SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Melbourne egal New York » Simona Halep e în optimi la Australian Open, lucru pe care-l mai făcuse doar o singură dată în carieră, la US Open în 2013

Articol de - Publicat duminica, 19 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 18 ianuarie 2014 20:35

Românca a învins-o, ieri, pe Zarina Dias în turul al treilea cu 6-1, 6-4 şi se află la cea mai bună performanţă de la Antipozi


"Vreau să-mi regăsesc jocul, să fiu relaxată şi agresivă la fel ca în 2013", a spus Simona Halep după ce s-a calificat în optimile de finală la Australian Open. Cu victoria în două seturi în faţa kazahei Zarina Dias, românca în vîrstă de 22 de ani şi-a egalat cea mai bună performanţă în turneele de Mare Şlem. În 2013, la US Open ea ajungea pînă în această fază şi pierdea în faţa Flaviei Pennetta.

Pentru a ajunge în această ipostază în Australia, Halep a trebuit să treacă de Zarina Dias într-o zi care nu a semănat cu nici una dintre cele anterioare, din punctul de vedere al vremii. Dacă în primele două meciuri ea s-a luptat cu căldura excesivă, ieri, la Melbourne, la ora meciului au fost 23 de grade Celsius şi mulţi nori pe cer. "Nu o cunoşteam, nu ştiam ce joacă", a spus Halep.

Zarina, venită din calificări şi pentru prima oară pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, a părut copleşită de emoţii în primele minute ale meciului, astfel că Simona şi-a trecut repede primul set în cont, 6-1.

Halep cea exigentă
Apoi a intrat în scenă vîntul. A deranjat-o pe Simona, care a început să aibă probleme la serviciu. "Am făcut multe greşeli pe primul, vîntul sufla un pic cam tare pentru mine", a spus Simona. A cedat de două ori serviciul în game-urile 3 şi 5, dar a revenit de fiecare dată, răspunzînd cu lovituri pe care comentatorii englezi le caracterizau ca "minunate", "briliante". După 67 de minute, Halep s-a impus cu 6-1, 6-4, apăsînd pe pedala inspiraţiei atunci cînd avea mai multă nevoie. "A fost un meci bun pentru mine, nu am jucat cel mai bun tenis al meu, dar sînt bucuroasă că am obţinut victoria şi asta contează cel mai mult", a concluzionat Halep.

Românca e pentru a doua oară în a doua săptămînă a unui turneu de Mare Şlem şi vrea să se bucure de fiecare minut din această experienţă. "Îmi dă multă încredere. Vreau să fiu relaxată şi o să fac totul ca să joc cît mai bine şi să ajung mai departe", a adăugat Simona. Cu zîmbetul pe buze, ea aşteaptă următoarea întîlnire pentru a mai recupera un pic din senzaţiile anului trecut.


18 lovituri direct cîştigătoare a reuşit Halep în meciul de ieri, în timp ce adversara sa a adunat doar 9

20 de greşeli neforţate a făcut Simona ieri, pe cînd Zarina Dias a ajuns la un total de 32

Numărul 10 neoficial
Calificarea Simonei în optimile de finală şi insuccesul danezei Caroline Wozniacki o plasează pe româncă pe locul 10 în lume într-un clasament neoficial. Ierarhiile întocmite de WTA se updatează numai la finalul celor două săptămîni de competiţie. La începutul Australian Open, românca se afla pe locul 11, cu 3335 de puncte. Pentru că anul trecut a pierdut în primul tur, Simona e deja pe plus şi are 3570 de puncte. Fiindcă daneza a ajuns în 2013 pînă în optimi de finală, iar acum s-a oprit în turul al treilea, ea pierde puncte şi coboară un loc în ierarhia mondială. Dacă Simona se opreşte în optimi de finală, ea poate fi depăşită de Ana Ivanovici, dacă ajunge în finală, sau de Sloane Stephens, Dominika Cibulkova, Flavia Pennetta sau Eugenie Bouchard doar dacă una dintre ele se impune la Melbourne.

Bilanţ pozitiv cu Jankovici


Halep o întîlneşte pentru un loc în sferturile de finală pe Jelena Jankovici, fost lider mondial, pe care o conduce cu 2-1 în întîlnirile directe # Ambele victorii ale româncei au fost obţinute pe zgură, în timp ce sîrboaica s-a impus pe hard

Pentru a-şi îmbunătăţi cea mai bună performanţă în turneele de Mare Şlem, Simona Halep trebuie să treacă de Jelena Jankovici. Meciul se va disputa duminică noapte sau luni dimineaţă, după cum vor stabili organizatorii.

Jankovici e o jucătoare cu o experienţă imensă, care a jucat multe meciuri cu miză. Sîrboaica în vîrstă de 28 de ani este numărul opt mondial, dar a atins şi prima poziţie pe 11 august 2008. Nu are în palmares un trofeu de Grand Slam, dar cel mai aproape a fost în 2008, cînd a jucat finala, fiiind învinsă de Serena Williams. Jankovici e o jucătoare cu lovituri consistente de pe linia de fund a terenului, nu are o armă cu care să se laude, dar elaborează foarte mult jocul.

Simona şi Jelena s-au întîlnit de trei ori în circuitul profesionist şi de fiecare dată meciurile dintre ele s-au decis în trei seturi. Prima întîlnire a avut loc în 2010, în primul tur la US Open, cînd s-a impus sîrboaica, 6-4, 4-6, 7-5. Doi ani mai tîrziu, cele două se intersectau în primul tur al turneului de la Bruxelles, pe zgură. Halep a cîştigat cu 6-2, 3-6, 7-6 (3).

Anul trecut, Simona şi Jelena şi-au disputat calificarea în semifinalele turneului de la Roma, locul de unde spune jucătoarea din România că a început să acumuleze încredere şi să urce fulminat în clasament. Halep a cîştigat, după ce a revenit de la 0-1 la seturi, 4-6, 6-0, 7-5. "Jankovici e o jucătoare greu de învins. Ultima dată cînd ne-am întîlnit am reuşit acest lucru, aşa că am încredere în mine că pot să fac un meci bun. Vreau să fiu agresivă pentru că ea joacă foarte bine. Trebuie să servesc mai bine şi să iau fiecare punct în parte", a spus Simona.

Cele mai bune rezultate ale Jelenei Jankovici în turneele de Mare Şlem
Australian Open- semifinale în 2008
Roland Garros- semifinale în 2007, 2008 şi 2010
Wimbledon- optimi de finală în 2010
US Open finală în 2008

Cele mai bune rezultate ale Simonei Halep în turneele de Mare Şlem
Australian Open- optimi de finală în 2014
Roland Garros- turul 2 în 2011
Wimbledon- turul 2 în 2013 şi 2011
US Open optimi de finală în 2013

Simona Halep vs Jelena Jankovici
2 Întîlniri directe 1
22 Vîrstă 28
1,68 Înălţime 1,77 m
3-1 Raport victorii-înfrîngeri 2014 6-2
322-199 Raport victorii-înfrîngeri în toată cariera 536-288
6 Trofee cucerite în carieră 13
125.903 dolari Bani cîştigaţi în 2014 182.474 dolari
2.167.548 Bani cîştigaţi în carieră 15.510.549

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (76)
slughita_i_guardiola
slughita_i_guardiola  •  20 Ianuarie 2014, 19:55
Postat de plischi pe 20 Ianuarie 2014, 06:30

cum e cand nu ies previziunile?!

nenea "glorie" comunista a scris mesajul original...mare ordinar

llight
llight  •  20 Ianuarie 2014, 06:34
Postat de llight pe 20 Ianuarie 2014, 06:33

Domnilor ziaristi ...cand va treziti din somn ..sper sa puneti ca prim articol despre victoria Simonei ... sau cumva o sa citesc ce a mancat Jiji la micul dejun? vai de voi ..nici macar un live text ceva ...rusine

my bad ... ati pus . bv voua

llight
llight  •  20 Ianuarie 2014, 06:33

Domnilor ziaristi ...cand va treziti din somn ..sper sa puneti ca prim articol despre victoria Simonei ... sau cumva o sa citesc ce a mancat Jiji la micul dejun? vai de voi ..nici macar un live text ceva ...rusine

Vezi toate comentariile (76)
Comentează