Articol de , - Publicat joi, 26 februarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 26 februarie 2015 23:29

Una dintre cele mai de succes producţii din media românească, un adevărat maraton de televiziune, e descrisă de foştii producători ca "unică în istoria presei de la noi. Imaginile de atunci sînt o adevărată capodoperă!"

Pe 5 martie 1995, Ovidiu Ioaniţoaia realiza primul "Proces al etapei" la postul Canal 31, precursorul ProTV.

"Formatul showului a fost ideea lui Adrian Sîrbu. Eu tot urmăream emisiunea italiană «Processo del lunedi». El a venit cu ideea ca a noastră să fie de analiză, de dezbatere, văzuse el chestii din astea în filmele americane. Dura şi pînă pe la 3 dimineaţa. Era o adevărată nebunie!", spunea Ioaniţoaia într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

După plecarea din grupul Pro, directorul Gazetei a continuat-o la Antena 1, cu numele "Recursul etapei", apoi a mai fost difuzată pe Antena 2 şi pe GSP TV. "«Procesul» a fost cel mai drag! Îţi aduci aminte cu nostalgie mai ales de începuturi", spune Ioaniţoaia.

Gazeta vă prezintă astăzi 7 poveşti memorabile din culisele showului unic pentru România

1. Prima emisiune: fazani şi icre negre de la Becali!
Geo Raeţchi, unul dintre producătorii emisiunii moderate de Ovidiu Ioaniţoaia, povesteşte cum s-a schimbat patronul Stelei, după ce a fost chemat la showurile de sport.

"Pentru prima dată la TV, Gigi Becali a fost la « Procesul etapei». Cînd a ajuns la studio saluta pe toată lumea, inclusiv pe portar, mai avea puţin să ne pupe şi mîna. Era un om cuminte, retras, nu se manifesta ca acum. După ce-a ajuns la protocol, a pus mîna pe telefon şi-a făcut o comandă la oamenii lui de încredere. Deşi aveam un protocol generos pe acea vreme, în jumătate de oră s-a umplut sala cu zeci de platouri cu peşte, fazani şi icre negre. A zis doar atît: «Să se simtă bine toată lumea. Să vină tot personalul!». După două-trei emisiuni începuse să urle şi să facă scandal, dar Ovidiu l-a calmat imediat", spune Raeţchi.

2. "«Pinalti» dormea, chiar sforăia"
"Ştefan recunoaşte că dacă n-ar fi fost «Procesul etapei» şi dacă nu era invitat constant în studio, probabil n-ar fi ajuns niciodată să fie primar la Piatra-Neamţ. Faptul că a apărut foarte des la televizor l-a ajutat extrem de mult", spunea Ioaniţoaia.

Poveştile cu Ştefan, în prezent în arest, sînt antologice. "Era singurul invitat care după un anumit timp dormea pe scaun. Nu e nici un fel de glumă! Îi cădea uşor capul şi dormea în direct, chiar sforăia în unele momente. Aveam mari bătăi de cap, pentru că operatorii aveau misiunea să nu-l mai filmeze deloc. Ţin minte că la un moment dat, Ovidiu s-a luat de el într-o seară, în direct, şi s-a speriat, trezindu-se. Nu puteam să dau omul la televizor cînd dormea, dar i se făcea somn dacă dura mult emisiunea", îşi aminşte domnu' Geo.

3. "Se strînge laţul, Miroane! Se strînge laţul!"
Una dintre emisiunile care au făcut istorie la ProTV a fost cea în care Traian Tomescu i-a strigat lui Miron Cozma «Miroane, se strînge laţul!». Fostul lider al minerilor din Valea Jiului intra în direct în emisiune prin telefon.

Geo Raeţchi rememorează episodul: "Nu eram producătorul lui Ovidiu în acea perioadă, dar faza nu poate fi uitată niciodată. Miron Cozma era omul momentului atunci, minerul care-şi conducea armata în toate problemele din Valea Jiului. Nervos, a intervenit în emisiune şi chiar a ţipat la Ovidiu.

După doar cîteva replici, Traian Tomescu, Dumnezeu să-l ierte!, s-a enervat rău şi a început să urle în direct. «Se strînge laţul, Miroane! Se strînge laţul!». Scena e una istorică, mai ales că după puţin timp, Miron Cozma a fost arestat şi condamnat la ani grei de puşcărie".

4. M. Lucescu: "Plec de la Inter, vin la Rapid" / Dumitriu: "Şi eu ce fac, Mirceo?!"
În 1999, la Procesul etapei a avut loc o farsă care-l avea în prim-plan pe ziaristul Radu Banciu. Acesta l-a imitat pe Mircea Lucescu, pe atunci antrenor la Inter Milano!

"Am luat o decizie pe care am gîndit-o mult şi i-am adus-o la cunoştinţă şi domnului Moratti. Vreau să renunţ la pregătirea lui Internazionale Milano, începînd din această seară!". În studio, invitat în emisiune Dumitru Dumitriu, cel care urma să preia Rapidul, a intervenit în discuţie: "Şi eu ce fac, Mirceo, acum?!".

"Lucescu" n-a dat înapoi şi a continuat farsa: "M-am gîndit să revin la Rapid. Am vorbit înainte şi cu George Copos, iar de săptămîna aceasta mă întorc. E o decizie luată de multă vreme". Fără să-l mai lase să continue, Emeric Ienei l-a întrerupt pe Banciu: "Mircea! Eu te credeam cu mult mai puternic şi mult mai tare! Nu renunţa, Mircea! Nu renunţa! Rămîi la Inter, încearcă mai departe". După cîteva minute, Banciu intra în platou, moment în care Ţiţi s-a înroşit instant. VIDEO AICI

5. "Ovidiu a fumat sute de pachete de ţigări în direct"
Regulile CNA în urmă cu 10 ani nu erau la fel de stricte ca în prezent. Acum nu mai există reclame la ţigări, iar cei care fumează sînt bluraţi.

Pe vremuri, nu era nici o problemă să se fumeze la televizor, îşi aminteşte fostul producător al "Recursului", Geo Raeţchi: "Ovidiu era singurul care fuma chiar şi cînd era în direct. Avea lîngă el o măsuţă sau un scaun unde îşi ţinea scrumiera şi ţigările. Cînd nu era camera pe el, pac!, îşi mai aprindea o ţigară. De multe ori se vedea la televizor că era fum de la ţigările lui. Interesant este că nu mai lăsa pe nimeni din cei care erau invitaţi să fumeze. Dacă mai erau fumători invitaţi, aşteptau pauzele ca să tragă un fum. Nu îi lăsa Ovidiu, el era singurul care fuma, indiferent că era sau nu în emisiune".

"Domnule Ioaniţoaia, fumînd în direct sînteţi un model rău pentru tineri!", i-a reproşat după ani un telespectator.

6. "Poliţia! Mi-aţi furat telefonul!"
O altă întîmplare din culisele Recursului etapei îl are ca protagonist tot pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali.

"Şi-a tras în faţă un platou de covrigei şi nu s-a lăsat pînă nu i-a mîncat pe toţi. A început emisiunea, Becali nu mai era timid ca la început. Îi plăcea să se dea în spectacol! După ce s-a terminat «Recursul» a dat să plece spre casă, moment în care a băgat mîna în buzunar. Dar nu avea cele două telefoane mobile. ci doar unul! A început un adevărat scandal în redacţie, cu ţipete şi vociferări. «Să vină poliţia, mi-aţi furat telefonul! Să nu plece nimeni d-aici pînă nu îmi găsesc telefonu'! Să mi-l aduceţi înapoi!», ţipa Becali, nervos. Nu mai reţin exact dacă a mai venit poliţia atunci la sediul redacţiei, cert e că după vreo 5 minute în care a urlat şi-a făcut în toate felurile, Becali ne-a anunţat că şi-a găsit mobilul. «Staţi liniştiţi, era acasă! Nu l-am luat eu cînd am plecat»".

7. "Primeam sute de telefoane să-mi bag prietenii în public!"
Unul dintre oamenii care au colaborat cu Ovidiu Ioaniţoaia pe vremea cînd «Procesul etapei» se realiza la ProTV, chiar la Teatrul Giuleşti!, povesteşte un episod de culoare din acea perioadă.

"Toată lumea era înnebunită duminică seară. Se stătea pînă dimineaţa cu ochii pe emisiune! Erau presiuni uriaşe atunci cînd aduceam oamenii care stăteau în public. Prietenii ştiau că lucrez pentru ProTV şi primeam sute de telefoane să îi bag şi pe ei în sală. Era un adevărat maraton, dura mult după miezul nopţii, cîte 6-7 invitaţi numai unul şi unul. Chiar şi pe domnul Ovidiu îl asasinau la redacţie cu telefoanele să îi primească la teatru în public. Era o nebunie adevărată să asişti live. De cele mai multe ori, nu se putea. Dar am mai făcut şi noi blaturi şi i-am băgat pe şestache în platou!".

Cristian Otopeanu, fost jurnalist al Gazetei Sporturilor, acum la Dolcesport, a scos la lumină cîteva filmuleţe din 1995, în care se pot urmări începuturile emisiunii lui Ovidiu Ioaniţoaia. Imaginile sînt senzaţionale!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”