GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Dirty Soccer.ro: trucare de meciuri în Liga 1 și Liga 2 » Albanezul arestat în scandalul italian, implicat masiv în România

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2017 12:47

Gazeta a descoperit că unul dintre aranjorii cheie și alte persoane implicate în celebrul dosar de trucare de meciuri din Italia au mutat cazul în fotbalul românesc! 

 “Au venit niște indivizi ciudați. Chiar vorbeam între noi că ăștia sigur au zeci de ani de pușcărie împreună”, spune o sursă din clubul Dacia Brăila despre vizita unor potențiali investitori străini, petrecută în ianuarie 2015.

Reporterii Gazetei i-au trimis pozele cu suspecți, publicate de procuratura italiană din Catanzaro imediat după izbucnirea celebrului caz de trucare de meciuri Dirty Soccer (Calcio Sporco) în primăvara lui 2015. Sursa a recunoscut rapid una dintre fețe.

“Ăsta este unul dintre ei. Sută la sută!”

Fostul președinte de la Farul Constanța, Giani Nedelcu, l-a identificat și el pe bărbatul din imagine. “Ăsta a fost și la noi”, spune el.

Bărbatul recunoscut în poze se numește Edmond “Ed” Nerjaku (născut în Albania în 1973) și, potrivit procurorilor italieni, este unul dintre personajele cheie din rețeaua de trucare de meciuri descoperită de autoritățile din Italia! Rețeaua a fost descoperită în urma interceptărilor telefonice făcute de procurori în timpul supravegherii lui Pietro Iannazzo, un membru al unui clan din ‘Ndrangheta, temuta mafie calabreză.

 detaliile dirty soccer.001

SMS de pe cartele de Birmania și România

În dosarul italian, Nerjaku este acuzat de trucarea mai multor meciuri din Serie B și Lega Pro și de extorsiune.

Arestat în mai 2015, albanezul a fost eliberat 10 luni mai târziu și este acum judecat în libertate alături de alți 61 de inculpați.

Cu câteva luni înainte de a fi arestat de procurorii din Catanzaro pentru finanțarea a 5 partide trucate, Nerjaku a participat în România la negocierile pentru preluarea a patru cluburi de liga a doua: Corona Brașov, CF Brăila, Săgeata Năvodari și Farul Constanța!

“Edmond umblă mereu cu o gardă de corp și are asupra sa o geantă cu 100.000 de euro cash”, a povestit o sursă pentru Gazetă. Informația e confirmată, indirect, de rechizitoriul procurorilor italieni: “Nerjaku Edmond este reprezentatul unei rețele albaneze cu resurse financiare nelimitate dedicate fraudelor sportive”.

ds8
Persoane anchetate în dosarul Dirty Soccer. Traducătoarea lui Mauro Ulizio, președintele de la ProPatria, este o româncă rezidentă în Milano

Pentru a evita detectarea, Nerjaku folosea doar cartele prepay de pe care dădea SMS-uri. După o săptămână, arunca telefoanele și distrugea cartelele. În rechizitoriu, Nerjaku este detectat în timp de poartă discuții prin SMS de pe trei cartele diferite: una înregistrată pe numele unui cetățean birmenez, alta pe numele unui tunisian și a treia dintr-o rețea românească, pe numele unui anume Ștefan Circu Dumitru (născut în România pe 22 mai 1967).

Nerjaku, sponsor din umbră. Italienii, investitori

Rolul lui Edmond Nerjaku era de finanțator din umbră. Albanezul stabilit în Vado Ligure, provincia Savona, a ajuns în vara lui 2014 la Constanța, pentru preluarea clubului Farul, însă în față au ieșit investitorii italieni.

“Au fost aduși de Mugurel Ilisei, ăla care a fost la Vaslui (n.red. - Mugurel Ilisei a fost oficial la FC Vaslui în sezonul 2013-2014, după o perioadă de un an și jumătate petrecută în închisoare). Mi-au propus să aducă un antrenor și șapte jucători, iar cheltuielile cu acești oameni urmau să fie suportate de ei. Asta propuneau la toate cluburile. Practic, voiau un 1 pauză, 4 final!”, a povestit, amuzat, Giani Nedelcu, președintele clubului care spune că i-a refuzat după doar 30 de minute de negocieri.

“Dacă era ceva curat, ar fi fost o ofertă bună. M-am uitat la ei, dar unul își târâia pantofii pe acolo. I-am refuzat. Am discutat jumătate de oră și asta a fost tot”
Giani Nedelcu, fost finanțator Farul

Când a aflat că Nerjaku a fost arestat pentru trucare de meciuri, fostul finanțator de la Farul s-a rezumat să spună: “Ce dracu’, eu sunt prost?!”

Ghidul grupului, indicat de Nedelcu, este Mugurel Ilisei, fostul oficial la FC Vaslui, dar și la Caransebeș, în perioada în care antrenorul italian Giovanni Pisano a trucat meciuri. Fugit din România, Pisano a fost ulterior suspendat 9 luni de FRF.

În 2012, Ilisei a fost închis un an și jumătate într-o dosar de înșelăciune.

Descinderea investitorilor: patru mașini

Delegația investitorilor străini veniți să preia Farul abia a încăput în patru mașini și s-a cazat la Phoenicia Grand Hotel din Mamaia. Nedelcu își aduce aminte că Edmond Nerjaku avea “pantofi cu trei numere mai mari”.

nerjaku poza.001

În încercarea de a identifica și ceilalți membri ai grupului, Gazeta i-a arătat lui Nedelcu diferite poze cu cetățeni italieni asociați în ultimii ani cu diferite finanțări controversate în mai multe țări din Europa.

Printre alții, Nedelcu i-a recunoscut pe Alex Oliva și Mauro Cavalli. Primul este nedespărțit de Carlos Pizzi (alături de care a investit într-un club spaniol de liga a treia, vizat de rețeaua de trucare de meciuri), un impresar activ în ultimul deceniu pe piața transferurilor din Liga 1. Al doilea este un avocat-impresar care în ultimii ani a avut legături cu cluburile Academica Clinceni, Balotești și a intrat ca potențial reprezentant la Dacia Brăila al unor investitori italieni nenumiți!

Contactat de Gazetă, Cavalli a recunoscut că a fost la Constanța împreună cu Oliva. “Alex nu a fost interesat, Farul avea datorii mari”, a susținut Cavalli, care însă neagă prezența la discuții a aranjorului de meciuri Nerjaku! “Nu-mi amintesc să-l fi văzut acolo. Niciun albanez nu a fost în club cu mine și Oliva. Mugurel Ilisei a fost, în schimb, cu niște albanezi la Brașov, atunci când eu l-am reprezentat pe Alex Oliva la negocierile pentru preluarea clubului Corona”.

Descinderile lui Nerjaku la Brașov și la Năvodari, pentru a prelua cluburile Corona și Săgeata, sunt confirmate, dar nu există foarte multe detalii despre tratative.

ercole di nicola
Ercole di Nicola, unul dintre oamenii cheie din dosar și partnerul lui Nerjaku pentru aranjamente. Unul dintre apropiații directorului sportiv de la Aquila a negociat intrarea într-un club din România

Ed și apariția contractului inexistent

În schimb, în ianuarie 2015, cu doar o lună înainte de apariția în club a lui Mauro Cavalli, aranjorul de meciuri Edmond Nerjaku a ajuns la Dacia Brăila, un club aflat într-o profundă criză financiară. Din nou, a fost însoțit de Mugurel Ilisei.

“Ghidul” albanezului nu a putut fi contactat, însă acum trei săptămâni Ilisei a negat implicarea în mafia pariurilor într-un interviu acordat Gazetei.

“Înainte să vină Cavalli, au mai venit niște italieni, au stat o zi, s-au uitat pe acolo și au plecat. Atât. Dar nu-mi aduc aminte nici cum îi chema, nici cum arătau. Cine mi i-a recomandat? Nu mai știu. Au venit pe la baza sportivă, s-au întâlnit și cu finanțatorul nostru. Au plecat și cu asta s-a încheiat. Nu s-a încheiat niciun act, nu s-a semnat nimic”, a declarat pentru Gazetă Valentin Avramescu, președintele Daciei Brăila.

“Italienii” erau de fapt Nerjaku și un antrenor italian.

Contrar spuselor lui Avramescu, Gazeta a intrat în posesia unui contract de sponsorizare cu număr de înregistrare, semnat chiar de președintele Brăilei, dar neiscălit de partenerii străini. Potrivit datelor din documentul întocmit cu o firmă înregistrată în Bulgaria, sponsorul italian urma să finanțeze clubul cu o sumă cu patru zerouri și să aducă un staff tehnic pe care tot el îl plătea.

screen shot 2017 08 02 at 13.13.15
Contractul de sponsorizare semnat de Valentin Avramescu la momentul vizitei lui Edmond Nerjaku 

Detaliile acestui contract și numele italienilor menționați în document - ambii implicați și ei în scandalul Dirty Soccer - vor fi dezvăluite mâine de Gazetă.

Meciuri trucate în Liga 1 și Liga 2

În afara lui Nerjaku, Gazeta a identificat până acum alte cinci persoane care au investit sau au încercat să investească în cluburi din România înainte de anchetarea lor în scandalul Dirty Soccer!

Patru dintre ele au fost arestate de autoritățile italiene în primăvara lui 2015, iar trei au primit suspendări totalizând 56 de luni din partea federației italiene.

Potrivit informațiilor Gazetei, în ultimii ani Edmond Nerjaku ar fi reușit trucarea a cel puțin două partide din primele două ligi din România! Unul dintre meciuri, disputat în a doua jumătate a anului 2014, a fost câștigat la scor de o fostă campioană a României! Al doilea, jucat de una dintre echipele aflate pentru o perioadă sub controlul unui grup italian, s-a încheiat la egalitate.

CUM AU INVADAT ITALIENII CONTROVERSAȚI FOTBALUL ROMÂNESC

 EXCLUSIV Italianul arestat în Spania pentru trucarea unui meci al Barcelonei B a negociat preluarea unui club din România! Partenerul lui a tratat pentru alte 3 cluburi din Liga 1 și Liga 2

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

EXCLUSIV Secretele lui Pagniello » De ce minte CFR în privința colaborării cu italianul asociat cu mafia pariurilor din Italia + Mărturiile unor părinți și copii păcăliți într-o “înșelăciune” internațională

Mărturie incredibilă: fost jucător la Liverpool și Ceahlăul, denunțătorul meciurilor trucate de mafia pariurilor implicată și în România: mesaje de Whatsapp și amenințări cu moartea

EXCLUSIV Rețeaua italiană » 11 cluburi românești, ținta investitorilor străini dubioși: plăți imorale, jucători neplătiți, meciuri trucate, legături cu crima organizată! Detalii incredibile dintr-un raport secret

Interviu cu agentul care i-a plasat în România pe investitorii controversați din Rețeaua italiană. Ilisei: “Mea culpa, asta e. Dar nu truchez meciuri, nu am treabă cu pariurile”

Actele care arată cum preia un “investitor neserios” un club din România. Apărarea lui Cavalli: “Nu am nicio treabă cu pariurile, sunt un om serios”

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
onduku
onduku  •  02 August 2017, 16:15

Esti un r atat, Stucane!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează