INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Ce provocări îl aşteaptă pe Mutu la Cesena: Condamnat să fie lider!

Articol de - Publicat sambata, 25 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 25 iunie 2011 12:19

Cel mai bine plătit fotbalist din istoria clubului va trebui să confirme că poate conduce echipa în teren şi să reziste tentaţiilor din afara lui, relansîndu-şi cariera la 32 de ani.

Mutu ar fi vrut să mai rămînă un an, dar Fiorentina nu a ştiut cum să-l alunge mai repede. L-a dat gratis, doar să scape de salariul lui de 2,8 milioane de euro. Atacantul român a ajuns pînă la urmă acolo unde a încercat să fugă în ianuarie. La 32 de ani, Cesena devine probabil ultima provocare a carierei. Mutarea este primită cu entuziasm de jucător, fani, oficiali, colegi şi presă.

"Mutu e o maşină de Formula 1, adevărat o mare lovitură, dar trebuie să se adapteze la Marile Premii destinate Cesenei. A învăţat perfect în lunile în care preşedintele l-a curtat obsesiv, mai mult ca pe o femeie. Pentru român, pilot de altă şi înaltă calitate, dincolo de incidentele pe şi-n afara pistei, va fi ocazia să fie liderul echipei simbol al unei regiuni cu oameni calzi. Aici, dacă are chef, va găsi mecanici şi un inginer-şef Giampaolo, gata să-l lanseze ca o săgeată", scrie Il resto del Carlino.

Care însă îl avertizează: "Cel mai scump jucător din istoria clubului ridică un dubiu. Cum va reuşi să fie acceptat de colegi fără a crea conflicte? Foarte simplu: să arate că e cel mai bun în teren, în afara lui şi să cîştige respectul coechipierilor mult mai slab plătiţi".

Schimbă obiectivul

Obişnuit să lupte pentru titlu ori cupele europene la echipele unde a fost, cu excepţia Veronei, Mutu nu mai are acelaşi obiectiv la Cesena. Clasată pe locul 15 şi avînd cel mai mic buget din Serie A în sezonul trecut, echipa lui Giampaolo se bate să nu retrogradeze. Dar preşedintele Campedelli are ambiţii mari şi promite să întărească lotul. Vrea să-i păstreze pe Luis Jimenez, chilianul întors la Ternana, pe Santon, împrumutat de Inter, şi să-l ia pe argentinianul Santana, fostul coleg al lui Adrian la Fiorentina devenind liber de contract.

Estetică, mândrie şi demnitate

Mutu va lucra la Cesena cu Marco Giampaolo (43 de ani). Tehnicianul dorit de Steaua se află la a cincea echipă de Serie A şi e primul din era Campedelli care semnează contract pe două sezoane. Cîştigă 450.000 de euro pe an şi are 150.000 bonus dacă evită retrogradarea. Adept al sistemelor 4-4-2 şi 4-3-3, preferă jocul tehnic celui fizic, bazîndu-se pe 3 elemente: estetică, mîndrie şi demnitate. "Echipa trebuie să capete o identitate precisă, apoi voi miza pe fantezie", spune Giampaolo, care i-a lansat în Serie A pe Matri şi Acquafresca. În ultimul an a stat cîteva săptămîni în Spania, urmărind 40 de antrenamente ale Barcelonei şi Barcei B.

Oraş mic, lîngă mare
Adrian nu s-a mutat departe de Florenţa, pînă la Cesena fiind 200 de km pe şosea. Oraş mai mic, cu circa 100.000 de locuitori (în jur de 1.100 sînt români), aflat în regiunea Emilia-Romagna la intersecţia autostrăzilor Milano-Ancona (Autostrada Soarelui A1) şi Ravenna-Roma (E45), e la numai 15 km de Marea Adriatică. Important centru agricol, e cunoscut ca oraşul celor trei Papi, oferind destule atracţii turistice. Are prima bibliotecă publică din Italia, Malatestiana, 4 teatre, 11 muzee, 10 biserici, 7 palate. Va regăsi la Cesena şi "Ponte Vecchio", simbol local şi cel mai vechi pod din oraş care traversează rîul Savio.

"Cesena e proiectul pe care-l visam. Vreau să reuşim să ne punem la adăpost de retrogradare şi apoi să facem spectacol" (Marco Giampaolo, antrenor Cesena)

"Pare un pas înapoi pentru Adrian. Mă bucur însă că a rămas în Italia. Să fie în formă şi să dea goluri şi pentru «naţională». Am înţeles că are un contract bun, peste 7,5 milioane de euro în trei ani, valoarea echipei poate creşte prin el" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

1,8 milioane de euro este salariul net anual al lui Mutu la Cesena. Ceilalţi zece titulari cîştigă la un loc doar cu 300.000 mai mult
9.000 este recordul de accesări înregistrat de site-ul oficial al clubului în primele 6 ore după anunţarea transferului

Echipa-tip actuală:
Antonioli - Ceccarelli, Pellegrino, Von Bergen, Lauro - Caserta, G. Colucci, Parolo - Giaccherini, Bogdani, Mutu. Antr. Giampaolo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
inter1908
inter1908  •  25 Iunie 2011, 10:19

mutu=penibil

mariuscarsing
mariuscarsing  •  25 Iunie 2011, 01:34

ba ziaristilor la echipa cum puteti sa il scoateti pe apiah din primul 11

Vezi toate comentariile (2)
Comentează