INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FARUL - SHERIFF 1-0

VIDEO + FOTO Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

Farul a învins-o pe Sheriff Tiraspol, scor 1-0, în prima manșă a „dublei” din turul I preliminar al Ligii Campionilor, și e favorită la calificare +21   FOTO
Farul a învins-o pe Sheriff Tiraspol, scor 1-0, în prima manșă a „dublei” din turul I preliminar al Ligii Campionilor, și e favorită la calificare

Articol de , , , - Publicat miercuri, 12 iulie 2023 22:33 / Actualizat miercuri, 12 iulie 2023 22:47

Farul a învins-o pe Sheriff Tiraspol, scor 1-0, în prima manșă a „dublei” din turul I preliminar al Ligii Campionilor, și e favorită la calificare. Campioana României a avut cele mai mari două ocazii ale primei reprize, prin Mazilu, dar a tremurat serios în partea secundă, mai ales după golul marcat de Kiki în minutul 56.

  • Returul e programat pe 18 iulie, de la 20:00, la Tiraspol
  • Dacă trece de Sheriff, Farul va prelua statutul de cap de serie și va juca împotriva învingătoarei dintre Hamrun Spartans și Maccabi Haifa (0-4 în tur), în turul 2 preliminar din Champions League
  • Dacă este eliminată de gruparea din Tiraspol, Farul va „retrograda” direct în Conference League și va da în turul 2 preliminar peste învinsa „dublei” FC Urartu - HSK Zrinjski (0-1 în tur)

Farul - Sheriff 1-0. Cronica duelului de la Ovidiu: Farul e șeriful, Hagi-i „regele”

Farul și-a câștigat definitiv respectul pe plan intern, a rezistat și a revenit atunci când a fost cazul, a dus la final un sezon pe care l-a controlat de la un capăt la celălalt. Numai că Hagi e încă dator pe plan european, acolo nici cu numele de Viitorul n-a strălucit deloc. A fost rost și de umilințe atunci când adversarul avea și ceva calitate. De această dată drumul european trece prin Transnistria, cu o mai veche cunoștință a românilor: Sheriff Tiraspol.

Moldoveni vulnerabili

Campioana Moldovei, echipa care domină fotbalul din țara vecină de două decenii. Un nume ce-a șocat Europa cu succesul de pe Bernabeu din 2021. Dar acel Sheriff trebuie uitat. E unul nou, la fel de plin de străini, zero moldoveni, strategie adoptată încă de la jumătatea anilor 2000. 

Vor să îi sperie ca să nu meargă la meci! Ce plănuiesc ultrașii CSA Steaua pentru FCSB - Dinamo
FCSB - DINAMO
Vor să îi sperie ca să nu meargă la meci! Ce plănuiesc ultrașii CSA Steaua pentru FCSB - Dinamo

Tocmai omogenitatea a trădat Sherifful în start. Acolo unde era o piesă nouă, în centrul defensivei. Mazilu s-a strecurat de fiecare dată printre stoperii moldovenilor, finalizarea a lăsat de dorit și probabil că Brighton ar mai tăia din cele 4 milioane puse pe masă pentru puștiul ce-a uimit sezonul trecut. Vestea bună a reprizei, Sheriff se arată fragilă, de nivelul Farului, nu vreo sperietoare. Pentru că o repriză întreagă, campioana Moldovei a contat doar la faze fixe, doar când a aruncat direct mingea în careul lui Aioani.

Ei nu pot, Farul poate?

O necunoscută până la ora jocului, Sheriff a arătat ca o echipă care n-are o identitate clară în joc, multe mingi lungi, setați pe momente statice, iar Luvannor, cel de care se temeau toți, pare doar o "ciorbă reîncălzită". Un jucător stors, ce altădată a uimit la Sheriff, dar care după periplul pe la arabi, ajuns la 33 de ani, e mai aproape de retragere decât să redevină un lider în jocul moldovenilor. Omul de gol la care sperau atunci când l-au readus. 

Kiki, jolly joker, apoi ocazii în serie Sheriff

Șir lung de erori în defensiva moldovenilor în minutul 56. Lufturi, pase direct la adversar, oaspeții au făcut de toate, cât să ajungă mingea la Nedelcu. Pasă scurtă la Alibec, o atingere pentru căpitanul Farului, Kiki "taie" apărarea lui Bordin, trece simplu de Bueno, lovește prost mingea, "în cap", ia pământul, suficient cât să-l învingă pe Koval. 

Imediat Hagi a schimbat, și echipa a făcut un pas, doi, în spate, ba chiar a terminat cu Kiki pe post de atacant. Mai mult spațiu de manevră pentru Sheriff. Mai cu tupeu și moldovenii. Iar intrarea lui Badolo, cu un look stilul lui Gervinho, dar mai pe steroizi, a adus și mai multă forță, și mai multă imaginație, implicit presiune pe stoperii Farului. 

Dobrogenii au tremurat la câteva faze, Sheriff a ratat în serie la poarta lui Aioani, care s-a și evidențiat prin intervenții excelente. Din fericire, nicio urmare pe tabelă, iar Farul merge în postura de favorită în Transnistria, cu o miză uriașă, un pas mare măcar spre grupele Conference League.

FINAL. Farul - Sheriff 1-0

  • Final de meci.
  • min. 90+2: Borgnino trimite pe lângă, periculos, dintr-o lovitură liberă de la marginea careului.
  • min. 78: Fernandes lansează un trasor de la 20 de metri, mingea, deviată, trece puțin pe lângă poarta lui Aioani. 
  • min. 73: Garananga șutează în forță din marginea careului mic, Aioani are o intervenție fantastică! 
  • min. 70. Borgnino, abia intrat pe teren, șutează pe jos de la mare distanță, Koval reține cu ceva emoții.
  • min. 68: Mbekeli rataeză o ocazie uriașă, din 3 metri nu cadrează!
  • min. 67: Fernandes îl intinde pe Aioani de la 20 de metri, portarul nostru respinge în corner.
  • min. 62: Ocazie Sheriff. Mbekeli reușește o preluare superbă, pasează în fața porții la Luvannor, care nu cadrează din câțiva metri.
  • Reacția suporterilor Farului, după golul lui Kiki:
  • min. 56: GOOOL Farul! Dobrogenii deschid scorul având și multă șansă. Kiki primește de la Alibec, îi dă mingea printre picioare lui Bueno, șutează prost, dar mingea intră cumva în poartă, la colțul lung. 
  • min. 46: Start în repriza secundă.
+17 FOTO

Ce a spus Remus Răureanu, jurnalistul Gazetei Sporturilor, după prima repriză:

Farul se poate califica, păcat că Mazilu nu a înscris. Au fost pomenite sume de milioane de euro în cazul lui. Ca să poți pleca din România, trebuie să marchezi în astfel de meciuri, chiar dacă sunt preliminarii, contează mai mult decât reușitele din campionatul României. Eu cred că se califică Farul

- Remus Răureanu, la „Digi Sport Special”

Concluziile lui Gică Mihali la pauză:

Farul îmi place, jucătorii sunt determinați. Îmi plac fundașii centrali. Mă aștept mai mult de la Alibec și Rivaldinho. Borza a arătat niște slăbiciuni. Dar mi-a plăcut Farul. Au fost agresivi, sunt determinați, fac presing. păcat că nu au marcat din cele două ocazii ale acestui copil, Mazilu

- Gică Mihali, la GSP Live

  • Pauză la Ovidiu. 
  • min. 44: Talal îl testează pe Aioani de la marginea careului, priză impecabilă a goalkeeperului campioanei României. 
  • min. 35: Jocul devine mai dur și mai fragmentat, ambele echipe faultează des la mijlocul terenului.
  • min. 24: Kiki centrează periculos în fața careului, Koval respinge.
  • Atmosferă frumoasă creată de fanii Farului:
  • min. 19: Alibec ar fi avut o ocazie importantă de a deschide scorul, dar a fost deposedat în careu de Garananga.
  • min. 11: A doua șansă irosită de Mazilu. Extrema dreaptă a campioanei scapă din nou spre poarta lui Sheriff, dar se pierde și nici nu mai apucă să finalizeze.
  • min. 10: Aioani reușește prima intervenție a partidei, prinde o minge trimisă cu capul de Garananga.
  • min. 8: Farul e echipa mai activă în startul partidei. Are controlul balonului și se apropie ușor de careul moldovenilor.
  • min. 2: Ocazie uriașă Farul! Mazilu scapă singur cu Koval și trimite în portarul oaspeților.
  • min. 1: A început partida. Aproximativ 4.000 de spectatori sunt la Ovidiu. 

Farul - Sheriff. Echipele de start

Farul: Aioani - Kiki, M. Popescu, Boli, Borza - Artean, Nedelcu, T. Băluță - Mazilu, Rivaldinho, Alibec
Rezerve: Buzbuchi - Queiros, Vînă, Borgnino, Andronache, Sîrbu, Dumitrache, Bassong, Marins, Sali, N. Popescu
Antrenor: Gică Hagi

  • Față de Supercupa României pierdută în fața lui Sepsi, 0-1, Hagi a schimbat 3 titulari: au ieșit Queiros, Vînă, Sali și au intrat Mihai Popescu, Tudor Băluță și Rivaldinho.

Sheriff: Koval - Zohouri, Tovar, Garananga, Bueno, Apostolakis - Talal, Kyabou, Fernandes - Luvannor, Mbekeli
Rezerve: Straistari, Pașcenco - Djibo, Badolo, Ngah, Forov, Dijinari, Paiva, Boțan, Ademo
Antrenor: Roberto Bordin

Stadion: Academia Hagi, Ovidiu 
Arbitru: Sander Van Der Eijk / Asistenți: Joost van Zuliden și Dyon Fikkert 
Arbitru VAR: Rob Dieperink / Arbitru AVAR: Erwin Blank (toți din Olanda)

UPDATE 19:55 / Țucudean a venit s-o încurajeze pe Farul

M-am sincronizat bine, eram în vacanță cu copiii și am zis să vin la meci. Farul are șanse mari, joacă acasă, în fața publicului, sper să câștige

- George Țucudean

UPDATE 19:40 / Farul și Sheriff au ajuns la stadion 

UPDATE 19:10 / Celebra jurnalistă din Moldova va fi prezentă la duelul din Champions League

Olivia Cucoș a atras toate privirile la meciul Farul - Sheriff Tiraspol, din turul 1 al preliminariilor Champions League. Jurnalista din Republica Moldova se află de câteva zile în România, participând la festivalul Neversea, unde s-a distrat pe cinste. 

„Am venit la meci pe banii mei, din dragoste pentru Moldova. În plus, iubesc românii. Simt românește. Mă simt ca acasă aici”, a spus Olivia.

+26 FOTO

4.400 de spectatorisunt așteptați la duelul din această seară, meciul fiind sold-out din punct de vedere al tichetelor și abonamentelor vândute de către club

UPDATE 19:00 / Se pregătește scenografia!

Tribuna B - Farul, facțiunea de ultrași care susține clubul de la malul Mării, a anunțat că va afișa o scenografie spectaculoasă la meciul cu Sheriff Tiraspol, una care să acopere întreaga tribună a doua. Ultrașii au menționat că va fi realizată din fonduri proprii. DETALII COMPLETE - AICI. 

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

UPDATE 18:50 / Au ajuns și arbitrii olandezi

La centru va fi Sander Van Der Eijk, care va fi ajutat de Joost van Zuilen şi Dyon Fikkert. Rezervă va fi Marc Nagtegaal, iar în Camera VAR se vor afla Rob Dieperink şi Erwin Blank. Aceștia au fost întâmpinați de Paul Zaharia, oficialul Federației Române de Fotbal. În interiorul stadionului au primit informații despre sistemul VAR.

UPDATE 18:45 / Gică Popescu: „M-am născut optimist”

Președintele Gică Popescu a ajuns la stadion. „Mereu sunt optimist! Cum să nu fiu astăzi? Așa m-am născut, optimist!”, a spus pe scurt „Baciul”. Până să intre la tribuna oficială, Popescu a dat mai multe autografe celor prezenți în fața stadionului. În arenă, Denis Alibec a fost cel mai aplaudat jucător al campioanei.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

57 este numărul jurnaliștilorși fotoreporterilor acreditați de club la meciul din această seară dintre Farul Constanța și Sheriff Tiraspol

UPDATE 18:40 / Farul a ajuns în uralele fanilor

Campioana României și singura reprezentanță a țării în Champions League a ajuns prima la stadion, în uralele fanilor prezenți în curte. Denis Alibec, portarii Marian Aioanei și Alexandru Buzbuchi au fost primii care au ieșit pe gazon, la inspecție. După cinci minute au sosit și oaspeții de la Sheriff.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

UPDATE 18:35 / Mesaj despre Basarabia, interzis

La ora 18:30 s-a permis accesul în stadion a spectatorilor. Primii care au intrat au fost din peluza Farului, cei care se vor ocupa și de scenografia din această seară. Unul dintre fani avea un mesaj politic, „Basarabia e România”, dar nu i-a fost permis accesul cu el în tribună, pentru că UEFA nu permite niciun fel mesaj cu tentă politică.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

UPDATE 18:20 / VAR-ul e din Portugalia

Meciul din această seară va beneficia și de tehnologie VAR. Acesta a fost adus de UEFA din Portugalia. La micuța arenă din Ovidiu există și o mașină de VAR din România, cea care e folosită la meciurile din Liga 1, dar doar ca variantă de rezervă, de back-up.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

UPDATE 18:10 / Tricouri de campion la 250 de lei

În magazinul oficial al clubului aflat în curtea interioară a Academiei Hagi se vând tricouri speciale. Identice cu cele pe care jucătorii le-au primit la finalul victoriei incredibile cu FCSB 3-2, când au devenit matematic campioni. Prețul unui tricou este de 250 de lei. Cine vrea să-și cumpere echipamentul din sezonul trecut este la reducere cu 30%.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

UPDATE 18:00 / Program special de meci

Fiecare spectator care va veni în această seară pe stadion va primi un program oficial de meci editat de către club. Informații despre cele două echipe, despre câștigarea titlului de campioni și detalii despre jucătorii veniți în această vară la club.

Atenție, avantaj fragil! Farul o învinge cu emoții pe Sheriff, iar calificarea se decide la Tiraspol

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

UEFA pregătește o schimbare majoră în regulamentele cupelor europene
UEFA
UEFA pregătește o schimbare majoră în regulamentele cupelor europene
UEFA extinde folosirea VAR-ului: Farul va beneficia din primele tururi
VAR
UEFA extinde folosirea VAR-ului: Farul va beneficia din primele tururi

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (64)
dodonpa
dodonpa  •  18 Iulie 2023, 19:10
Postat de farul_campioana pe 13 Iulie 2023, 07:47

Am impresia că Steaua are 18 titluri, la fel ca Dinamo. Urmează CFR Cluj cu 7 titluri și abia apoi FC FCSB cu 5 campionate câștigate.

dupa mintea ta *** nici matematica elementara nu ai. pai daca aduni 18 cu 5 iti da 26? prost esti bah. STEAUA BUCURESTI CAMPIOANA LUMII ESTI. UNITI SPRE TITLU 27.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

damnatul35
damnatul35  •  13 Iulie 2023, 16:18
Postat de taunul. pe 12 Iulie 2023, 21:37

Tu încearcă să "intege" puțină gramatică, apoi puțină cultură generală elementara să faci diferența între Istorie și politică. De majuscule , când începi o propoziție ai auzit? Lasă mesajul meu. Mai da și pe la școală la toamnă.

lasa gramatica ,ca de gramatica se ocupa altcineva .sa nu crezi ca daca stii multa gramatica esti si foarte destept!de 30 ani ne conduc unii foarte destepti si au dus tara asta la rapa -tot ce a construit ,,***,, de Ceausescu !asa ca mai lasa-ma cu paralelele astea .!daca ai intrat pe site sa dai lectii de gramatica -inseamna ca ai gresit site-ul!asta e site de sport si omul a spus HAI ROMANIA ! Ce este greu de inteles ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  13 Iulie 2023, 10:08

Meci slab, de liga a III-a europeana. Un gol norocos si alte ocazii de ambele parti ratate usor. Returul il pune pe Gica pe jar, gratar, cuptor, etc. Trebuie sa promoveze in turul II. Succes din toata inima.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează