GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  ATENTAT TERORIST LA MUNCHEN

UPDATE Atac la 2 kilometri de Olympiastadion: 10 morți și 27 de răniți! Atacatorul s-a sinucis. Nu avea legătură cu ISIS

Articol de , - Publicat sambata, 23 iulie 2016 12:57

"Atacul nu are legătură cu imigranții. Nu este nici o informație în acest sens. Atacatorul a acționat singur. A crescut în Germania și nu are nici o legătură cu ISIS", a declarat reprezentantul Poliției din Munchen într-o conferință de presă.

  • Vineri seară, la  Munchen, a fost un atac multiplu
  • A început la centrul comercial Olympia, la doi kilometri de Olympiastadion, fosta arenă a lui Bayern. Aproape de satul olimpic, în care 11 sportivi și antrenori israelieni au fost masacrați în timpul Jocurilor din 1972.
  • Atacatorul nu avea legătură cu ISIS, era cetățean german, și s-a sinucis ulterior
  • S-au înregistrat 10 morți, dintre care 3 minori, și 27 de răniți
UPDATE 12:50

La ora aceasta sunt confirmați 10 morți, dintre care 3 minori, și 27 de răniți, dintre care 10 sunt în stare critică iar 17 răniți ușor.

update 10:05

Potrivit ultimelor informații, atacatorul, un bărbat de 18 ani, s-a sinucis. 

update 09:40

Potrivit presei internaționale, acum sunt cel puțin 9 morți și peste 16 răniți, printre care și copii. Poliția a crezut inițial că au fost 3 atacatori, dar umărind imaginile de pe camerele de supraveghere s-a constatat că este vorba despre un singur om, un cetățean germano-iranian de 18 ani. Acesta locuia la Munchen, iar până acum nu s-au aflat motivele gestului său.

Știrea inițială:

Opt zile trecuseră de la asaltul terorist de la Nice, unde un militant ISIS zdrobise Promenade des Anglais cu un camion de 25 de tone: 84 de morți, 202 răniți pe 14 iulie, de ziua Franței.

Teroarea a trecut granița. S-a mutat în Germania. Luni, un adolescent afghan a rănit 5 oameni cu toporul într-un tren din Wurzburg, fiind împușcat mortal de polițiști.

În această seară, la Munchen, a fost un atac multiplu. A început la centrul comercial Olympia, la doi kilometri de Olympiastadion, fosta arenă a lui Bayern. Aproape de satul olimpic, în care 11 sportivi și antrenori israelieni au fost masacrați în timpul Jocurilor din 1972.

"Au veste antiglonț"

Un individ înarmat cu un pistol a deschis focul în dreptul unui restaurant McDonald's, la ieșirea din mall. Ulterior, martori oculari au oferit mai multe detalii: "Sunt trei atacatori în mall, nu unul! Și au carabine! Toți au și veste antiglonț".

Imediat, poliția a intrat în alertă. La fel, spitalele. În același timp, au apărut primele știri despre victime. Întâi, un mort și 10 răniți. Cifrele dezastrului au urcat. Trei, cinci, 10, 15 morți! Atât s-a speculat în presa germană. Oficial, opt oameni își pierduseră viața, potrivit autorităților bavareze. Și mai mulți răniți.

"Unul dintre teroriști s-a sinucis"

Nu mult mai târziu, alte alarme, în Karsplatz și Marienplatz. Prima a fost falsă. La Marienplatz s-au auzit însă împușcături. Gara centrală a fost evacuată, iar metroul închis.

Poliția a lansat avertismente repetate: "Stați în case, nu ieșiți afară! Nu știm unde sunt atacatorii. E o situație teroristă acută".
Bild a dezvăluit: "Unul dintre teroriști s-a sinucis, trăgându-și un glonț în cap".

Altul a strigat: "Sunt german, sunt născut aici. La naiba cu străinii de rahat". Purtătorul de cuvânt al poliției a declarat: "Nu avem niciun indiciu că ar fi vorba de un atentat islamist".

Trupele speciale aduse cu elicoptere

A fost decretată stare de urgență la Munchen, unde au ajuns cu elicopterele și trupele GSG-9. Forțele de elită, create special de poliția federală pentru lupta antitero după atentatul din 1972, îi căutau aseară prin oraș pe teroriști. Vânătoarea continua.

Doi fotbaliști, în centrul atacurilor!

La ora atentatului, doi jucători spanioli de la 1860 Munchen se aflau, împreună cu câțiva prieteni, chiar într-un local din mallul atacat. Ilie Sanchez și Rodri, ex-Barcelona B, s-au ales doar cu spaima și au scăpat nevătămați. "Situația este îngrijorătoare", a declarat Sanchez, mijlocaș defensiv de 25 de ani. Care obișnuia să-și celebreze golurile simulând tirul cu mitralieră.

6 ani după masacrul din Norvegia

Atacurile armate de la Munchen vin la fix 6 ani de la masacrul din Norvegia soldat cu 77 de morți. Anders Breivik a aruncat în aer o mașină în Oslo, ucigând 8 oameni, după care s-a dus pe insula Utoya, unde a deschis focul într-o tabără de tineri a Partidului Laburist, 69 dintre ei pierzându-și viața. Teroristul, un activist de extremă dreaptă, a fost condamnat  la 21 de ani de închisoare.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
jalabert
jalabert  •  23 Iulie 2016, 13:43

exemplul siriei sunt zeci de organizatii teroriste despre care aflam ca au comist atentate sau crime oribile. binenteles ca sunt considerate teroriste doar 2 isis si nusra care a preluat brandul al quaeda. chiar zilele trecute a aparut o stire cum o alta organizatie terorista din siria a ucis un baiat dar restul organizatiilor ca aceasta din urma sunt considerate organizatii rebele legitime. realitatea este ca toate organizatiile de lupta din siria comit crime fara nici o justificare. ce au in comun? cred ca v-ati dat seama! concluzia este simpla islamul este religia pacii!

helioglobalus
helioglobalus  •  23 Iulie 2016, 13:34
Postat de bvd_magheru pe 23 Iulie 2016, 10:30

Europa de vest va trebui sa se obisnuiasca de acum incolo cu tot felul de atacuri teroriste . Efectiv nu pot decit sa mai reduca din ele dar niciodecum sa le stopeze . Asta se poate intimpla doar prin dictatura .

Păi asta se urmărește prin aceste atentate la...drepturile omului!

jalabert
jalabert  •  23 Iulie 2016, 13:32

consider o greseala sa fie considerati divini sau de natura divina indivizii care au ucis indiferent de motivele care au generat crimele. aici il includ pe mahommed dar sunt corect si consider ca si biserica noastra arer problema asta prin acordarea statututui de sfant unui individ care a ucis precum stefan cel mare. pentru istoria noastra el a fost important pot accepta ca a fost un aparator al religiei dar nu consider ca este bine ca este sfant din moment ce a ucis.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează