INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Despărțirea unui extraordinar atacant de un club mare: „Când el a jucat bine, am fost atât de imprevizibili!”

Despărţire emoţionantă între Roberto Firmino şi Liverpool. Foto: Imago Images
Despărţire emoţionantă între Roberto Firmino şi Liverpool. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 28 mai 2023 10:49 / Actualizat duminica, 28 mai 2023 10:52

Cum îl văd pe Roberto Firmino (31 de ani) cei care i-au fost aproape în cei 8 ani pe care brazilianul i-a petrecut la Liverpool.

Roberto Firmino și-a luat rămas-bun de la Liverpool pe un Anfield plin de emoții. Brazilianul trage cortina, în acest final de sezon, peste șederea sa de opt ani la club, care a fost încununată cu numeroase trofee. „Bobby” lasă în urmă o serie de amintiri de neuitat. Puțini fotbaliști sunt atât de respectați și adorați de toată lumea, scrie James Pearce în The Athletic.

Iată ce înseamnă Firmino pentru coechipierii săi, antrenorii săi și, bineînțeles, dentistul său - în propriile lor cuvinte.

Cine e Luton Town? 10 lucruri despre nou-promovata care a uimit Anglia » În urmă cu 10 ani juca în liga a 5-a + Zdrobită în două meciuri de CCA!
LUTON TOWN
Cine e Luton Town? 10 lucruri despre nou-promovata care a uimit Anglia » În urmă cu 10 ani juca în liga a 5-a + Zdrobită în două meciuri de CCA!

Pep Lijnders, antrenor secund la Liverpool: „Cu un atacant ca Roberto Firmino, totul devine mai ușor”

Lijnders a fost promovat în staff-ul primei echipe de la academie în vara anului 2015, cu puțin timp înainte ca Firmino să fie semnat de la Hoffenheim. Cu excepția perioadei de patru luni în care a condus NEC Nijmegen în țara sa natală, Olanda, în 2018, el l-a antrenat pe Firmino de-a lungul carierei sale pe Anfield.

„Unii jucători au capacitatea de a oferi bucurie oamenilor, alții au capacitatea de a oferi bucurie și trofee oamenilor, dar numai câțiva oferă bucurie, trofee și dăruiește unei echipe întreaga sa identitate. Au mai fost și alți 9 fals înainte care au făcut acest lucru, dar mă simt privilegiat să pot spune că am fost acolo când Bobby a făcut-o pentru unul dintre cele mai emblematice cluburi din fotbal.

Se spune că mingea poate zâmbi doar atunci când jucătorul zâmbește și, uau, de câte ori Firmino a făcut un întreg stadion să zâmbească! De-atâtea ori a fost decisiv în presarea opoziției ca un nebun. De-atâtea ori a creat superioritate în interior pentru ca noi să putem domina mijlocul terenului. Cele mai vechi reguli din fotbal sunt cele mai bune: domină mijlocul terenului și vei domina jocul. Când Bobby a jucat bine, am fost atât de imprevizibili.

Bobby a reprezentat mantra noastră «toată lumea este responsabilă pentru tot» în cel mai bun mod posibil. El a dat culoare stilului nostru. Diferența dintre o echipă bună și o echipă de top constă în calitatea individuală a celor trei atacanți.

Diferența dintre o echipă de top și una care câștigă în mod regulat este faptul că cei trei din față pun echipa mai presus de ei înșiși. Este ceea ce s-a întâmplat în perioada noastră de succes, iar Bobby a fost constant cel care a pus ulei pe focul presingului. Cu un atacant ca Bobby, totul devine mai ușor. Este un jucător special, cu o mentalitate incredibilă de a se antrena din greu. De aceea, a performat la un nivel extraordinar de ridicat, jucând un fotbal de înaltă intensitate, pe o perioadă atât de lungă de timp.

Unii jucători au nevoie doar de puțină îndrumare, iar inteligența lor fotbalistică face tot restul. A fost și este o bucurie să stau alături de el pe terenul de antrenament. Zâmbetul, imprevizibilitatea, spontaneitatea, strada și inima mare. Toate acestea se reflectă în jocul său. Îmi va fi cu adevărat dor de el”.

361 de meciuria jucat Firmino la Liverpool în toate competițiile (2015-2023)

Andrew Robertson, fundaș stânga Liverpool: „Fără Roberto Firmino nimic nu ar fi fost posibil”

Robertson a fost semnat de la o echipă Hull City proaspăt retrogradată din Premier League în 2017. În trei ani, scoțianul a câștigat Liga Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Mondială a Cluburilor și titlul în Premier League alături de Firmino.

„Cel mai bun mod de a rezuma contribuția lui Roberto Firmino la Liverpool ar fi că, fără el, nimic nu ar fi fost posibil. Felul în care am vrut să jucăm, felul în care ne-am desfășurat activitatea, totul a început cu Bobby, cu presingul său și cu abilitățile sale tehnice. El a fost omul nostru principal. Când te uiți în urmă la marile momente, Bobby a fost întotdeauna implicat în ele - un jucător atât de important în a ne ajuta să obținem succesul pe care l-am avut.

Este de clasă mondială. Nu există nimic ce nu poate face cu mingea la picioare. Nu este nimic ce nu poate face nici fără minge, atunci când aleargă după jucători. Rata sa de muncă și efortul său au fost întotdeauna de 100%. Au fost atât de multe momente în care a declanșat presingul și a dat tonul pentru noi. Este, de asemenea, o persoană extraordinară. Indiferent dacă trecea printr-o perioadă grea, cu accidentări sau orice altceva, avea întotdeauna un zâmbet mare pe față, iar asta era contagios. Dacă te simțeai vreodată deprimat, dacă te uitai la Bobby și la acel zâmbet mare, ne ridica pe toți și ne înveselea. Ne va lipsi foarte mult atât în vestiar, cât și pe teren.

Momentul meu preferat al lui Bobby ar fi probabil hat-trick-ul său împotriva lui Arsenal acasă (în decembrie 2018). Am fost conduși devreme și apoi modul în care am reacționat a fost incredibil pentru a câștiga cu 5-1. Bobby a început totul. A fost acel gol pe care l-a marcat în care a driblat vreo cinci jucători ai lor - toți îi cădeau la picioare. Asta a rezumat cât de incredibil de talentat este ca jucător și ce creier bun de fotbalist are.

Bobby, îți vom simți lipsa. Mi-a plăcut fiecare moment în care am jucat cu tine în ultimii șase ani. A fost o perioadă minunată. Ești un jucător atât de special și o persoană atât de specială cu care să împarți vestiarul. Vreau să-ți urez ție și familiei tale toate cele bune, indiferent ce îți rezervă viitorul. Știu că vei avea succes oriunde vei merge”.

110 goluriși 89 de pase decisive a reușit Firmino pentru Liverpool în toate competițiile

Robbie Hughes, dentistul lui Roberto Firmino: „Am creat o culoare super albă pentru el”

Robbie Hughes este dentistul din Liverpool care i-a oferit lui Firmino celebrul său zâmbet mai mult decât alb. Printre clienții săi de profil înalt se numără și Jurgen Klopp și Sadio Mane.

Despărțirea unui extraordinar atacant de un club mare: „Când el a jucat bine, am fost atât de imprevizibili!”
Foto: Imago Images

„Bobby a venit prima dată la mine la Dental Excellence în 2016. Mi-a fost prezentat de Lucas Leiva, alături de Philippe Coutinho (pe atunci coechipieri la Liverpool). Bobby dorea o schimbare de zâmbet și am ales să îi facem niște fațete din porțelan. Le dorea foarte albe, dincolo de (gradul) unu din grafic, așa că am creat o culoare super albă pentru el.

Nu mulți ceruseră așa ceva înainte, dar, de când Bobby le-a făcut, de-a lungul anilor, pacienții mei au venit și au cerut «Bobby dazzlers». L-am văzut pe Bobby și pe familia sa în mod regulat în timpul petrecut la Liverpool. A fost o plăcere enormă să-i tratăm și nu putem să-i mulțumim îndeajuns lui Bobby pentru că a avut încredere în noi.

Sunt un mare fan al lui Liverpool și a fost minunat să văd multe dintre lucrările mele pe teren de-a lungul anilor, în momente istorice, cum ar fi câștigarea Ligii Campionilor și a Premier League și festivitățile care au urmat. Bobby a fost un atu fantastic pentru echipă. Este unic în ceea ce privește modul în care a jucat acel rol de număr 9. De multe ori a fost lipiciul care a ținut totul laolaltă prin munca sa asiduă atât în ofensivă, cât și în defensivă. Ce contribuție a avut. Ne va lipsi foarte mult. Mult noroc în viitor, Bobby”.

22 de milioane de euroeste cota lui Roberto Firmino acum, potrivit transfermarkt.de. A atins maximum în 2019: 90 de milioane

Jordan Henderson, căpitanul lui Liverpool: „Cântecul lui Roberto Firmino va rămâne în istorie"

Mijlocașul englez Henderson a fost căpitanul lui Liverpool pe toată durata șederii lui Firmino pe Merseyside, timp de opt ani.

„Contribuția lui Bobby la Liverpool a fost incredibilă - și în tot ceea ce am realizat împreună, el a fost esențial. Este o persoană atât de pozitivă și mereu zâmbitoare, ceea ce dă o mare energie echipei. 

Cântecul său pe care îl cântă fanii este unul dintre cele mai bune pe care le-am auzit vreodată și sunt sigur că va fi cântat încă mulți ani de acum încolo, pentru că va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari din toate timpurile de la Liverpool FC”, a spus Jordan Henderson.

Lucas Leiva, fost mijlocaș la Liverpool: „A fost o bucurie pură să-l urmăresc pe Roberto Firmino”

După ce a semnat de la Gremio în 2007, Lucas a prestat 10 ani de servicii excepționale la Liverpool înainte de a se transfera la Lazio. El a jucat un rol crucial în a-l ajuta pe colegul brazilian Firmino să se acomodeze pe Merseyside.

„Roberto Firmino este un prieten foarte bun al meu. Am avut privilegiul de a fi încă la Liverpool când a venit el. Încă din prima zi, i-am putut vedea cu toții calitățile - atitudinea sa, modul în care se antrena și avea grijă de el. Când te uiți la succesul clubului din ultimii ani, la câștigarea unor trofee foarte importante, Bobby a jucat un rol important.

El este genul de atacant foarte rar întâlnit. Din punct de vedere tehnic, este de clasă mondială. Defensiv, este probabil cel mai bun în ceea ce privește modul în care apără pentru echipă. Bineînțeles că este trist să-l vedem plecând. Dar sunt sigur că va găsi un club care îl va aprecia așa cum noi l-am apreciat la Liverpool. Cu toții am apreciat fiecare moment în care a intrat pe teren și tot ce a făcut pentru noi.

Îți mulțumesc, Bobby, pentru ceea ce ai făcut pentru Liverpool! Oricând va avea nevoie de mine, voi fi acolo. Îi urez lui și familiei sale mult noroc. În ultimii opt ani a fost o bucurie pură să-l urmăresc în fiecare săptămână. Întotdeauna a dat totul și a câștigat o mulțime de titluri cu clubul. Toate cele bune, Bobby. Noi, fanii lui Liverpool, te iubim. Ești o legendă”.

Citește și:

ULUITOR: Unirea Urziceni de Anglia a promovat în Premier League

Marcel Răducanu, interviu pentru GSP după ultima etapă din Bundesliga

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  28 Mai 2023, 18:08

Dacă e așa bun, de ce pleacă de la Liverpool? De ce nu i-au prelungit contractul?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează