri" a picat în partida dintre "Mircea cel Bătrîn" şi "Mihai Bravu" (5-14). Din 10 aprilie, toate meciurile se mută în Sala Polivalentă!

Grupa A: 1.Gh.Şincai 2.Hermes 3.G.Moisil 4.C-tin Brîncoveanu
Grupa B: 1.M.Viteazul 2.I.Barbu 3.O.Onicescu 4.Dna Chiajna

IAŞI: "Saligny" , băieţii răi din Bularga
La iaşi, oraşul care va găzdui şi partidele din faza regională, a fost bătaie mare pentru campionana oraşului. Aroape şi la propriu. În grupa finală ajunseseră "Mihai Eminescu", Transporturi CF, GS "Anghel Saligny" şi "Miron Costin". Ultimele două erau marile favorite. Dar băieţii de la "Salignz" au ras tot. Adeversarii s-au plîns că jucătorii de la "Saligny", majoritatea dintr-un cartier mai mărginaş al Iaşiului, Bularga, renumiţi pentru duritatea lor, au jucat mereu prea tare, la intimidare. "Ne tot provocau, chiar şi cînd erau pe banca de rezerve", s-au plîns adversarii."Noi sîntem băieţi de cartier, jucăm bărbăteşte, că nu sîntem la balet", au răspuns cei de la "Saligny", jubilînd după obţinerea lejeră a calificării în faza zonală.

TIMIŞOARA: Biţă, autobaza din poarta campionilor
Echipa de la Transporturi Auto, din Timiăoara, a făcut senzaţie. Nu doar pentru că a ieşit campioană pe Bega, (9-4 cu Emil Ungureanu, în finală), dar şi pentru "micuţul" din partă, Marius Pîslea, un voinic de 1.80 m şi 105 kilograme, la numai 17 ani. De cum apărea pe teren, adversarii chicoteau "Să vezi ce ne distrăm cu ăla din poartă". Pe teren însă, lucrurile au stat altfel. Mare cît poarta, Marius a fost omul meciului în ultimele două partide. "M-am obişnuit ca ceilalţi să rîdă de mine, nu mă mai deranjează. Am făcut fotbal cînd eram mai mic, dar mi-am rupt ligamentele de la genunchi. Am stat 8 luni şi atunci m-am îngrăşat. Dar iubesc fotbalul şi vreau să joc măcar de plăcere", a spus Marius, mare fan al lui Valdez, portarul Barcelonei. (Adrian Bucur)

TG. MUREŞ: Cînd 4 s-au certat a cîştigat Sighişoara!
După partidele eliminatorii, , în faza finală de la Tg. Mureş au ajuns 5 licee: 4 din jzonă, "Şincai", Luduş, "Kazmer" şi Economic Transilvania şi unul din Sighişoara, "Eliade". După cum se jucase pînă atunci, cei din Luduş erau cotaţi cu prima şansă. În primul meci eliminatoriu au învins cu 17-1 echipa Liceului Economic din Tg. Mureş. Cu rezervele! Au obosit însă pe parcurs, echipa fiind angrenată simultan şi în faza judeţeană şcolară. Şi în decisiv au pierdut cu 6-3 în faţa surprinzătoarei echipe de la "Eliade". Aşa că reprezentanta celor din Tg. Mureş la "zonale" este din Sighişoara!

CONSTANŢA: Şi Constanţa fără constănţeni
Şi în competiţia locală organizată în Constanţa s-a înregistrat o mare surpriză. Dezamăgire mare printre liceenii din oraşul amiral de la malul mării. Nici o echipă a urbei n-a reuşit să ajungă în faza finală, acololo unde s-au calificat "N. Bălcescu" din Medgidia, "I. Bănescu" din Mangalia şi "D. Cantemir" din Babadag. Ultima s-a şi încoronat campioană după meciurile din grupă.

BOTOŞANI: Regina Maria la al doilea prag
O situaţie inedită în Moldova. Cum Dorohoi nu se umăra printre centrele iniţiale, dar în oraş s-au înscris mai multe echipe, a fost nevoie de un turneu separat. A fost cîştigat detaşat de băieţii de la "Regina Maria". N-a fost însă de ajuns pentru ca echipa să ia vacanţă pînă la "zonale". Campionii din Dorohoi au întrat şi în faza finală la Botoşani, unde au ajuns echipele de la "N. Iorga" şi "Gh. Asachi". Orgoliile sînt mari. "Cum să ne bată ăştia de la «Regina Maria»?! Să păţim ca alţii? Să ne reprezinte unii din Dorohoi?! Nu se poate asta!", spun liceenii din Botoşani, decişi să-şi susşină favoriţii pînă la capăt în acest week-end. "Regina" e singură, în deplasare. Dar surprize s-au tot văzut.

BUZĂU: Americanu', Cha-Cha şi Pitiku', vedete la Buzău
"Americaneee, mă omori! Cha-Cha, fă presing! Liiila, ce faci mă acolo?". Americanu' (Andone Ionuţ), Cha-Cha (Socol Cosmin), Lila (Lungu Cosmin), Cătuţă (Florea Cătălin), Piticu' (Nichitelea Mădălin) şi Cheloo (Alecu Răzvan) sînt poreclele din care profu' celor de la "Victor Frunză", nu i-a scos nici un minut. Antrenorul Ionuţ Mandoiu a ţipat la jucătorii lui cît l-au ţinut plămînii. Echipa lui a şi ajuns în ultima fază a Cupei Coca-Cola la Buzău, dar a pierdut derby-ul cu Transporturi CFR (3-1) şi a rămas acasă. Echipa cu porecle a rămas însă în amintirea fanilor care au asitat la meciurile lor.

Marele pot: o excursie la Doneţk şi biletele la un sfert de finală la Euro 2012
Pe lîngă medaliile de campioane şi cupe, cele două laureate la finalul competiţiei, atît la băieţi, cît şi la fete, vor primi din partea sponsorului Coca-Cola un cadou-surpriză. Cele două echipe vor pleca într-o excursie de o zi la Doneţk, unde vor asista, pe 23 iunie, şi la sfertul de finală al Euro 2012 găzduit de Donbass Arena, superbul stadion din oraşul ucrainean.

"Am lipici la gol, ca Ronaldo"

Golgeterul la zi al competiţiei, Ştefan Brăilescu de la "Nicolae Bălcescu" din Brăila, cu 15 reuşite, îl are ca idol pe starul portughez de la Real Madrid şi visează ca într-o zi să îi ia locul în formaţia "galacticilor".

În Brăila a apărut o nouă vedetă după faza locală a Cupei Coca-Cola, acolo unde Ştefan Brăilescu a strălucit pentru echipa Liceului Nicolae Bălcescu, campioana oraşului.Deşi nu joacă încă la nici o echipă de club, el speră că va fi remarcat după competiţia liceenilor şi îşi doreşte o carieră în fotbalul mare.

- Felicitări, Ştefan, sînteţi campionii Brăilei! Cum ai stat cu emoţiile?
- Mulţumesc. Am avut inima în gît pentru că ne jucam soarta împotriva unei echipe bune. Dacă ar fi rămas în competiţie, "Edmond Nicolau" ar fi fost, cu siguranţă, cel mai puternic contracandidat

- Ai ieşit clar în evidenţă cu 15 goluri marcate. Ştiai că vei deveni golgeterul Brăilei?
- Ce să mai zic, îmi place mingea, să fiu în joc, să atac poarta, să fiu mereu acolo, în mijlocul fazelor fierbinţi de la poarta adversă. Am lipici la gol, ca idolul meu. 

- Cine e?
- Nu e clar? Uite ce număr am pe spate, 7! Sînt mare fan Cristiano Ronaldo. Chiar semăn un pic cu el la joc (Rîde). Şi nici măcar nu l-am ales eu tricoul, am avut noroc să îl primesc direct de la domnul antrenor. 

- Dacă ai avea de ales şansa de a ajunge la Harvard sau de a juca fotbal la nivel mare, ce ai alege?
- Cu siguranţă, aş alege fotbalul. E mai simplu decît să stai să înveţi. Cel puţin pentru mine (Rîde iar)

Cum se desfăşoară competiţia la băieţi
Faza locală: 29 februarie-31 martie. Fiecare oraş şi-a desemnat o cîştigătoare, care merge mai departe
Faza regională: se dispută la Tg. Mureş, Iaşi, Timişoara şi Constanţa în perioada 19-6 mai. Cîştigătoarele celor 4 "regionale" merg în turneul final.
Faza finală: se desfăşoară la Bucureşti în perioada 18-20 mai. Celor 4 cîştigătoare zonale li se adaugă două echipe calificate din Turneul de la Bucureşti. Cele 6 formaţii se împart în două grupe de cîte trei. Cîştigătoarele acestora dispută marea finală a Cupei Liceelor Coca-Cola 2012 pe 20 mai, la Sala Polivalentă.

Cum se desfăşoară competiţia la fete
Faza locală: 17 martie - 5 aprilie. Cîştigătoarele merg în faza zonală.
Faza regională: se dispută la Tg. Mureş şi Iaşi în perioada 20-22 aprilie. Cîştigătoarele zonalelor şi primele două clasate din Bucureşti îşi dispută turneul final.
Faza finală: se desfăşoară la Bucureşti în 18 - 20 mai. Pe 20 mai se dispută  finala, tot la Sala Polivalentă.


Top 5 cele mai mari scoruri la băieţi
TIMIŞOARA: "Haşdeu" - "Brătianu" 15-6
ARAD: Lic. Baptist - F. Neuman 17-4
CONSTANŢA: CT "Ciobanu" - LT "Traian" 0-20
TIMIŞOARA: V. Branişte - "E. Ungureanu" 2-18
BOTOŞANI: "Gh. Asachi" - "Ştefan cel Mare" 12-8

Cele mai mari scoruri la fete
HARGHITA: "Bayai Janos" - Andrei Bîrseanu 15-3
BUCUREŞTI: UCECOM - "M. Sadoveanu" 0-14 (Dragomir Cristiana a marcat de 8 ori!!!)

470749-caseta-cupa-liceelor.jpg

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează