INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ROMÂNIA

Piţi nesomn şi calmante

Articol de - Publicat luni, 09 iunie 2008 00:00

Foşti selecţioneri descriu calvarul prin care trece Piţurcă înaintea meciurilor.

Seara dinaintea meciurilor e prilejul de a prepara ultimele amănunte pentru disputele dure de a doua zi. Tensiunea creşte, dar mintea trebuie să rămînă limpede, astfel încît deciziile finale să fie cele cîştigătoare. Iar an­trenorii precedentelor turnee finale ştiu cel mai bine cum se trăieşte în culise un astfel de eveniment!

Puiu avea insomnii

Fostul selecţioner Anghel Ior­dă­­nescu (foto) povesteşte cum a reuşit cea mai mare performanţă din is­toria echipei naţionale, locul 5 la World Cup ‘94: “Nu dor­meam deloc în nopţile premergă­toa­re jo­cu­rilor. Nu puteam! Mă frămîn­tam, cău­tam să aleg cel mai bun unspre­zece, analizam plusurile şi minu­surile noastre şi întorceam pe toate feţele adversarul. Asta se întîmpla însă doar la turneele finale, doar nu era să-mi pierd nopţile şi înaintea unui meci cu Albania! Să nu credeţi că Piţur­că va putea dormi la Euro!”.

Nea Imi lua sedative

Emeric Ienei, omul care a stat pe banca “tricolorilor” la CM ‘90 şi la Euro 2000, îşi aminteşte şi el că nu-i era uşor în nopţile anterioare par­tidelor: “De cele mai multe ori, nu puteam adormi înaintea me­ciu­­rilor importante, aşa că luam me­reu cîte un sedativ. Le ţi­neam ju­cătorilor un discurs în care le spu­neam că-mi doresc un singur lu­cru de la ei: să se ridice la nivelul aş­tep­tă­rilor, chiar dacă pierdem! Ne uitam pe casete la jocurile adver­sa­rilor, dar nu le vedeam integral, deoa­re­ce băieţii se plictiseau. Aşa că selectam cîte douăzeci de minu­te pentru faza defensivă şi pentru cea ofensivă”.

Şedinţe pînă spre dimineaţă

“Principalul” de la Mondialul din ‘70, Angelo Niculescu, mărtu­ri­seş­­te, în schimb, că, împreună cu c­o­­­­­­­la­boratorii săi, ţinea şedinţe mult dincolo de miezul nopţii: “Ne strîngeam toţi cei din stafful e­chi­pei, inclusiv doctorul, pentru a lua hotărîrile pentru jocul care urma: tehnic, psihologic, me­dical, stra­te­gic. N-am vrut să fiu nicio­dată Dum­ne­­zeul lotului, iar deciziile le luam cu cei care mă ajutau! Era im­por­­tant, fiindcă, mental, ne sim­ţeam con­for­­tabil, ştiind pro­ble­mele rezol­va­te în comun. Apoi, apu­­­cam să mă odihnesc imediat”.

“Încercam să nu pun o presiune în plus pe echipă şi în seara dinaintea meciului. Căutam să fie o atmosferă cît mai destinsă”
Emeric Ienei fost selecţioner

23 de meciuri la turneele finale au condus Iordănescu (12), Ienei (8) şi Angelo Niculescu (3).

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Superliga
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!
Europa League
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (8)
 •  10 Iunie 2008, 14:22

Chiar daca nu am batut Franta la acest campionat european, care abia a inceput si la care sper sa ajungem cat mai departe, sunt mandra de echipa noastra, in special pentru felul in care au cantat si trait imnul Romaniei! Daca ar fi fost asa si pe teren... Hai Romania! Mai mult curaj!

 •  09 Iunie 2008, 14:47

cand era nea' cornel dinu antrenor, tin minte, ca inainte de meci, bea whisky cu gheatza, pana i se facea greatza! dupa aia, se incingea un poker...maaaamaaa, pana dimineata, cand adormeam si ne visam campioni mondiali! erau vremuri, nu k acum!

 •  09 Iunie 2008, 13:33

am batut candva portugalia, columbia, anglia, olanda si multe alte echipe... trebuie trecuta si franta in palmares Hai Romania! nu ne faceti si nu va faceti de ras !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează