OPINII  »  EDITORIAL

Ce nu se va uita niciodată

Luminița Paul
Luminița Paul

Articol de - Publicat sambata, 11 mai 2024 20:17 / Actualizat sambata, 11 mai 2024 20:38

Rafael Nadal s-a despărțit de Roma după 10 titluri și sub povara dulce-amăruie a aplauzelor din partea miilor de fani. Un drum înapoi pe traseul amintirilor spre un moment ascuns în istorie, de acum 18 ani, capătă parcă o valoare simbolică suplimentară.

Azi, când Rafael Nadal și-a luat adio de la Roma sub ochii și în zgomotul palmelor fierbinți ale miilor de oameni strânși să-l salute – nu știu exact de ce – mi-am amintit de un meci al lui din 2006, primul tur, contra lui Carlos Moya.

Rafa, doar 20 de ani, venea drept campion en titre, Moya, 29 de ani, învingătorul din 2004, aluneca ușor spre un final cumva timpuriu al carierei. Între tânărul care deja cucerise teritoriul de zgură al circuitului și cel care avea să-i devină antrenor un deceniu mai târziu s-a purtat atunci un duel semnificativ.

Moya avea să-i ia singurul set până la memorabila finală decisă în cinci acte în fața lui Roger Federer. Un salut scurt la fileu între cei doi mallorquini și o ștafetă fusese predată. Pe parcusul acelui meci câștigat cu 6-1, 2-6, 6-2, cu dreapta formidabilă a lui Carlos de o parte, întreg profilul ulterior al lui Rafa prindea contur în mod simbolic.

Cu sprinturile neobosite, cu loviturile incredibile pentru care ajungea patinând controlat pe covorul cărămiziu, cu temperamentul înfocat și captivant, își scria o filă a carierei și punea, poate, stăpânire pe afecțiunea unora dintre miile de oameni care l-au ovaționat azi.

Fusese atunci o bătălie a generațiilor, iar acum a venit rândul lui Moya să asiste din tribună la ultimul meci de la Roma al celui căruia i-a prelungit cariera într-un moment de cumpănă, când avea nevoie de o altă voce, una pe care să o respecte, de o metodă diferită și de aceeași muncă îndârjită, ore întregi de efort, de dăruire, de forțare a corpului.

Ce nu se va uita niciodată
Rafael Nadal spunând adio Romei Foto: Imago

Moya spunea recent, la Madrid, despre Nadal, că este „nuestro jefe", că el are ultimul cuvânt în deciziile majore, dar și că îi ascultă și ține cont de ce spun cei din jurul său, longevivi și fideli însoțitori pe un drum al gloriei și al suferinței.

E poate ceea ce l-a făcut să reziste între cei mai buni atât de mult timp, dincolo de pauzele cauzate de accidentări. Mai vârstnic decât era Carlos la momentul retragerii, 38 față de 34, mult mai acoperit de onoruri, a reușit să-i atingă pe oameni într-un mod unic, precum stilul lui de a-și consola învinșii bătându-i pe umăr stângaci, dar complet sincer.

Dând totul, chiar dacă acel tot, precum azi, a fost prea puțin. „The eternal city will never forget", nota contul de X al turneului căruia i-a spus adio. Nici Roma, nici Moya, nici fanii. Urmează alte despărțiri la fel de emoționante.

Și poate într-o zi, Nadal va fi în tribună, aplaudând un jucător pe care îl va fi îndrumat.

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
„80% e PLECAT!” » Rapid pierde cel mai important jucător, dar i-a găsit deja înlocuitor: „Vrem să-l aducem!”
Superliga
„80% e PLECAT!” » Rapid pierde cel mai important jucător, dar i-a găsit deja înlocuitor: „Vrem să-l aducem!”
FRF a primit notificarea » Schimbare MAJORĂ la CSA Steaua din sezonul viitor!
Liga 2
FRF a primit notificarea » Schimbare MAJORĂ la CSA Steaua din sezonul viitor!

Comentarii (14)
hatinhaters
hatinhaters  •  16 Mai 2024, 16:54
Postat de danglumetu pe 16 Mai 2024, 16:18

sint nepoliticos daca-ti spun ca nu ma intereseaza deloc, deloc tifnoasa ta replica? ps: vino pe canapea, nu mai scrie( d)in picioare!

Replica ta e chiar politicoasa, comparativ cu "tafna" mea. :) Dar "tafna" mea a fost cauzata de lipsa logicii din primul tau comentariu. E plin de hate fara argumente pe aici, cum e si cazul tau.

danglumetu
danglumetu  •  16 Mai 2024, 16:18
Postat de hatinhaters pe 16 Mai 2024, 14:58

Caraghios esti tu, samantar de canapea. Ar fi mai logic sa faca un tur al retragerii cand inca ar castiga turnee? Nu stii un alt mare tenisman care sa procedeze la fel? Zi unul care sa procedeze altfel, in afara de Sampras! Toti ceilalti s-au retras avand un nivel de joc scazut si pierzand.

sint nepoliticos daca-ti spun ca nu ma intereseaza deloc, deloc tifnoasa ta replica? ps: vino pe canapea, nu mai scrie( d)in picioare!

hatinhaters
hatinhaters  •  16 Mai 2024, 15:00
Postat de romeomocan668 pe 11 Mai 2024, 21:32

La Roma,doamna draga,nu a fost niciodata,NEVER EVER finala de cinci seturi,indiferent de protagonisti.Roma nu e turneu de grand slem.

Domnule draga, se vede ca nu te-ai prea uitat la tenis!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează