GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP / MĂRTURIILE ADUNATE DE GSP LĂMURESC UNA DINTRE MARILE CONTROVERSE ALE FOTBALULUI ROMÂNESC

Mircea Lucescu contraatacă: "Dacă nu eram eu, Steaua nu mai avea performanţe!"

Articol de , - Publicat vineri, 06 februarie 2009 00:00

Il Luce susţine că el a fost cel care a refuzat oferta roş-albaştrilor şi spune că înainte de Revoluţie a fost singurul care s-a luptat cu puterea

- Domnule Lucescu, sursele Gazetei susţin că v-aţi propus antrenor la Steaua cu 2 ani înainte ca roş-albaştrii să cîştige Cupa Campionilor. Adevărat?
- Nu mi-am dorit niciodată să ajung antrenorul Stelei, deci nu m-am autopropus. Cînd eram la Hunedoara, cei din Ghencea m-au chemat de două ori la Ministerul Apărării. Am venit special la Bucureşti să discutăm, dar le-am explicat clar că eu îmi doresc să rămîn la Corvinul pentru că îmi făcusem o echipă omogenă, pe care nu am vrut să o trădez. M-a ajutat foarte mult şi Nicu Ceauşescu cînd eram la Corvinul.

"E posibil să fi discutat"
- Aţi discutat cu Valentin şi cu Ion Alecsandrescu despre venirea la Steaua?
- Nu îmi mai aduc aminte să fi discutat faţă-n faţă cu ei ... Cînd eram la Corvinul, Alecsandrescu era la FRF şi n-avea de ce să-mi zică de Steaua. Apoi, după ce s-a dus în Ghencea, eu am ajuns la "naţională".

- Deci n-a avut loc o asemenea discuţie?
- Domnule, e posibil să fi avut loc, pentru că am fost la Ministerul Apărării, la ministrul Olteanu, unde s-a discutat despre venirea mea la Steaua. Dar repet ce v-am spus, eu am fost cel care i-am refuzat!

Motivul duşmăniei: "I-am bătut după Sevilla"
- Mulţi vă acuză şi acum că evitaţi să convocaţi stelişti la "naţională", motiv pentru care s-a ratat calificarea la Mondialul din Mexic '86.
- După ce m-au dat pe mine afară de la echipa naţională, şi-au adus jucătorii de la Steaua. S-a văzut ce mari performanţe au făcut ei ... În 1990 erau în echipa reprezentativă 10 jucători de la Dinamo, promovaţi de mine. După aceea a mai promovat cineva tineri? Nimeni!

- Atunci de ce sînteţi perceput ca un duşman al Stelei?
- Pentru că am bătut Steaua în finala Cupei României imediat după episodul Sevilla. Am bătut-o cu Dinamo.

"Cînd am semnat cu Dinamo, am devenit principalul rival pentru toţi steliştii, chiar şi pentru Valentin, cu care eram prieten. Am început să cîştig meciuri cu o echipă în formare  şi tot timpul s-au făcut presiuni ca eu să renunţ"
Mircea Lucescu

"Au falsificat transferul lui Hagi"
- Ce părere aveţi despre Valentin Ceauşescu, protectorul Stelei din acele vremuri?
- El a făcut foarte multe lucruri bune la viaţa lui pentru Steaua, a fost conducătorul perfect, pentru că avea puterea în mînă, putea să schimbe toate deciziile federaţiei în favoarea Stelei. A fost OK pînă în momentul în care a început să prindă gustul popularităţii, apoi a avut reacţii nedorite. Nu e corect ca un fotbalist în stare de suspendare să fie lăsat să joace. La fel cum nu e corect cînd în transferul lui Hagi la Steaua sînt acte false.

- Şi de aici aversiunea dumneavoastră faţă de Steaua?
- Nu am avut niciodată un conflict cu suporterii Stelei sau cu jucătorii în acea perioadă. Eu l-am apreciat foarte mult şi-l apreciez pe Valentin pentru tot ce a făcut, chiar dacă era adversarul meu. El şi Steaua se luptau doar cu mine. Tot timpul s-au luptat cu mine. Eu ce să fac? Oricum, dacă eu nu eram eu, Steaua se concura singură şi cu siguranţă nu mai avea rezultatele pe care le-a avut!

"N-am putut să mă bat cu nomenclatura şi cu o putere politică redutabilă, care decidea rezultatele"
Mircea Lucescu

Il Luce spune că a fost stelist de mic!
Antrenorul lui Şahtior a respins ideea că duşmăneşte Steaua: "Ceea ce nu ştie lumea este că eu am fost stelist de mic! La primul meu meci pe un stadion mi-am rupt cămaşa, cînd m-am băgat pe sub un gard cu sîrmă ghimpată. Era un Steaua - Inter, iubeam acea echipă care era, de fapt, CCA-ul. Niciodată nu am fost împotriva acestei echipe, împotriva jucătorilor sau a suporterilor. Nu aveam de ce. Eu i-am apreciat tot timpul pentru performanţele pe care le-au avut. Nu am fost, nu sînt şi nu o să fiu împotriva Stelei".

"Ce mare fotbalist a fost Tudorel Stoica?"
Lucescu a comentat şi acuzaţia că, pe vremea cînd era selecţioner, l-a ocolit pe Tudorel Stoica: "Fals! L-am chemat, dar el nu voia să vină. Şi, pînă la urmă, ce mare jucător a fost? Mai lăsaţi-mă-n pace! A fost căpitanul Stelei şi atît, nimic mai mult! Nu ştia să accepte concurenţa din echipă. A fost mai bine că nu a mai vrut să vină, pentru că Dorin Mateuţ era mult peste el".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (37)
mattteo
mattteo  •  22 Noiembrie 2020, 18:04
Postat de pe 07 Februarie 2009, 04:50

mare jucator a fost mateut, blatist cu camataru la gheata de aur la meciuri jucate toate pe bune..

Fata de Immobile si altii care dau azi 15 gpluri din 40 din penalty ai nostri, chiar daca au fost aranjamente, nu au dat nici un gol din penalty. Au fost golgheteri mai adevarati

 •  12 August 2009, 19:03

E foarte trist sa ajungi sa pui in balanta cuvintul unui comunist, fiul Comandantului Suprem si dictator al fotbalului romanesc si cuvintul unuia dintre cei mai apreciat sportiv si antrenor al fotbalului romanesc. Este tragedia acestui neam care intotdeauna si-a denigrat valorile si a elogiat nulitatile si oportunistii. Eu sunt convins ca fotbalul romanesc era mai frumos fara Ceausescu si cloaca lui si era mult mai sarac fara Lucescu si talentul sau. Pacat ca trebuie sa facem aceasta comparatie.

 •  07 Februarie 2009, 18:37

Daca nu erai tu, marete antrenor, rapid nu s-ar fi facut de kko cu skonto riga in preliminarile Ch. League, Shaktior s-ar fi calificat poate mai departe din grupe in Ch. League dupa ce avea 6 pcte dupa 2 etape si n-ar fi aruncat cu bani degeaba pe transferuri. brescia romena n-ar fi retrogradat, Inter n-ar fi existat daca nu erai tu sa-i scoti din foame, etc. Esti un frustrat si asta vei fi toata viata.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează
Close