INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli Uitați » Hugo Sanchez: golgeter înăscut și fotbalistul care a inventat șutul-bicicletă

Hugo Sanchez și execuția lui preferată
Hugo Sanchez și execuția lui preferată

Articol de - Publicat joi, 03 septembrie 2015 22:52

Hugo Sanchez nu e doar un fotbalist emblemă pentru Real, ci și un jucător important care a evoluat la cele două mari rivale locale: Aletico și Rayo Vallecano. Cu toate acestea, a rămas cunoscut pentru tehnica sa și în special pentru loviturile în formă de bicicletă.

Cariera sa de fotbalist a început la echipa mexicană Pumas UNAM, în 1975. Într-un singur an a reușit să îi surprindă pe toți cu calitățile sale, așa că sezonul următor a fost selecționat la prima echipă.

Marcator înăscut

Cu excepția unei scurte perioade în care a fost împrumut la San Diego Sockers, în America, Sanchez a jucat timp de cinci ani la Pumas, iar cifrele sale sunt foarte bune.

În 183 de partide a marcat 99 de goluri. Chiar și în perioada în care a fost împrumutat a reușit să marcheze de 13 ori în 19 meciuri.

Media excepțională de goluri l-a adus în vizorul echipelor din Europa, iar Atletico Madrid a câștigat bătălia pentru semnătura lui. Astfel, din 1981, Hugo va evolua în Primera Division și nu o face deloc rău. În cele patru sezone petrecute la Atletico câștigă o Cupă a Spaniei, un loc 2 în Primera și devine golgeter într-un sezon. Bilanțul e și aici foarte bun: 54 goluri în 111 meciuri.

Explozia de la Real

Dându-și seama că nu va putea cuceri mai mult cu Atletico, în 1985 acceaptă transferul la marea rivală, Real Madrid.

Era deja considerat un fotbalist foarte bun, așa că se integrează ușor în primul 11 al echipei. Transferul se dovedește o decizie bună: în următorii ani va cuceri cinci campionate cu Real, o Cupă a Spaniei și o Cupă UEFA.

Mai mult, în 1990 cucerește Gheata de Aur, alături de Hristo Stoickov, care evolua la ȚSKA Sofia, ambi jucători marcând câte 38 de goluri în sezonul precedent.

La 33 de ani, cu 164 de goluri marcate în 207 meciuri, Sanchez își încheie aventura la Real și revine în Mexic.

Retragere înaintată

Cu toate acestea, nu renunță la fotbal, din contra! Semnează pentru un sezon cu America, apoi se întoarce în Spania la Rayo Vallecano.

Pe urmă, cariera lui devine un pic haotică: evoluează cel mult câte un an pentru Atlanta (Mexic), LASK Linz (Austria), Dallas (SUA) și Atlético Celaya (Mexic). La Celaya a jucat alături de foștii coechipieri de la Real, Butragueno și Michel, aflați tot pe final de carieră.

Aceasta e și ultima lui echipă: la aproape 40 de ani, Sanchez își pune oficial ghetele în cui.

Selecționer al Mexicului

Hugo se retrage doar ca jucător, însă rămâne dedicat fotbalului. După ce își încheie studiile de antrenor, preia prima lui echipă pentru care a evoluat: Pumas Unam. După un start modest, e demis imediat, însă sezonul imediat revine la echipă și rămâne pe banca tehnică timp de patru sezoane.

După o scurtă perioadă la Necaxa, e numit selecționer al Mexicului și obține locul 3 la Cupa Americii din 2007. După finalul turneului, îi este încredințată naționala U23 cu obiectivul de a obține calificarea la Jocurile Olimpice. Nu reușește acest lucru, așa că e demis și înlocuit cu Sven Goran Eriksson.

Are o experiență ca antrenor și în Spania, la Almeria, echipă la care rămâne puțin mai mult de un an. Ultima sa echipă pregătită a fost Pachuca, în 2012.

Erou și la națională

Cu naționala Mexicului, Sanchez a jucat în 58 de meciuri și a marcat 29 de goluri. A cucerit de 6 ori Gold Cup și a terminat pe locul 2 la Cupa Americii din 1993.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / Garrincha

Playtech: Mircea Geoană aruncă BOMBA despre BOALA CRUNTĂ de care suferă! 'Nu am ...

Ion Țiriac, în studioul GSP, anunță decizia despre implicarea la Dinamo: „Mâine le dau banii! Dar asta mă interesează”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează