GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  SITUAȚIE CIUDATĂ

Conflict de interese la TVR: Costin Deșliu prezintă știri despre ministrul Novak, apoi îl consiliază! » Reacție oficială: „E conform regulamentului. Plus că el doar citește știri, nu e jurnalist”

Costin Deșliu, prezentatorul rubricii sport de la televiziunea publică, este din luna mai consilierul personal pe probleme de comunicare al ministrului Eduard Novak.
Costin Deșliu, prezentatorul rubricii sport de la televiziunea publică, este din luna mai consilierul personal pe probleme de comunicare al ministrului Eduard Novak.

Articol de , , - Publicat sambata, 09 iulie 2022 08:00 / Actualizat sambata, 09 iulie 2022 09:04

Costin Deșliu, prezentatorul rubricii sport de la televiziunea publică, este din luna mai consilierul personal pe probleme de comunicare al ministrului Eduard Novak. Joi seară, la TVR, Costin a prezentat știri despre șeful său, vorbind despre ordinul de ministru emis în cursul dimineții. Deșliu are acceptul Consiliului Director care încalcă articolul 3 din „Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune”.

Postul public de televiziune permite situații ciudate, care pot produce un adevărat conflict de interese. În cazul de față vorbim despre meseria de jurnalist și cea de consilier al unui politician. Mai exact despre Costin Deșliu, jurnalist și prezentator al Televiziunii Române, și Eduard Novak, membru al Guvernului Nicolae Ciucă și ministru al sportului.

Eduard Novak, dialog în direct cu Cătălin Țepelin despre ordinul care a bulversat sportul » Ministrul e deschis la negocieri: „E 100% legal, dar da, e cam din scurt pentru fotbal”
DECIZIE
Eduard Novak, dialog în direct cu Cătălin Țepelin despre ordinul care a bulversat sportul » Ministrul e deschis la negocieri: „E 100% legal, dar da, e cam din scurt pentru fotbal”

După ce a schimbat mai mulți consilieri, Novak s-a oprit la Costin Deșliu, cel care prezintă jurnalele de sport de la TVR. Acesta a semnat, din informațiile GSP, în luna mai cu Ministerul Sportului, iar din acel moment în consiliază pe Novak în toate problemele care au legătură cu presa din România.

Costin Deșliu, angajat la TVR și consilier al ministrului Novak

Angajat cu jumătate de normă la Ministerul Sportului, Deșliu nu a renunțat la postul de jurnalist al TVR! Deși „Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune” îi interzice acest lucru.

Articolul 3, aliniatul b al Statutului publicat pe siteul tvr.ro stipulează clar că „nu pot face parte din rândul ziariștilor din televiziunea publică persoanele care sunt salariate sau fac parte din organismele de decizie ale statului sau din alte instituții direct dependente de puterile publice".

Chiar dacă este angajatul unei instituții cu puteri publice, Costin continuă să apară la televizor, să prezinte știri, inclusiv despre șeful său, Eduard Novak, pe care-l consiliază! Ultima situație, la principalul jurnal de sport al postului public, difuzat joi seară.

71.107 de leieste salariul din ultimul an pe care Deșliu l-a primit din partea Televiziunii Române, conform declarației de avere publicate pe data de 16 iunie 2022 pe site-ul oficial al Ministerului Sportului

„Ministrul sportului, Eduard Novak, a semnat un ordin prin care se stabilește obligativitatea unei ponderi de minimum 40 la sută a sportivilor români prezenți pe teren la competițiile sportive naționale. Startul este sezonul competițional 2022-2023, iar obiectivul este sprijinirea echipelor naționale la sporturile de echipă" a fost știrea pe care a citit-o Deșliu. Apoi, pe post a intrat materialul video, postat pe contul de Facebook al ministrului Novak.

GSP a încercat ieri în mai multe rânduri să ia legătura cu Deșliu pentru a comenta situația, dar acesta nu a răspuns apelurilor și nici mesajelor. 

Șeful TVR Sport: „Costin citește știri. Nu e jurnalist”

Dorin Chioțea, șeful Departamentului sport din cadrul TVR, a vorbit despre prezența lui Deșliu în rândul consilierilor ministrului sportului, Eduard Novak.

- Domnule Chioțea, vă deranjăm cu un subiect... 
- Vă rog! Ce s-a întâmplat?

- Costin Deșliu este angajatul Televiziunii Române, dar și consilierul personal al domnului Eduard Novak. 
- Știam de situație pentru că am vorbit cu Costin înainte de a merge acolo.

- Joi seară el s-a aflat la jurnal, prezentând inclusiv știri despre Novak. Despre deciziile și inițiativele luate de ministrul pe care-l consiliază! E o chestiune normală? 
- Chiar dacă sunt șeful Departamentului sport din cadrul TVR, eu nu pot să mă opun în astfel de situații. După cum bine știți, toate colaborările externe ale jurnaliștilor TVR, aici vorbind de comentarii la alte posturi, sau angajări part-time care sunt meserii conexe jurnalismului, trebuie aprobate de către Comitetul Director al Televiziunii Române. Costin are această posibilitate, de a lucra part-time în altă parte. A solicitat să beneficieze de acest drept și a primit acord pozitiv.

Dorin Chioțea: „Probabil, ține vreun cont de Facebook sau ceva”

- Are această posibilitate, dar el este consilier al unui ministru despre care prezintă știri la televiziunea națională! 
- Dacă el a primit acest acord al Comitetului Director, e totul conform regulamentului intern. El trebuie să-și facă activitatea la minister în afara orelor de program și să nu folosească bunurile Televiziunii Române.

- Fiind consilier al unui ministru, nu credeți că este un conflict de interese? 
- Un ministru în general are mai mulți consilieri. Fiecare ocupându-se de câte o temă. Că nu stă ministrul să scrie și să se ocupe de toate chestiunile. Habar n-am ce face Deșliu la minister. Oricum, nu vorbește în numele lui Novak. Probabil, ține vreun cont de Facebook sau ceva. Are jumătate de normă la minister pentru că altfel n-ar fi posibil.

- În TVR mai este o astfel de situație. Alina Alexoi și-a blocat postul în cadrul Televiziunii pentru a merge consilierul domnului Mihai Covaliu, la COSR. 
- În cadrul Alinei vorbim de o detașare la COSR din TVR pe o perioadă determinată de timp. Legea permite acest lucru. Juridicul și cu cei de la Resurse umane s-au ocupat de acest aspect.

- Deci nu vedeți niciun fel de conflict între cele două job-uri pe care le are în acest moment Costin Deșliu? 
- Deșliu e prezentator la TVR. Citește știri. Nu e jurnalist, reporter...

TVR a mai îngenuncheat în fața ministrului

În octombrie anul trecut, Novak a fost invitatul Marinei Almășan în emisiunea „Femei de 10, bărbaţi de 10”, de la TVR, unde i s-au adus adevărate ode cât timp a fost în studio, finalul fiind apoteotic: „De-ar fi format Guvernul României din campioni precum dumneavoastră am sta și noi liniștiți!”. 

A fost o emisiune de peste o jumătate de oră pe parcursul căreia Novak a fost elogiat și aplaudat. 

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 8 iulie » Ar trebui obligate echipele să folosească un anumit număr de români?

Citește și alte știri din sportul românesc:

David Popovici și-a ales titulatura, după încă un aur european: „Hai să mă numesc așa, chiar dacă nu îmi place termenul!”

Gabriel Oprea a trecut la rugby! Președinte onorofic în Federație și șeful delegației „stejarilor” » Petrache confirmă: „Aveam nevoie de ajutor!” + legătura neștiută dintre cei doi

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
nasty1
nasty1  •  09 Iulie 2022, 18:01
Postat de MarianGavrilescu1 pe 09 Iulie 2022, 16:29

Nasty, de ce nu te oferi tu sa prezinti stirile pe mai putin. Sigur te-ai descurca , mai ales ca ai o viata un televiziune - de cand te stii ai stat in fata televizorului. Ce-mi place de voi, cu cele doua replici folosite dupabunul plac, desi sunt extreme opuse: - toaca banul public... platit din banii nostri! - de ce sa platesc la stat, nu ma ajuta cu nimic!? :))))

Daca nu stii ca bugetul public din care se dau banii pentru TVR e format din taxele si impozitele romanilor e grav. In plus, chiar Chilotea recunoaste ca omul platit cu 6000 de lei lunar din banii romanilor doar citeste niste stiri, nici macar nu participa la scrierea lor... Sa aperi un im.postor platit foarte bine ca sa fr.ece menta si la TVR si la Ministerul Sporturilor te descalifica.

csaba
csaba  •  09 Iulie 2022, 17:22

N-am citit articolul până la capăt, mi se face scârbă de ce se întâmplă peste tot, nu se respectă legea nicăieri și apoi ne mirăm că de ce merge totul prost!?!

MarianGavrilescu1
MarianGavrilescu1  •  09 Iulie 2022, 16:29
Postat de nasty1 pe 09 Iulie 2022, 09:21

Ce mai toaca TVR banii publici, daca da 6000 de lei lunar unui individ care doar citeste niste stiri pe post, fara sa faca altceva! Iar acelasi individ mai ia alta caruta de bani ca sa propage si ideile "crete" ale ministrului Novak...

Nasty, de ce nu te oferi tu sa prezinti stirile pe mai putin. Sigur te-ai descurca , mai ales ca ai o viata un televiziune - de cand te stii ai stat in fata televizorului. Ce-mi place de voi, cu cele doua replici folosite dupabunul plac, desi sunt extreme opuse: - toaca banul public... platit din banii nostri! - de ce sa platesc la stat, nu ma ajuta cu nimic!? :))))

Vezi toate comentariile (11)
Comentează