GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu comentează concluziile radiografiei InStat + amintiri unice cu Pele: „Am un regret mare, m-a urmărit 52 de ani”

Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu povestesc amintiri unice cu Pele
Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu povestesc amintiri unice cu Pele

Articol de - Publicat sambata, 26 martie 2022 08:11 / Actualizat sambata, 26 martie 2022 10:52

Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu comentează concluziile primului episod din noul proiect lansat de redacția Gazetei Sporturilor, Istoria la raport: în meciul România - Brazilia 2-3, de la CM din Mexic '70, cei trei au fost cei mai buni „tricolori” în fața viitoarei campioane mondiale.

  • Gazeta Sporturilor a lansat vineri „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986) 
    » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)
     
  • Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale.
  • Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii ‘80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete.

Proiectul lansat de Gazeta Sporturilor, Istoria la raport, a debutat cu meciul Brazilia - România 3-2, de la Mondialul din 1970. Iar cifrele, dincolo de impresia generală, că am fost aproape egalii sud-americanilor, au scos la rampă 3 nume din echipa noastră, care s-au ridicat la nivelul unor legende precum Pele și Jairzinho. 

E vorba despre trioul Dinu - Sătmăreanu - Liță Dumitru. Iar cei 3 au comentat, după apariția articolului, concluziile radiografiei InStat.

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!

Liță Dumitru: „Pele a spus că eu am fost cel mai tare adversar al lui la acel Mondial”

Liță, acum în vârstă de 72 de ani, dezvăluie ce sfat i-a dat Angelo Niculescu, înainte de meci, privind modul în care să-l blocheze pe starul Braziliei.

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu comentează concluziile radiografiei InStat + amintiri unice cu Pele: „Am un regret mare, m-a urmărit 52 de ani”
Liță Dumitru are astăzi 72 de ani și trăiește în Statele Unite ale Americii

- Bună ziua, nea Liță, care e prima amintire care vă vine în gând despre acel meci? 
- Că eram cel mai tânăr de pe teren și că în fața ochilor l-am văzut din minutul 1 până în minutul 90 pe Pele.

- Monitorizarea spune că v-ați descurcat bine! 
- Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea. După o jumătate de oră am văzut că nu e imbatabil și apoi am început să joc și ceea ce știam eu.

- Angelo Niculescu ce sarcini speciale v-a trasat? 
- Să evit pe cât posibil să-l las pe Pele să apară direct pe stoperii noștri, Dinu și Lupescu. Și cred că o singură dată s-a întâmplat, dar am rezolvat-o.

- Cum? 
- Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat "galben”, dar cred că meritam „roșu”. Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate.

- Cum a reacționat după acel fault brutal? 
- S-a ridicat, mi-a zis „Putana”, apoi m-a scuipat.

- Ați făcut schimb de tricouri cu el la final? 
- Nu, s-a dus Lucescu la el și au făcut ei schimb de tricouri. Dar, pentru mine, mai important a fost să văd declarațiile pe care le-a dat, chiar și la mulți ani după acel turneu, în care a zis că Liță Dumitru a fost cel mai tare mijlocaș pe care l-a întâlnit la Mondialul din Mexic.

Cornel Dinu: „Pele era al dracu' de gură, dar era genial”

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu comentează concluziile radiografiei InStat + amintiri unice cu Pele: „Am un regret mare, m-a urmărit 52 de ani”
Cornel Dinu, 73 de ani, e expert TV la Telekom Sport

Cornel Dinu (73 de ani) își reamintește că Pele l-a lovit intenționat cu palma peste față și că la un tackling de care era absolut sigur că va fi câștigător, Pele „m-a evitat cu genialitate”, dar și că „am reușit să-i dau un călcâi printre picioare”.

- Domnule Dinu, bună ziua. 
- Nu prea e bună, am niște probleme de sănătate, nu mă simt bine, dar mai am putere să vă mulțumesc pentru ce ați publicat despre acel meci România - Brazilia.

- Nu vă rețin prea mult, vreau doar... 
- Vă povestesc doar despre Pele câteva lucruri. El era fie în spatele lui Tostao, moment în care era preluat de Liță, fie trecea și făcea cuplu cu Tostao și atunci venea în zona mea și a celuilalt stoper, Culae Lupescu.

- Cum au fost duelurile cu el? 
- Era al dracului de gură, rău de tot chiar. Mi-a trântit intenționat și un dos de palmă peste față. M-a enervat stilul ăsta al lui și am luat la un moment dat mingea, am urcat cu ea mai mult, iar când a venit el să mă atace, i-am dat mingea cu călcâiul printre picioare. A fost un răspuns al meu.

- Descrieți o singură fază din acel meci prin care cei care nu l-au văzut jucând pe Pele să înțeleagă ce fel de fotbalist era. 
- A făcut Liță o alunecare spre el, iar Pele l-a evitat prin exterior cumva, i-a făcut procedeul Veronica, așa se zicea pe vremuri. A înaintat cu mingea la picior și m-am dus agresiv, să-l curăț. Bine, așa am vrut, însă alunecarea mea s-a dus în gol, m-a evitat printr-o săritură discretă, înainte ciupise și mingea pe sub mine. Asta se numește genialitate.

Lajos Sătmăreanu: „Am un regret de 52 de ani, că n-am cumpărat revista în care Pele era la picioarele mele”

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Liță Dumitru, Cornel Dinu și Lajos Sătmăreanu comentează concluziile radiografiei InStat + amintiri unice cu Pele: „Am un regret mare, m-a urmărit 52 de ani”
Lajos Sătmăreanu a împlinit luna trecută 78 de ani

Lajos Sătmăreanu (78 de ani) nu citise încă Gazeta când a fost ieri sunat să comenteze: „Mi se furnică pielea pe mine doar că îmi povestiți ce ați publicat, acum fug la chioșc să cumpăr ziarul”.

- Nea Lajos, bună ziua, ați citit Gazeta de azi? 
- Bună ziua, nu am citit, ce ați publicat?

- Monitorizarea meciului cu Brazilia, din Mexic '70. Ați ieșit cel mai bun „tricolor”, conform indexului InStat! 
- Mi se furnică pielea pe mine doar când aud că îmi spuneți asta și mă gândesc la acel meci.

- Aveți măcar WhatsApp, să vă trimit varianta PDF? 
- N-am așa ceva, dar deja mă îmbrac în timp ce vorbesc cu tine, ca să fug la chioșc, să cumpăr ziarul.

- Ce vă mai amintiți de la acel meci? 
- Totul! Absolut tot! Așa ceva n-ai cum să uiți.

- Ați fost cel mai bun! 
- Normal (Râde)... La primul meci cu Anglia pierdusem după un gol încasat din vina mea sau, mă rog, așa au susținut unii, deși eu mă dusesem să-i blochez piciorul drept al lui Hurst. În fine, după acele comentarii m-am înrăit și mi-am zis că împotriva Braziliei trebuie să joc ceea ce știu eu și am jucat ce știam eu.

- Și ce știați? 
- Să dau drumul la joc, să joc doar înainte, să urc mereu, să împing jocul, să centrez bine. Din astea!

- Monitorizarea InStat v-a confirmat! 
- E prima dată când se face așa ceva, un raport detaliat al acelui meci. Să știi că m-am emoționat foarte tare. Păcat că nu prea mai suntem foarte mulți dintre noi, cei care am jucat acolo. Mai vorbesc la telefon cu Dembrowski, el ține statistica.

- Cine a fost adversarul numărul 1 de la Brazilia?
- Pele, clar. Dar am un regret, mare de tot, care m-a urmărit de atunci, vreme de 52 de ani. În aeroport, când am plecat de la Guadalajara, la standul de ziare era o revistă care avea pe copertă o fotografie cu Pele căzut, la picioarele mele, după ce îl driblasem cu exteriorul. N-am cumpărat-o, credeam că o să o găsesc în Mexico City, n-am mai găsit-o niciodată. 

Toată viața m-am gândit la revista aia, așa că acum vă las, plec măcar să găsesc ziarul de astăzi, în care ați scris despre acel meci.

Mai multe materiale din proiectul „Istoria la raport”: 

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Un trio FABULOS: Dinu l-a subordonat pe Jairzinho, Liță a jucat fantastic în fața lui Pele, iar Sătmăreanu a fost peste toți

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!

Laszlo Balint e impresionat de cifrele duelului Brazilia - România din '70, dezvăluite în primul episod din „Istoria la Raport”, noul proiect special GSP

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
teddyw
teddyw  •  27 Martie 2022, 06:19

nimic despre Dembrowski, cel mai bun in acel meci...

iuliu
iuliu  •  26 Martie 2022, 21:19

A fost o performanta excelenta a intregii echipe . Alaturi de cei trei mentionati conform statisticilor , sa-i amintim pe Dumitrache cu un gol de spectacol , pe Dembrowski , excelent in toate cele trei partide , pe Radu Nunweiller care dupa catastrofa inceputului a "rupt" jocul brazilienilor cu plimbarea mingiei ( da , da mult hulita temporizare de atunci ) . Si o precizare : nu stiu exact ce a declarat Pele , dar daca a pomenit de numarul 5 fara a indica ub nume s-a referit la Cornel Dinu , el a avut tricoul cu nr. 5 in acel turneu . Lita Dumitru a purtat tricoul cu nr. 15 .

cornelcc
cornelcc  •  26 Martie 2022, 16:32

voi gazetarii gsp ar trebui sa faceti un efort, sa gasiti si sa-i cumparati acea revista lui Lajos Satmareanu! Merita omul din pli! abunda-e-bay-ul de reviste de la CM '70, descurcati-va! Scrieti ziarelor de sport din Guadalahara, faceti ceva, daca tot sunteti "dedicati"!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează