INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Cu ce se ocupa acum două decenii viitorul adversar al echipei naționale a României în grupa de la Euro 2024!

Francesco Calzone a scos un 1-1 cu Barcelona la debutul ca principal la Napoli / Foto: Imago
Francesco Calzone a scos un 1-1 cu Barcelona la debutul ca principal la Napoli / Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 22 februarie 2024 11:13 / Actualizat joi, 22 februarie 2024 11:31

Francesco Calzona (55 de ani), fost mijlocaș ofensiv cu patru meciuri în Serie B, vindea capsule și mașini de cafea, înainte de a-l întâlni pe Maurizio Sarri. După ce i-a fost asistent la Empoli și Napoli, unde l-a reinventat pe Mertens și a creat 33 de scheme la fazele fixe, actualul selecționer al Slovaciei a debutat în Ligă contra Barcelonei.

La 55 de ani, Francesco Calzona a debutat aseară în cariera de antrenor principal la o echipă de club cu un rezultat ce o menține pe Napoli în cursa pentru calificarea în „sferturile" Ligii Campionilor.

Dani Alves CONDAMNAT! Judecătorii au anunțat verdictul
SPANIA
Dani Alves CONDAMNAT! Judecătorii au anunțat verdictul

Viitorul adversar al „tricolorilor" în grupa E de la Euro 2024 a preluat-o pe Napoli de la Walter Mazzarri și s-a plâns după egalul contra Barcelonei (1-1) că „mai am mult de lucru sub aspectul tactic și am găsit la echipă multă dezordine, însă măcar am remarcat că există un spirit de luptător și că jucătorii au dat totul, pentru a evita înfrângerea!".

„Dădea ture cu mașina să vândă produsele noastre"

Spirit de luptător a avut actualul selecționer al Slovaciei încă de-acum două decenii, când devenea antrenor-jucător la nivel de amatori, navigând între Eccellenza și Promozione și visând să-și facă nume în noua meserie. Cum avea nevoie să-și completeze salariul, Calzona și-a găsit un job în afara fotbalului, mai precis în comerțul cu cafea. „A început ca agent de vânzări, a fost ideea lui.

Făcea ture cu mașina pe la prieteni și la cunoscuți cu mașini de cafea și capsule. Insista la toți să le probeze și încerca să-i convingă să și cumpere produsele noastre", povestește Marco Magi, proprietarul afacerii, pentru cotidianul La Gazzetta dello Sport. Ce explică și că Ciccio nu prea avea timp între antrenamente și meciuri, așa că i-a dat spre administrare un bar, unde era ajutat de frații lui.

Calzona a fost un inovator, nu doar în fotbal. Când mi-a zis că pleacă pentru a-l urma pe Maurizio Sarri, am plâns împreună
Marco Magi, patronul firmei unde lucra Francesco

Calzona nu dorea să lase nimic la voia întâmplării!

A vândut cafea până ce n-a reușit să se transfere la Avellino cu Sarri. Ne spunea că visul lui ar fi să stea pe bancă. La 35 de ani, când a început ca antrenor, și-a studiat adversarii, și-a luat notițe și nu a lăsat absolut nimic la voia întâmplării.

Părea că el pregătește meciurile din Serie A. Petreceam ore întregi vorbind despre scheme!", mărturisește Marco Magi, care l-a ajutat să-și deschidă o afacere de familie, iar în prezent el și frații săi dețin șase furgonete cu ajutorul căruia distribuie cafea, automate de cafea și alte produse în domeniu.

Tăblițe cu magneți printre vafe și capsule de cafea

„Singurul secret al lui Calzona a fost mereu managementul grupului. Îmi amintesc o discuție avută la începutul săptămânii după un eșec. Eram cu toții în vestiar. Le-a spus băieților că, în ciuda meseriei sale de vânzător, a trăit toată săptămâna gândindu-se doar la meciul de duminică. Iar în cazul unei eliminări abia aștepta să revină pe teren pentru a corecta greșelile și a o lua de la capăt", dezvăluie unul dintre foștii săi elevi.

Încă din toamna lui 2004 era nedespărțit de o tabliță albă cu magneți (inovație la acea vreme în Promozine) cu ajutorul căreia își prezenta schemele (favorita sa era 4-3-3). Așa l-a reinventat mai târziu la Napoli pe Mertens atacant și a creat cu Sarri 33 de scheme la fazele fixe", spune Magi.

Cu ce se ocupa acum două decenii viitorul adversar al echipei naționale a României în grupa de la Euro 2024!
Francesco Calzona a fost strategul lui Maurizio Sarri și la Napoli / X SSC Napoli

De Laurentiis l-a rechemat întrucât Calzona s-a alăturat și el lui Spalletti în squadra azzurra. La Napoli, Tommaso Starace pregătește cafelele. Calzona va avea timp să se concentreze doar pe teren - La Gazzetta dello Sport, cotidian italian

13ani a lucrat Francesco Calzona ca asistent al lui Maurizio Sarri, de la Perugia, la Sorrento, Empoli și Napoli, până când actualul antrenor al lui Lazio a plecat la Chelsea

Match Quiz CFR Cluj - Dinamo

Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Dinamo și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Federația slovacă i-a impus trei condiții pentru a-l lăsa la Napoli » Ce este obligat să facă Francesco Calzona
ADVERSARI EURO 2024
Federația slovacă i-a impus trei condiții pentru a-l lăsa la Napoli » Ce este obligat să facă Francesco Calzona
Xavi și Lewandowski, frustrați după ce Barcelona nu a putut trece de Napoli » Ce a reclamat polonezul: „Asta am făcut după gol”
NAPOLI - BARCELONA 1-1
Xavi și Lewandowski, frustrați după ce Barcelona nu a putut trece de Napoli » Ce a reclamat polonezul: „Asta am făcut după gol”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează