GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDALUL PARIURILOR

Scandalul dintre ANAF şi casele de pariuri se ascute » ONJN joacă la dublu?

Articol de - Publicat joi, 26 noiembrie 2015 00:00

La întîlnirea cu operatorii offline, Odeta Nestor spunea: "Am susţinut mereu că impozitarea trebuie aplicată la profit, adică ce rămîne după scăderea premiilor din încasări".

În august 2015, printr-o adresă către ANAF, tot Odeta Nestor semnala că "o mare parte dintre casele de pariuri nu respectă Codul Fiscal", sugerînd că baza de impozitare o reprezintă doar încasările.

În plin scandal între ANAF şi casele de pariuri offline, pe tema impozitelor, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc ( ONJN) dă senzaţia de agent dublu. Fiscul vrea să aplice art. 18 din Codul Fiscal, un impozit de 5 la sută din încasări. Casele de pariuri au cotizat la stat pe legea specială OG 77/2009, 5 la sută din GGR, diferenţa dintre încasări şi premiile acordate jucătorilor.

ANAF a început controale masive la toate casele, pe care le obligă să returneze inclusiv diferenţele rezultate din ultimii 5 ani, plus dobînzile şi penalităţile aferente. "Nu putem plăti aşa ceva, e un abuz, se vrea falimentarea nostră!", susţin casele de pariuri.

"Peste tot venitul înseamnă încasări minus premii"

Recent, la întîlnirea cu reprezentanţii caselor de pariuri, experţii contabili şi fiscali, Odeta Nestor, şefa ONJN, a susţinut că "peste tot, impozitarea acestui tip de afacere se face pe venitul care înseamnă încasări minus premii. E o situaţie foarte gravă cu care se confruntă casele de pariuri. Noi am încercat pe legea specială OG 77/2009 să definim astfel venitul. Dar trăim în România, nu putem noi să le spunem celor de la ANAF ce să facă. Nu cred că-i corect faţă de un domeniu care aduce bani la bugetul statului să ne trezim că se calculează taxe, dobînzi şi penalităţi pe 5 ani în urmă".

A sesizat ANAF

Un document intrat în posesia Gazetei dovedeşte însă ca la baza controalelor ANAF din ultimul timp se află chiar o adresă semnată de Odeta Nestor către ANAF: "Avînd în vedere informaţiile deţinute de ONJN că o mare parte din societăţile organizatoare de pariuri nu respectă articolul 18 din Codul Fiscal... vă trimitem anexat prin prezenta lista societăţilor care au deţinut sau deţin licenţă, conform evidenţelor noastre".

Un punct de vedere opus celui exprimat la respectiva întîlnire cu operatorii, unde Nestor spusese că "nu am avut nici o discuţie cu ANAF pe fiscalitate. Avem mîinile legate, nu e de competenţa noastră controlul ANAF, nu avem nici o implicare".

Ieri, şefa ONJN a nuanţat: "Da, discuţia a plecat de la noi, dar fiindcă în urma controalelor noastre am constatat o interpretare neuniformă a modului în care operatorii calculau baza de impozitare".

"Noi nu putem fi de partea nimănui, ci numai de partea legii. De aceea le-am transmis celor de la ANAF să facă o verificare a modului în care sînt calculate aceste taxe de către operatorii offline"
Odeta Nestor, preşedinte ONJN

60 %din încasări sînt obligate casele de pariuri să returneze jucătorilor, sub formă de premii, conform legii 870/2009

onjn anaf

*Așa arată documentul trimis de ONJN către ANAF

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
americanu197
americanu197  •  26 Noiembrie 2015, 10:09

bv ghita ai facut mare schema ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează