INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  PORTUGALIA - FRANȚA 1-0 DUPĂ PRELUNGIRI

VIDEO&FOTO Drama lui Ronaldo, fericirea Portugaliei » Lusitanii sunt campionii Europei pentru prima oară în istorie: 1-0 cu Franța, după prelungiri

Șutul lui Eder a oferit Portugaliei trofeul continental // FOTO Reuters +17   FOTO
Șutul lui Eder a oferit Portugaliei trofeul continental // FOTO Reuters

Articol de , , - Publicat luni, 11 iulie 2016 00:00

Lusitanii sunt campionii Europei pentru prima oară în istorie. L-au făcut fericit pe Cristiano, care are ligamentele genunchiului afectate.

Euro 2016. Ultima zi. Cea mai așteptată. Cea mai frumoasă. Cea mai specială. Finala, Stade de France. 66 de milioane de francezi ard de nerăbdare să înceapă odată meciul. Mulți sunt optimiști. Nu toți.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Unii, mai ales cei care au citit articolul lui Vincent Duluc, din L'Equipe, tremură, sunt neliniștiți. De dimineață, ziarul de sport cu tiraj zilnic de 300.000 de exemplare le-a amintit că, la acest turneu final, s-au terminat toate "blestemele".

Alt sfârșit de coșmar?

Italia a scăpat de coșmarul numit Spania (2-0), Germania n-a mai suferit din cauza Italiei (1-1, 6-5 la penalty-uri) și chiar Franța a lăsat în urmă eterna durere provocată de Germania (2-0). "Ce va fi acum? Noi i-am bătut pe lusitani în ultimele zece meciuri", a observat Duluc cu o ușoară teamă. Dacă și portughezii pun capăt visului urât?

11 milioane de iberici numai la asta se gândesc. În special Ronaldo. Cristiano n-a uitat dezamăgirea din 2004. Finala CE pierdută de el în fața Greciei, chiar la Lisabona. Toată familia îi e alături acum, la St. Denis.

Xavi, căpitanul Spaniei campioană în 2012, aduce trofeul. Și ies echipele. Les Bleus au tricourile clasice, le-au adus noroc, ultimele lor șase victorii la Euro au fost în albastru. Poate și în 2016, la fel ca la toate marile succese: 1984, 1998 și 2000.

Englezul Clattenburg, arbitrul finalei, fluieră. Start. "Cocoșii" au mingea mai mult, pasează și se apropie amenințător de careul advers. Dar contrele roș-verzilor sunt cu adevărat periculoase. Nani e singur după lansarea lui Cedric, însă trage peste poartă.

Lacrimile căpitanului

Imediat, ceva se petrece. Ceva care tulbură confruntarea latină. Payet îl atacă agresiv pe Ronaldo, la mijlocul terenului. Un picior blochează mingea, celălalt îl lovește violent pe căpitanul rival.

"Centralul" nu vede nici fault! CR7 se prăbușește în iarbă, ținându-se de genunchiul stâng. Suferă enorm. E minutul 8. Se ridică, reia jocul, asistă la marea șansă a lui Griezmann, cap spre vinclu scos de Rui Patricio, apoi se așază iar pe gazon. Îl doare tare.

Iese la margine în minutul 17 și medicul îi bandajează genunchiul. Reintră patru minute mai târziu. Aleargă, dar nu rezistă. E frustrat. Își aruncă banderola pe jos. Se întinde din nou. Plânge. Lacrimi de durere și de furie. Iese pe targă în aplauzele întregului stadion.

Minutul 25. Undeva, la lojă, mama lui suferă la fel de mult. Nu îl mai poate ajuta. "În fotbal, trebuie să atingi mingea, nu să-ți lovești adversarul. Nu-mi pot vedea fiul așa", transmite Dolores Aveiro pe Twitter.

Bară, Gignac: 90+2!

Finala s-a încheiat pentru Cristiano, dar partida continuă. Sissoko pătrunde vijelios, vertical, și o face de mai multe ori. Tot el șutează puternic în urma unei piruete. Patricio blochează și repune rapid, pentru alt contraatac primejdios. Și prima repriză se încheie, după încă un moment tensionat: ciocnire cap în cap Evra - Quaresma.

După pauză, ultimul act își pierde din ritm, din vivacitate. Mai trece un sfert de oră. Asistăm la prima finală din istoria Euro fără gol până în minutul 60! Parcă ieșirea lui Ronaldo a adormit meciul. Nu! Din senin, Coman centrează și Griezmann ratează cea mai mare ocazie.

Cap, la o palmă peste transversală! Ce a ratat golgeterul, putea fi șansa trofeului! Și Giroud are golul în gheată. Blochează Patricio! Nu înscriu francezii, puteau să reușească lusitanii, la foarfeca lui Quaresma. Răspunde Sissoko, bombă de la 30 de metri. Nici acum nu e gol. Și bară Gignac! Ar fi fost faza finalei în minutul 90+2! Prelungiri. Întâiul 0-0 dintr-o finală CE în timpul regulamentar.

Eroul Eder

Extra-time. Minutul 107. Clattenburg greșește flagrant, dă lovitură liberă, deși Eder făcuse henț. Bară, Guerreiro. Și imediat, Eder își face loc și șutează senzațional de la 22 de metri. 1-0 (109). Punct! Portugalia e campioana Europei. Prima oară în istorie!

Frunza lui Quaresma

Quaresma n-a jucat titular la acest Euro, dar a fost în prim-plan și aseară. Ricardo a impresionat cu o nouă frizură extravagantă, concurându-l pe Pogba. După picăturile tatuate sub ochiul drept, acum și-a etalat desenul blond sub formă de frunză la care un frizer a lucrat multe ore înaintea finalei. E frunza galbenă care reprezintă un motiv prezent pe steagul militar al Portugaliei.

Invadați de molii!

Musafiri nepoftiți, aseară, pe Stade de France, la ora finalei. Sute de molii care au "atacat" tot ce le-a ieșit în cale. De la plasele porților și până la hainele fanilor, jucătorilor și oficialilor prezenți în arenă. Selecționerul Franței, Didier Deschamps, le-a ignorat inițial, dar când au devenit "obraznice" a răspuns cu aceeași monedă (foto 11).

Back in business

Acum nici două luni a fost la un pas să moară, aseară a comentat finala pentru postul M6 de pe stadion! Fostul internațional francez David Ginola (foto 13, salutându-l pe Griezmann) a suferit un infarct pe 19 mai, fiind resuscitat de 4 ori înainte de a fi transportat la spital și supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.

Careu de ași

Postul TV beIN Sports a reunit în jurul microfonului trei personalități ale fotbalului francez. Foștii campioni mondiali și europeni Robert Pires (stânga) și Marcel Desailly (dreapta) au analizat finala împreună cu managerul Arsenalului, Arsene Wenger.

"Merci"

Festivitatea de închidere a turneului a durat 6 minute și a fost "moderată" de DJ-ul David Guetta și de cântăreața suedeză Zara Larsson (foto 9), care fuseseră maeștri de ceremonii și la "deschidere". Cel mai aplaudat moment a fost când animatorii aflați pe teren au format un imens "MERCI" adresat tuturor, organizatori, jucători și suporteri.

Gafa anului

Francezii nu au putut ține secrete pregătirile pentru titlu continental la care au visat. Autocarul cu etaj și fără acoperiș a fost fotografiat pe autostradă de un suporter, care a postat poza și un filmuleț pe net. "Campionii Europei 2016" era mesajul din lateral, completat de "Merci" în spatele autobuzului. Golul lui Eder a transformat totul în gafa anului, iar fiesta s-a transformat în lacrimi.

"A fost greu, pentru că am pierdut jucătorul în care ne puneam toate speranțele. Când Ronaldo a ieșit, le-am transmis tuturor că trebuie să câștigăm pentru el"
Pepe, MVP-ul finalei

0eșecuri în 14 jocuri oficiale are Portugalia cu Fernando Santos selecționer, 10 victorii, 4 egaluri

portugalia franta 1 0

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Save

Save

Save

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
749913671784643
Razvan Marcel  •  11 Iulie 2016, 14:27

Franta africana,are doar cativa jucatori nascuti acolo,ma bucur ca a castigat Portugalia trofeul.Si o tara mica poate castigat,nu ca Romania,nici din grupe nu poate iesi.

887888274661367
Pompiliu Bota  •  11 Iulie 2016, 09:13

Va mai amintiti ce au pronosticat marii specialisti si ,,antrenori,, Razvanel Luce si tati: Italia/Germania ! Nici nu au ajuns in finala ! Un amator a ghicit si Balonul de Aur si campioana Europei.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează